WITAMINY.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Advertisements

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
MLEKO.
WITAMINY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Olimpiada zdrowia.
Witamina C !!! W owocach i warzywach
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Zdrowe odżywianie.
dla chłopczyka i dziewczynki
Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a.
Witamina B.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Witamina A!!! W owocach i warzywach
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Żelazne zasady zdrowego żywienia
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Znaczenie witamin i białek w organizmie człowieka.
Zdrowy styl życia.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina C Co to jest?.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
WITAMINY.
Owoce i warzywa w szkole
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
ZDROWE ODŻYWIANIE Joanna Dyka Id Oliwia Rogala Id.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Witamina D3 Kaja Kuzara.
Zapis prezentacji:

WITAMINY

WITAMINY Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest ich wiele , lecz wspomnę o siedmiu a mianowicie o: A B C D E K PP

Witamina A Stymuluje wzrost,wpływa korzystnie na narząd wzroku i poprawia odporność .Jej niedobór powoduje „kurzą ślepotę”.- niedowidzenie o zmierzchu .Witamina A jest zawarta w warzywach i owocach, jest także w tranie i żółtkach jaj.

Witamina B 1 Witamina rozpuszcza się w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego .Jej niedobór powoduje uczucie zmęczenia , zaburzenia pamięci i koncentracji ,spadek wagi, brak apetytu i bóle brzucha. Występuje w produktach zbożowych ,mięsie wędlinach , warzywach strączkowych, fasoli,drożdżach,orzechach ,słoneczniku i rybach.

Witamina B 2 Witamina B 2 współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego .Jej niedobór szkodzi opóźnieniu wzrostu, uszkodzeniem gałek ocznych i rogówki ,bezsennością i wypadaniem włosów .Występuje w dziczyźnie , w serach , migdałach,grzybach i jajkach.

Witamina C CIEKAWOSTKA Witamina C jest ważna dla systemu odpornościowego ,łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby .Niedobór witaminy grozi osłabieniem, bólem głowy i krwawieniem z dziąseł. Źródłem witaminy jest kapusta a zwłaszcza kiszona, chrzan , pomidory, jagody i owoce dzikiej róży,jabłka i wszelkie cytrusy. CIEKAWOSTKA Płaska łyżeczka natki pietruszki zawiera więcej witaminy C niż cała cytryna

Witamina D Witamina D łatwo rozpuszcza się w tłuszczach . Zapobiega krzywicy,ma wpływ na metabolizm kości .Można ją znaleźć w mleku,w rybach,serach a ogólnie w nabiale.

Witamina E Witamina E bierze udział w w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni krwinki czerwone, wykorzystuje się jej do leczenia miażdżycy. Jej niedobór prowadzi do gorszego gojenia się ran,do wczesnego starzenia się skóry i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych . Występuje w olejach roślinnych ,migdałach , jajkach ,marchewkach i w orzechach.

Witamina K Witamina ta jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi .Jej niedobór powoduje przedłużenie czasu krzepnięcia krwi, a nawet skazę krwotoczną. Występuje ona w zielonych warzywach np.:kalarepie , kalafiorze ,lecz występuje też w pomidorach i truskawkach.

Witamina PP Witamina obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobą serca .Dobrym źródłem jest mięso, ryby morskie ,drożdże ,kiełki pszenicy ,awokado,śliwki, ziemniaki i brokuły.

Daria Michalska