Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Przygotowała: W. Wójcicka
MLEKO.
Składniki diety zbilansowanej
WITAMINY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Jedz zdrowo - żyj zdrowo
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Trzymaj Formę !.
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
Bez śniadania nie ma nauczania
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Sałatka Grecka..
Około 85% populacji pije codziennie kawę, herbatę, colę lub napoje energetyzujące w celu utrzymania energii na poziomie odpowiednim do wykonania wszystkich.
WITAMINY W NASZYM OGRÓDKU KLASOWYM
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
„Owoce i warzywa w szkole’’
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Zupa grzybowa zabielana
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Bez białka nie ma ciałka!.
Szukamy wiosennych smaków. Wiosenne porządki Opowiedz, co dzieje się w przyrodzie wraz z nadejściem wiosny.
Zasady Zdrowego Żywienia
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
9 najzdrowszych owoców.
Owoce i warzywa.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Warzywa i owoce
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Zdrowy styl życia.
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Zapis prezentacji:

zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa

Przygotuj : -deskę do krojenia - nóż - miskę - łyżkę

Składniki: -1 mały twaróg - pół pęczka szczypiorku - 1 mała śmietana - sól - pieprz - warzywa ( czerwona, zielona i żółta papryka, rzodkiewka )

Sposób przygotowania: 1. Umyj szczypiorek. 2. Posiekaj drobno szczypiorek.

3. Przełóż twaróg i śmietane do miski, wymieszaj je. 4. Dodaj posiekany szczypiorek, oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj

5. Umyj wszystkie warzywa, usuń pestki z papryki. 6. Paprykę i rzodkiewkę pokrój w słupki.

Teraz już możesz maczać warzywa w twarożku i je jeść. SMACZNEGO !!!

Wartości odżywcze twarożku (100gram): -Białko 19,8 g - Tłuszcze 0,5 g - Węglowodany 3,5 g -Potas [mg]: 96 - Wapń [mg]: 96 - Fosfor [mg]: Żelazo [mg]: Magnez [mg]: 9 - Witamina A [µg]: 5 - Beta-karoten [µg]: 3 - Witamina D [µg]: Witamina E [mg]: Tiamina (Witamina B1) [mg]: Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0.1

Wartości odżywcze w szczypiorku: -Żelazo - Kwas foliowy - Witamina A - Witamina K - Witamina E - Witamina C

Na co wpływają witaminy: - Poprawiają wzrok - poprawiają koloryt cery - obniżają cholesterol - katalizują rożnego rodzaju procesy -metaboliczne w organizmie - usuwają zmęczenie oraz nerwowość - wpływają na poprawne trawienie - poprawiają niedoskonałości włosów

Na co wpływa wapń? -niezbędny do prawidłowego -funkcjonowania układu nerwowego, -mięśniowego i szkieletowego - ważny w skurczu i rozkurczu -naczyń krwionośnych i mięśni

KLASA 1 A WYKONAWCY: