zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa
Przygotuj : -deskę do krojenia - nóż - miskę - łyżkę
Składniki: -1 mały twaróg - pół pęczka szczypiorku - 1 mała śmietana - sól - pieprz - warzywa ( czerwona, zielona i żółta papryka, rzodkiewka )
Sposób przygotowania: 1. Umyj szczypiorek. 2. Posiekaj drobno szczypiorek.
3. Przełóż twaróg i śmietane do miski, wymieszaj je. 4. Dodaj posiekany szczypiorek, oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj
5. Umyj wszystkie warzywa, usuń pestki z papryki. 6. Paprykę i rzodkiewkę pokrój w słupki.
Teraz już możesz maczać warzywa w twarożku i je jeść. SMACZNEGO !!!
Wartości odżywcze twarożku (100gram): -Białko 19,8 g - Tłuszcze 0,5 g - Węglowodany 3,5 g -Potas [mg]: 96 - Wapń [mg]: 96 - Fosfor [mg]: Żelazo [mg]: Magnez [mg]: 9 - Witamina A [µg]: 5 - Beta-karoten [µg]: 3 - Witamina D [µg]: Witamina E [mg]: Tiamina (Witamina B1) [mg]: Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0.1
Wartości odżywcze w szczypiorku: -Żelazo - Kwas foliowy - Witamina A - Witamina K - Witamina E - Witamina C
Na co wpływają witaminy: - Poprawiają wzrok - poprawiają koloryt cery - obniżają cholesterol - katalizują rożnego rodzaju procesy -metaboliczne w organizmie - usuwają zmęczenie oraz nerwowość - wpływają na poprawne trawienie - poprawiają niedoskonałości włosów
Na co wpływa wapń? -niezbędny do prawidłowego -funkcjonowania układu nerwowego, -mięśniowego i szkieletowego - ważny w skurczu i rozkurczu -naczyń krwionośnych i mięśni
KLASA 1 A WYKONAWCY: