Racjonalne odżywianie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Prawidłowe żywienie uczniów
Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
[Aleksander Dziedzic]
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Wykonała Paulina Bielajewa
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
10 zasad zdrowego odżywiania
Wykonawca: Kuba Augustyniak VB
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Prawidłowe żywienie uczniów
Śniadanie daje moc !!.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Żyj zdrowo!.
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Oto logo naszego zespołu, który bierze udział w konkursie ,,Czas na zdrowie”. Nasza nazwa to : ,,Wkręceni na zdrowie”. Chcemy was zachęcić do zdrowego.
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
ŻYWIENIE.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE UCZNIÓW
Jak zdrowo się odżywiać?
Produkty szczególnie bogate w potas:
Dieta w cukrzycy ciążowej
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Racjonalne odżywianie Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek Menu Piramida zdrowego żywienia 10 zasad racjonalnego żywienia Zalecenia dotyczące wyboru produktów. Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek Piramida zdrowego żywienia Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek Produkty polecane do spożywania z umiarem Przykłady jednej porcji: 1 łyżka stołowa oleju 2 płaskie łyżki stołowe margaryny miękkiej zawierającej 50g tłuszczu w 100g produktu 1 płaska łyżka stołowa margaryny miękkiej zawierającej 80g tłuszczu w 100g produktu 1 porcja dostarcza 110-130 kcal - spożywaj dwie porcje dziennie Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek Produkty, których należy unikać porcje produktów spożywczych zaliczanych do łakoci 1 ciastko 3-5 biszkoptów większych lub 7 małych 60g dżemu 2 szklanki słodzonych napojów 30g cukierków 1/4 tabliczki czekolady 1/2 batonu czekoladowego 30g wafli 1 lampka wina 1 gałka lodów 30g cukru 30g suchych płatków ziemniaczanych 1 porcja dostarcza 100- 150 kcal - jeżeli spożywasz, to nie więcej niż 1-2 porcji dziennie Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek

Zalecenia dotyczące wyboru produktów. Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek Wybieraj Unikaj Produkty zbożowe: razowy chleb, chleb Grahama; grube kasze: gryczana, jęczmienna; makaron bez jaj; płatki owsiane Pieczywo cukiernicze: ciasto, ciastka, torty. Makaron i kluski zawierające jaja. Mleko, sery: mleko chude, najlepiej po zebraniu warstwy tłuszczu z powierzchni, mleko w proszku, odtłuszczone - 2 szklanki dziennie; chudy jogurt, chude sery. Mleko pełne. Tłusty twaróg, żółte sery. Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek Wybieraj Unikaj Produkty białkowe: chudy drób - kurczęta, indyki; ryby, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja; chude gatunki wędlin: polędwica, szynka, kiełbasa szynkowa. Pożądane jest ograniczenie spożycia mięsa, wędlin i drobiu do 100 g/dobę Tłuste gatunki mięsa, wędlin: kiełbasy, parówki, serdelki; Tłusty drób: gęś, kaczka; Podroby: wątroba, mózg, nerki, płuca, serca; wędlina podrobowa: kiszka, pasztetowa, kiszka wątrobiana, salcesony; Żółtka jaj nie więcej niż 2 na tydzień (włączając w to żółtka zawarte w wypiekach i in.). Białka bez ograniczeń. Krewetki, kawior. Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek Wybieraj Unikaj Warzywa, owoce, ziemniaki - do 1000 g dziennie Orzech kokosowy Tłuszcze (w umiarkowanych ilościach) Oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwkowy, Margaryny wysokogatunkowe. Spożywanie 2 łyżek stołowych oleju lub/i margaryny dziennie. Masło, śmietana, smalec, słonina, boczek. Opracowała Mirosława Świątek

Opracowała Mirosława Świątek Zakończenie Kliknij aby zakończyć Opracowała Mirosława Świątek