Le monde du fromage français

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Le Cinéma français.
Advertisements

PRÉSENCE FRANÇAISE AU XXIIe FORUM ECONOMIQUE
Zwierzęta Domowe Zwierzęta domowe – zwierzęta trzymane przez człowieka w domu dla osobistej przyjemności lub dla towarzystwa, w odróżnieniu od zwierząt.
Droga do turnieju En route pour le tournoi
DLACZEGO WARTO UCZYĆ SIĘ FRANCUSKIEGO ?
ŚWIAT SERÓW.
Wykonały: Beata Wierzgoń I Klaudia Tomala
Club lecture Klub lektur.
Warsztaty Bruksela Nagroda dla laureatów konkursu Tydzień eTwinning.
Kuchnia Szwajcarii.
Mesdames et Messieurs witamy w Paryżu…
E-Twinning w naszej szkole - konkurs plastyczny dla klas IV – VI Tydzień E-Twinningu w Szkole Podstawowej nr 14 z Oddziałami Integracyjnymi im. Adama Mickiewicza.
„La France c’est ma passion”
Wykonali: inż. Rafał Bajno inż. Tomasz Baryłowicz
Francja w jesiennych barwach - konkurs plastyczny dla klas I – III Tydzień E-Twinningu w Szkole Podstawowej nr 14 z Oddziałami Integracyjnymi im. Adama.
E-Twinningowy kiermasz ciast i ciasteczek Tydzień E-Twinningu w Szkole Podstawowej nr 14 z Oddziałami Integracyjnymi im. Adama Mickiewicza w Zabrzu.
Klasowe gazetki o krajach Unii Europejskiej Tydzień E-Twinningu w Szkole Podstawowej nr 14 z Oddziałami Integracyjnymi im. Adama Mickiewicza w Zabrzu.
Odwiedzamy Francję i Wielką Brytanię - świetlicowy konkurs plastyczny dla dzieci młodszych Tydzień E-Twinningu w Szkole Podstawowej nr 14 z Oddziałami.
W rytmach muzyki europejskiej Tydzień E-Twinningu w Szkole Podstawowej nr 14 z Oddziałami Integracyjnymi im. Adama Mickiewicza w Zabrzu.
Photos parfois surprenantes 1.
PREZENTACJA MULTIMEDIALNA
Warsztaty o Francji dla uczniów klas I – III
SNOWSHOE – LAND – ART - SIMON BECK
Voici pour votre plaisir…
Prezentacja Wilk Przemysław
Lokalny związek transgraniczny Le groupement local transfrontalier.
MONTREAL.
Paris et ses monuments Paryż i jego zabytki
NABIAŁ.
Produkcja oscypków Gacek Mikołaj.
Historia i typy rowerów
HISTORIA PISMA.
Lokalny związek transgraniczny Le groupement local transfrontalier.
Energia wiatrowa Krzysztof Pyka Kl 1 W.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Voyage, voyage. DATES mars en France L’arrivée des Français avril La semaine d’Akademia Orange 25 mai.
„Miała baba koguta” Chanson folkolrique polonaise.
Klasa III d wych. Irena Eichberger
Zasady zdrowego odżywiania
Stowarzyszenie Turystyki Badenia - Alzacja - Palatynat
P atrick PawlowSki (Bronze : Ch. Pillet) Avis de Recherche.
Klasa III d wych. Irena Eichberger
Poviat Legionowski - petit port au bord du lac. Le poviat Legionowski est situé dans la partie centrale de la Plaine de Mazovie. Il est composé de cinq.
Lokalne ugrupowanie transgraniczne REGIO PAMINA Le groupement local transfrontalier REGIO PAMINA Zadania INFOBESTU Mission INFOBEST.
JAKOŚĆ SERÓW DOJRZEWAJĄCYCH
ne pas cliquer Charlie Tadeusz Balandyk ' Tadeusz Balandyk '' Qu’est-ce que j’entends ?
Pokaz dla rodziców, piątek 28 maja. 28 maja 2010 roku o godzinie 18:00 rozpoczęło się przedstawienie przygotowane dla rodziców i nauczycieli przez polskich.
ROZLICZENIE CELÓW Dorota Białczak Kierownik Serowni.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
En février 2014 le professeur d’arts plastiques Mme Marzena Gańko a organisé au collège avec l’équipe de Comenius le concours „Je rêve de devenir... ”
INTERNET r. GDZIE SPOTKAMY INTERNET ? INTERNET - GDZIE GO SPOTKAMY?
Zawartość tłuszczu w serze Ser w innych językach angielski: (1.1) cheese chorwacki: (1.1) sir m czeski: (1.1) sýr m duński: (1.1) ost w esperanto: (1.1)
Wybrane rzeki Polski i Francji. Polska: Wisła Odra Niemen Dunaj Francja: Garonna Sekwana Rodan Loara.
POP aRtPOP aRt Pop Art, n.m. (mot anglais, de popular art ): tendance artistique moderne d'origine anglaise et américaine née aux alentours de 1960 qui.
Prezentację przygotowała Paulina Szymanek.  data urodzin: miejsce urodzin: Paryż data śmierci: rodzina: Brat Charles'a (Claude)
- Nie Klikaj OPERA w PARYŻU - Opera Narodowa Paryża, znana jest również jako Opera Garnier albo Pałac Gerniera, zbudowana została w latach 1862 i 1875.
IX kółko języka francuskiego 6 maja 2016 Cele: -psychopedagogiczne: integracja grupy; podtrzymanie zasad współpracy, motywowanie do poszerzania wiedzy.
Projekt pedagogiczny „Janusz Korczak” Projet pédagogique „Janusz Korczak”
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
XII kółko języka francuskiego 3 czerwca 2016 Cele: -psychopedagogiczny: integracja grupy; podtrzymanie zasad pracy (kontrakt: systematyczność, uśmiech,
VII kółko języka francuskiego 22 kwietnia 2016 Cele: -psychopedagogiczny: integracja grupy; podtrzymanie zasad pracy (kontrakt: systematyczność, zeszyt,
VI kółko języka francuskiego
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Jogurt duży ,jogurt mały jest dla zdrowia doskonały !!
Filcowanie.
Zapraszamy 17 marca 2018r w godz – 13.00
Przestrzeń i czas, w fizyce, metafizyce i teologii
Sieć globalna Remettez dans un premier temps le SIMA PARIS au cœur d’un réseau de salon internationaux : Côté agriculture : SIMA PARIS : biennal SIMA SIPSA.
Histoire de la littérature française XVIIe-XVIIIe siècles
Zapis prezentacji:

Le monde du fromage français Przygotowanie i opracowanie: mgr Anna Janik – nauczyciel SP14 z Oddziałami Integracyjnymi im. Adama Mickiewicza w Zabrzu

Salut! C’est moi, Ratatouille! Tu m’as vu au cinéma dans le film „Ratatouille” où je visite Paris et ... les cuisines et les restaurants français. Le fromage! J’adore!!! Mmmmm ... Le fromage grand, rond, petit, blanc, jaune qui pue magnifique! Oh là là! Je vous invite dans le monde du fromage français.

Histoire du fromage SER jest pożywieniem, które wytwarzano już w starożytności. Pierwsze prawdziwe dowody spożywania sera pochodzą ze starożytnych pism sumeryjskich, powstałych około roku 3000 p. n. e., w których są wzmianki o prawie 20 miękkich serach. Pozostałości urządzeń do wytwarzania serów odkryte w Europie i Egipcie także pochodzą z około 3000 roku p.n.e. Kiedy rzeczywiście rozpoczęto wytwarzanie serów, możemy się tylko domyślać. Najbardziej prawdopodobna teoria głosi, że stało się to około roku 10 000 p.n.e., kiedy po udomowieniu owiec i kóz zwrócono uwagę na fakt, ze kwaśne mleko naturalnie się rozdziela na twaróg i serwatkę. Po odsączeniu, uformowaniu i osuszeniu twaróg stał się prostą i pożywną potrawą. Sery z mleka krowiego pojawiły się dwa lub trzy tysiące później niż sery owcze czy kozie, z powodu znacznie późniejszego udomowienia bydła.

Fromage et langue Désolé. C’est à moi. le fromagier – wytwórca serów „Fromaggio” w języku łoskim, „fromage” w języku francuskim – obydwie nazwy bardziej zakorzeniają się w greckim słowie „formos”, które oznacza wiklinowy koszyk Cyklopa. Désolé. C’est à moi. le fromagier – wytwórca serów la fromagerie – sklep z serami le fromage - ser

Comment faire du fromage? Podstawą produkcji dobrego sera jest dobrej jakości mleko. Francuzi wykonują sery z mleka krowiego, koziego oraz owczego.

Fromage, fromage ...

Comment manger du fromage?  avec un couteau pour le fromage  avec du bon vin  avec de la baguette  après le repas

Je vais faire tout pour mon fromage!!!

Je vais faire tout pour mon fromage!!!

Je vais faire tout pour mon fromage!!!

Au secour!!! Mon fromage!!!

Au revoir et bon appetit!!!