Racjonalne odżywianie Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek Menu Piramida zdrowego żywienia 10 zasad racjonalnego żywienia Zalecenia dotyczące wyboru produktów. Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek Piramida zdrowego żywienia Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek Produkty polecane do spożywania z umiarem Przykłady jednej porcji: 1 łyżka stołowa oleju 2 płaskie łyżki stołowe margaryny miękkiej zawierającej 50g tłuszczu w 100g produktu 1 płaska łyżka stołowa margaryny miękkiej zawierającej 80g tłuszczu w 100g produktu 1 porcja dostarcza 110-130 kcal - spożywaj dwie porcje dziennie Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek Produkty, których należy unikać porcje produktów spożywczych zaliczanych do łakoci 1 ciastko 3-5 biszkoptów większych lub 7 małych 60g dżemu 2 szklanki słodzonych napojów 30g cukierków 1/4 tabliczki czekolady 1/2 batonu czekoladowego 30g wafli 1 lampka wina 1 gałka lodów 30g cukru 30g suchych płatków ziemniaczanych 1 porcja dostarcza 100- 150 kcal - jeżeli spożywasz, to nie więcej niż 1-2 porcji dziennie Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek
Zalecenia dotyczące wyboru produktów. Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek Wybieraj Unikaj Produkty zbożowe: razowy chleb, chleb Grahama; grube kasze: gryczana, jęczmienna; makaron bez jaj; płatki owsiane Pieczywo cukiernicze: ciasto, ciastka, torty. Makaron i kluski zawierające jaja. Mleko, sery: mleko chude, najlepiej po zebraniu warstwy tłuszczu z powierzchni, mleko w proszku, odtłuszczone - 2 szklanki dziennie; chudy jogurt, chude sery. Mleko pełne. Tłusty twaróg, żółte sery. Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek Wybieraj Unikaj Produkty białkowe: chudy drób - kurczęta, indyki; ryby, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja; chude gatunki wędlin: polędwica, szynka, kiełbasa szynkowa. Pożądane jest ograniczenie spożycia mięsa, wędlin i drobiu do 100 g/dobę Tłuste gatunki mięsa, wędlin: kiełbasy, parówki, serdelki; Tłusty drób: gęś, kaczka; Podroby: wątroba, mózg, nerki, płuca, serca; wędlina podrobowa: kiszka, pasztetowa, kiszka wątrobiana, salcesony; Żółtka jaj nie więcej niż 2 na tydzień (włączając w to żółtka zawarte w wypiekach i in.). Białka bez ograniczeń. Krewetki, kawior. Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek Wybieraj Unikaj Warzywa, owoce, ziemniaki - do 1000 g dziennie Orzech kokosowy Tłuszcze (w umiarkowanych ilościach) Oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwkowy, Margaryny wysokogatunkowe. Spożywanie 2 łyżek stołowych oleju lub/i margaryny dziennie. Masło, śmietana, smalec, słonina, boczek. Opracowała Mirosława Świątek
Opracowała Mirosława Świątek Zakończenie Kliknij aby zakończyć Opracowała Mirosława Świątek