Jedz zdrowo - żyj zdrowo

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Groch z kapustą i grzybami
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Zdrowe Odżywianie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Każdy powie, że sport to zdrowie!
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
W trosce o zdrowie.
WIEM,CO JEM !.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
Zdrowo jem, więcej wiem Krok po zdrowie. Dlaczego powinniśmy jeść warzywa i owoce? są zdrowe są smaczne mają witaminy zapobiegają chorobom wzmacniają.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
Zdrowy posiłek każdego dnia
ABC – zdrowego odżywiania
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Zapis prezentacji:

Jedz zdrowo - żyj zdrowo

Warzywa Warzywa – Warzywa to wspólne określenie dla jadalnych części roślin, takich jak liście, owoce, bulwy, łodygi i korzenie, spożywanych zazwyczaj po uprzednim procesie gotowania (określanym w dawnej polszczyźnie warzeniem). W popularnym znaczeniu to rośliny zielne, których różne części używane są jako pokarm[1]. W formalnej klasyfikacji towarów spożywczych to grupa produktów roślinnych przeznaczonych do spożycia, obejmująca poza tym co tradycyjnie uznawane jest za warzywa, także grzyby oraz pąki kwiatowe kaparów i owoce oliwek (z wyjątkiem stosowanych do produkcji olejów), mimo że są to składowe roślin krzewiastych i drzewiastych. Z kolei owoce truskawek, poziomek i ananasów, mimo że są to rośliny zielne, klasyfikowane są jako owoce[2]. Warzywa można zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach. Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo.

Szybka sałatka Pomidory umyj, osusz i wytnij zdrewniałe części. Następnie pokrój w cząstki, tzw. „czosnek” (pomidory nie powinny być mocno dojrzałe, ponieważ wówczas miąższ ze środka zbyt mocno by się rozpadał i rozwadniał nam sałatkę). Rzodkiewkę umyj, pokrój w półplasterki i wrzuć do miseczki. rzodkiewki Szczypiorek opłucz, osusz i drobno posiekaj, następnie wsyp go do rzodkiewki. szczypiorek Śmietanę w oddzielnej miseczce połącz z solą i pieprzem do smaku. śmietana sól pieprz Do miski z rzodkiewką wrzuć cząstki pomidorków bez nadmiaru soku który z nich się wydobył, delikatnie wymieszaj. Przed podaniem sałatkę polej śmietaną. pomidor 4 sztuki śmietana 150 ml rzodkiewki 5 sztuk szczypiorek 0,25 pęczka sól 0,5 łyżeczki pieprz do smaku

Owoce Owoc − w znaczeniu botanicznym występujący u okrytozalążkowych organ powstający z zalążni słupka, zawierający w swym wnętrzu nasiona, osłaniający je i ułatwiający rozsiewanie Typowo wykształcony owoc składa się z owocni (perykarpu) i z nasion. Budowa owoców służy usprawnieniu różnych metod rozsiewania. Owoce mięsiste mogą być roznoszone przez zwierzęta, dla których stanowią pokarm (zoochoria), owoce suche rozprzestrzeniane są m.in. przez wiatr (anemochoria), wodę (hydrochoria) lub zwierzęta[.

Domiś prawdę Ci powie! Jem warzywa i owoce, Nie grymaszę i nie psocę. Bardzo lubię chrupać je. Świeże, smaczne, kolorowe, Wszyscy jedzmy je na zdrowie

Koktajl bananowy z mlekiem Składniki: średni banan, 1/4 świeżego ananasa (może być 5 plastrów ananasa z puszki), szklanka chudego mleka, kilka listków świeżej melisy Przygotowanie: Owoce obierać i pokroić w kostkę. Zmiksować z mlekiem. Wstawić do lodówki na 10 min. Dodać kilka listków melisy.

Najzdrowsze owoce

Ananas - niezwykle bogate źródło witaminy C Ananas - niezwykle bogate źródło witaminy C. Zwiera także witaminy A, B, PP oraz żelazo i wapń. Dzięki temu, że jest także źródłem bromelainy skraca czas leczenia urazów oraz ułatwia trawienie białek, tłuszczów i skrobi. Podobno ananas wspomaga także walkę z cellulitem. Ananas korzystnie wpływa na pracę serca, wątroby, nerek oraz naczyń wieńcowych. Zapobiegania także rozwojowi osteoporozy Banany - cenione za smak, ale wciąż jeszcze niedoceniane pod względem zdrowotnym owoce, które posiadają dużo wartości odżywczych i należą do jednych z najzdrowszych owoców. Zawierają potas, magnez, witaminę C i błonnik, który na długo daje nam poczucie sytości ograniczając nasze spożycie. Lekko niedojrzałe banany dodatkowo są bogate w skrobię, korzystnie wpływając na żołądek. Dzięki zawartym w nich cukrach prostych banany są jedną z najlepszych przekąsek, które zapewniają szybki zastrzyk energii.

Najzdrowsze warzywa

Pomidory Są pełne likopenu, który ma działanie antyrakowe Pomidory Są pełne likopenu, który ma działanie antyrakowe. Dodatkowo są bombą witaminową (zawierają cały alfabet - od wit. A do K). Poza tym utrzymują nasze ciśnienie na stałym poziomie i obniżają poziom wolnych rodników, przez co mają działanie antystarzeniowe. Brokuły Są napakowane antyoksydantami oraz mają silne działanie antyrakowe; zapobiegają szczególnie rakowi żołądka, płuc i odbytu. Zawierają dużo beta-karotenu, witaminy C i folianów (są niezbędne do wytwarzania prawidłowych krwinek czerwonych, naprawy tkanek i komórek oraz syntezy DNA). Brokuły wzmacniają odporność organizmu

Monika Kuska Paulina Michałek