Biologia jako nauka eksperymentalna

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wprowadzenie do metodologii eksperymentu biologicznego.
Advertisements

Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Doświadczenie z wodą i atramentem
Tajemnicze pismo z mąki
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Sprawozdanie z doświadczenia
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Indeks glikemiczny.
WODA I ROZTWORY WODNE.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
Biologia jako nauka eksperymentalna
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Biologia jako nauka eksperymentalna.
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA KIEŁKOWANIE I WZROST
GIMNAZJUM nr 1 W BIERUNIU
Nowoczesny uczeń w nowoczesnej szkole.
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Doświadczenie z RZEŻUCHĄ
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Budowa chemiczna kości
Autorka: Julka Jagniątkowska
Zapraszamy na obejrzenie
Woda mineralna.
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
Jak samodzielnie poznać przyrodę?
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
Dzień Wody Zajęcia przeprowadzone przez panią Katarzynę Kaczyńską, pracownika Wydziału Środowiska Starostwa Powiatowego w Mrągowie dla klasy I i III.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Ruchy roślin i różne reakcje na pożywki,
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zatrzymać lato w kuchni
Wpływ nawozów na wzrost fasoli
Doświadczenie Biologiczne
EKSPERYMENTY I OBSERWACJE NA LEKCJACH BIOLOGII I PRZYRODY
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Prezentacja lekcji przeprowadzonej w klasie IVD w Szkole Podstawowej nr 85 w Warszawie im. Benito Juareza Rośliny Się Rumienią Beata Krysiak.
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Źródła wiedzy biologicznej.
BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Biochemia.
Tęczowy Świat Kwiatów.
Doświadczenie z rzeżuchą
Doświadczenie z RzeŻuchą
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

Biologia jako nauka eksperymentalna

Doświadczenie nr 1 Badany problem badawczy: Czy receptory przyzwyczajają się do jednostajnych bodźców i przestają reagować? Twoja hipoteza: Receptory przyzwyczajają się do jednostajnego bodźca. Nazwa doświadczenia: Adaptacja receptorów.

Plan doświadczenia: Etapy doświadczenia: Na wewnętrznej stronie ręki kolegi wyznacz kwadrat o boku 2 cm. Ostrzem ołówka wykonaj trzy serie po 30 dotknięć, zachowując pięciosekundowe odstępy między kolejnymi seriami. Badana osoba podaje po każdej serii liczbę odczuwalnych dotknięć. Planowany sposób zapisu wyników: Opis i tabela. Potrzebny sprzęt: ołówek, zegarek ze stoperem Potrzebne odczynniki: Brak. Potrzebne organizmy: człowiek Próba kontrolna: Brak. Próba badawcza: 3 serie po 30 dotknięć.

Przebieg doświadczenia Termin przeprowadzania doświadczenia: 14.04.2011 r. Obserwacje w trakcie doświadczenia: Każda osoba biorąca udział w tym doświadczeniu miała 3 serie po 30 dotknięć ostrym zakończeniem ołówka wewnętrznej strony dłoni. Otrzymane dane/wyniki: Uczestnicy 1seria / liczba dot. 2 seria / liczba dot. 3 seria / liczba dot. Ola 30 Karolina Małgosia Agnieszka Daria Ania Dominika Iwona

Analiza otrzymanych wyników: Doświadczenie nie powiodło się, gdyż ogromny wpływ na wynik miało skupienie osób badających. Poprzez nie osoba dokładnie liczyła ilość dotknięć. Wnioski z doświadczenia Doświadczenie byłoby możliwe, gdyby osoba badana nie skupiała swojej uwagi tylko na liczeniu dotknięć. Odrzucenie hipotezy

Doświadczenie nr 2 Badany problem badawczy: Czy rośliny mogą pobierać wodę z roztworu wody z solą? Twoja hipoteza: Rośliny nie mogą wtedy pobierać wody. Nazwa doświadczenia: Jak rośliny pobierają wodę?

- osmoza Część teoretyczna Osmoza – to przenikanie cząstek wody przez błony półprzepuszczalne. Osmoza zawsze następuje z roztworu o mniejszym stężeniu, czyli dużej zawartości wody do roztworu o większym stężeniu, czyli o małej zawartości wody. Mechanizm pobierania wody, polega na pobieraniu wody przez włośniki znajdujące się w strefie włośnikowej korzenia. Następnie jest ona przekazywana do komórek kory pierwotnej, skąd dociera do drewna, które transportuje ją do wyżej położonych organów. - osmoza

Plan doświadczenia: Etapy doświadczenia: Do doniczek z ziemią ogrodową włóż po 3 nasiona fasoli. Postaw doniczki w nasłonecznionym miejscu i podlewaj je przez kilkanaście dni. Kiedy fasola osiągnie wysokość kilkunastu cm , rośliny w jednej doniczce zacznij podlewać słoną wodą. Do litrowej butelki wsyp 5 łyżek soli. Rośliny w drugiej doniczce nadal podlewaj czystą wodą. Rośliny w obu doniczkach podlewaj tą samą ilością wody i w tym samym czasie. Obserwuj przez kilka dni, co się dzieje z fasolą w obu doniczkach. Planowany sposób zapisu wyników: Opis z obserwacji. Potrzebny sprzęt: 2 doniczki, 2 butelki litrowe Potrzebne odczynniki: ziemia ogrodowa, sól, woda Potrzebne organizmy: 6 nasion fasoli Próba kontrolna: Doniczka z fasolą podlewana czystą wodą. Próba badawcza: Doniczka z fasolą podlewana słoną wodą.

Przebieg doświadczenia Termin przeprowadzania doświadczenia: 25.04.-6.05.2011 r. Obserwacje w trakcie doświadczenia: Po zasadzeniu fasoli w 2 doniczkach musiałam odczekać kilka dni, aby urosła na kilkanaście cm długości, podlewając je obie czystą wodą. Dopiero wtedy jedną z nich zaczęłam podlewać roztworem wody z solą. Jeszcze tego samego dnia po kilku godzinach od momentu podlania, fasola w tej doniczce zaczęła usychać. Po 3 dniach cała woda zawarta w jej ciele wyparowała. Otrzymane dane/wyniki: Doniczka z fasolą podlewana czystą wodą urosła bardzo duża, a doniczka z fasolą podlewana słoną wodą bardzo szybko zaczęła usychać i zwiędła. Analiza otrzymanych wyników: Sól rozpuszczona w wodzie utrudnia roślinie pobieranie wody. Roślina nie może jej pobierać. Dlatego fasola podlewana roztworem soli już po kilku godzinach zaczęła usychać. Wnioski z doświadczenia Sól utrudnia pobieranie wody roślinom poprzez zjawisko osmozy. Potwierdzenie hipotezy

Doświadczenie nr 3 Badany problem badawczy: Dośw.1.Czy mąka ziemniaczana zawiera skrobię? Dośw.2.Jak gotowanie wpływa na mąkę ziemniaczaną? Twoja hipoteza: Dośw.1.Mąka ziemniaczana zawiera skrobię. Dośw.2. Zawiesina mąki ziemniaczanej pod wpływem gotowania zmienia swoja strukturę oraz przybiera kolor biały. Nazwa doświadczenia: Skrobia – cukier prosty czy złożony?

Część teoretyczna Jedną z metod wykrywania skrobi jest dodanie jodyny lub płynu Lugola do zawiesiny mąki ziemniaczanej z wodą. Skrobia pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w tak zwany „kisiel”. jodyna płyn Lugola

Plan doświadczenia: Etapy doświadczenia: Dośw.1. Do szklanki zimnej wody wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zamieszaj. Dodaj kilka kropel jodyny lub płynu Lugola i obserwuj co się dzieje. Dośw.2. Wlej do garnka 1 szklankę wody i dodaj zawiesinę mąki ziemniaczanej z jodyną lub płynem Lugola. Następnie tak przygotowaną mieszaninę zagotuj, cały czas mieszając. Planowany sposób zapisu wyników: Opis z obserwacji. Potrzebny sprzęt: łyżka, szklanka, garnek, kuchenka Potrzebne odczynniki: mąka ziemniaczana, woda, jodyna lub płyn Lugola Potrzebne organizmy: Brak. Próba kontrolna: Zawiesina mąki ziemniaczanej w wodzie. Próba badawcza: Zagotowana zawiesina mąki ziemniaczanej z jodyną.

Dośw.1 Dośw.2 Zagotowana zawiesina mąki ziemniaczanej

Przebieg doświadczenia Termin przeprowadzania doświadczenia: 5.05.2011 r. Obserwacje w trakcie doświadczenia: D1. Po dodaniu do wody mąki ziemniaczanej powstała zawiesina. Następnie po dodaniu kilku kropel jodyny, zawiesina mąki ziemniaczanej z jodyną przybrała jasno-fioletowy kolor. D2. Po zagotowaniu zawiesina odbarwiła się, stała się biała oraz zgęstniała zamieniając się w „kisiel”. Otrzymane dane/wyniki: Przed zagotowaniem – roztwór mąki ziemniaczanej jasno-fioletowy. Po zagotowaniu – roztwór mąki ziemniaczanej biały. Analiza otrzymanych wyników: D1. Po dodaniu jodyny, zawiesina mąki z wodą przybrała kolor jasno-fioletowy. Świadczy to o tym, że w mące znajduje się skrobia, którą wykryła jodyna. D2. Zagotowana zawiesina mąki z jodyną przybrała kolor biały oraz zgęstniała tworząc „kisiel”. Wnioski z doświadczenia D1. Mąka ziemniaczana zawiera skrobię. D2. Pod wpływem gotowania zawarta w mące ziemniaczanej skrobia spowodowała zmianę struktury zawiesiny i przybranie przez nią koloru białego. Potwierdzenie hipotezy