Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie w Turcji, Chinach, Indiach, Hiszpanii, USA, Japonii, Włoszech i Francji
Najsmaczniejszy jest melon jedzony na surowo w upalne letnie dni, gdyż doskonale gasi pragnienie. Ale to nie jedyny sposób spożywania tego owocu. Melon wspaniale komponuje się w sałatkach. Niektóre gatunki melona można marynować i dusić. Ten soczysty owoc sprawdza się jako produkt do wyrobu konfitur, dżemów, sosów, soków, koktajli i owoców kandyzowanych.
Owoce melona są bardzo słodkie, mają kształt jajka, a w środku mają bardzo dużo nasion. Skórka jest bardzo gruba i twarda – przed spożyciem należy melona obrać. Owoce zawierają witaminę A i C.
Melon jest stosunkowo niewielką rośliną, osiąga do 1,5m i rośnie, tak jak dynia i arbuz na krzaczkach, które są podwieszane na słupkach.
Dziękuję za uwagę! Opracowała Dobrawa Kądziela