Potrawy Irlandzkie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Przepisy REGIONALNE.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
POTRAWY Z GRZYBÓW.
KUCHNIA FIŃSKA KLASA 6a ROK SZKOLNY 2005/06.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Książka Kucharska.
English breakfast.
Zdrowa dieta Europejczyka
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Matematyka jest wszędzie !!!
ABC – zdrowego odżywiania
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Przeliczniki kuchenne
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia angielska – co warto spróbować ?
Kuchnia francuska krowa.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
Zupa grzybowa zabielana
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Kulinaria.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
BRITISH CUISINE - KUCHNIA BRYTYJSKA.
Świąteczne porady żywieniowe
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Potrawy w Polsce 1.
 Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

potrawy Irlandzkie

IRLANDZKI CHLEB IRISH BREAD razowa mąka, mąka pszenna oraz dodatkowo do posypania stolnicy,łyżeczka sody oczyszczonej,łyżeczka soli, maślanka (można zastąpić jogurtem bądź kwaśnym mlekiem),olej roślinny do smarowania formy.

IRLANDZKI GULASZ-Irish stew jagnięcina, cebula,biała kapusta, kapusta włoska,fasola szparagowa,marchewki,ziemniaki,sól,pieprz, łyżeczka kminku,filiżanka bulionu,łyżka masła,łyżka posiekanej natki pietruszki.

PUDDING-BUDYŃ masło kromki czerstwego pszennego chleba,rodzynki,jajka cukier,mleko,łyżeczka tartej skórki pomarańczowej,kilka kropli esencji waniliowej,śmietana

WOŁOWINA PO IRLANDZKU-Irish Beef chuda solona wołowina,biała kapusta,marchewki,cebula,goździki,liście laurowe,gałązka tymianku,gałązka pietruszki,ziarna pieprzu, gorczyca w proszku.

Składniki: masło,mleko,2 pory,6-8 ziemniaków,sól,pieprz. CHAMP Składniki: masło,mleko,2 pory,6-8 ziemniaków,sól,pieprz.

IRLANDZKA ZUPA Z RZEPY-IRISH SOUP Velcro Składniki: białe rzepy,cebula,mleko,masło rosół z kury ,cukier,sól,pieprz

potrawy Wielkiej Brytanii

           Crumpet-Naleśnik       - okrągłe ciastko, najczęściej serwowane z masłem. Tradycyjnie podawane w Wielkiej Brytanii podczas tzw. five o'clock.

  Custard -krem to słodki sos używany jako dodatek do deserów, przyrządzany na bazie mleka i żółtek, czasami z dodatkiem mąki, skrobi kukurydzianej lub żelatyny. Podobny do budyniu, lecz bardziej jajeczny. Rzadko produkowany w innych smakach niż podstawowy mleczny lub waniliowy.                           

Fish and chips-Ryba i frytki Fish and chips– brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym.

Spotted dick-pudding Spotted dick – deser szkocki (według wielu źródeł angielski), rodzaj puddingu podawanego na gorąco z sosem custard. Ciasto zawiera zwykle suszone owoce (najczęściej porzeczki, rodzynki i bakalie). Gotowane jest na parze bądź w formie budyniowej.

Cottage pie-Zapiekanka pasterska    Cottage pie– zapiekana potrawa mięsno-warzywna, składająca się z dwóch warstw – wierzchniej, z purée ziemniaczanego, oraz spodniej, będącej potrawką z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, innych warzyw i przypraw. Nieco podobna do gulaszu, choć istotę stanowi właśnie warstwa ziemniaków ze spieczona skórką.

Shortbread-Bułka maślana Shortbread – rodzaj ciastka tradycyjnie wyrabianego z jednej części cukru, dwóch części masła oraz trzech części płatków owsianych. Obecnie dodaje się również mąkę i inne składniki, jak mąka ryżowa czy mączka kukurydziana.

Yorkshire pudding-budyń z Yorkshire Yorkshire pudding - potrawa kuchni angielskiej, o nieznanym pochodzeniu, tradycyjnie przypisywana hrabstwu Yorkshire, znana i spożywana na terenie całej Wielkiej Brytanii.