Lód Właściwości i niecodzienne użycie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Płyny Płyn to substancja zdolna do przepływu.
Advertisements

Budowa atomu Alotropia siarki
Dyfuzja w jabłku.
Doświadczenie z wodą i atramentem
Właściwości cieczy i złudzenia optyczne
Woda i Życie dawniej i dziś.
Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum im. Książąt Pomorza Zachodniego w Trzebiatowie ID grupy: 98/46_MF_G1 Kompetencja: Zajęcia projektowe, komp. Mat.
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Zmiany stanów skupienia
WODA I ROZTWORY WODNE.
Doświadczenie fizyczne
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Zjawiska fizyczne w gastronomii
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Opiekun uczniów: mgr Dorota Ciałowicz
Napięcie Powierzchniowe
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Rozwiązanie Zadania nr 4 Związku Czystej Wody. Przedstawienie grupy : Spotkaliśmy się dn br. w składzie : Katarzyna Bis, Katarzyna Barlik, Joanna.
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
1.
ZMIANY CIŚNIENIA WYWIERANEGO PRZEZ WODĘ W ZALEŻNOŚCI OD TEMPERATURY
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Zmiany gęstości wody i ich znaczenie dla życia w przyrodzie
Katarzyna Pędracka i Mateusz Ciałowicz
WODA ŻYCIA.
Czy przeciwieństwa się przyciągają ?
Zablokowana woda.
Otacza nas woda i powietrze
Jak pietruszka pije wodę?
Dlaczego woda jest niezwykła
Góry lodowe w Antarktyce mają czasami prążki, utworzone się z kolejnych warstw śniegu, które w zachowały się w różny sposób w zależności od temperatury,
Jak oszczędzać wodę.
Niezwykłe zamarzanie wody
Optyka Joanna Sado Tomasz Stanek
Jak kipi mleko ?.
Obieg wody w przyrodzie
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Magia czy fizyka? Czyli sztuczki z ciśnieniem
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
Termodynamika II klasa Gimnazjum nr 2
Eksperymenty naukowe Anatol Karski
„Jak rozdzielamy mieszaniny”
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
A) masa Wacka - chłopca tonącego wynosiła 45 kg. Długość łyżew, na których jeździł wynosiła 30 cm, a szerokość 4 mm, łączna masa 1 kg. Oblicz wartość ciśnienia.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
„Koło Młodych Odkrywców”
Zajęcia 4-5 Gęstość i objętość. Prawo gazów doskonałych. - str (rozdziały 2 i 3, bez 2.2) - str (dot. gazów, przykłady str zadania)
Projekt współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Stany skupienia wody.
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
Czy substancje można mieszać?
- życiodajna Substancja
Woda to cudowna substancja
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
SMOG Klaudia Stachniuk 1b G.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
1.
477.V1=1dm3 wody wrząc pod ciśnieniem p=0,1MPa zamienia się w parę o tym samym ciśnieniu, temperaturze i objętości V2=1671dm3. Jaki procent dostarczonego.
ATMOSFERA - to powłoka otaczająca Ziemię, składająca się z mieszaniny gazów tworzących powietrze. Atmosfera jest zbudowana warstwowo.
Zapis prezentacji:

Lód Właściwości i niecodzienne użycie. Projekt Feniks Marcin Nowaczek Gimnazjum im. Kazimierza Wielkiego w Słomnikach Pod przewodnictwem opiekuna Doroty Ciałowicz

Lód co to jest ? Lód to woda w stałym stanie skupienia. Proces zamarzania wody zachodzi w temperaturze 0°C przy ciśnieniu atmosferycznym wynoszącym 101325 Pa. Przy obniżaniu się temperatury gęstość wody nie wzrasta. Maksimum jej gęstości występuje przy 4°C, następnie nieco maleje. Przy zamarzaniu gęstość wody maleje o 10 procent. Zbiorniki wodne zamarzają w związku z tym od powierzchni w dół.

Doświadczenie nr.1 czyli jak zmusić górę lodową do pływania. Do doświadczenia potrzebne będą: 2 jednakowe Szklanki Większa szklanka Woda Alkohol izopropylowy Lód (kostki) Dowolny barwnik Przeźroczysta folia Plan przeprowadzenia doświadczenia: - Do 1 szklanki wlewamy alkohol. W 2 będzie woda. Do obydwu szklanek wrzucamy po kostce lodu. Pytanie 1 : Co zauważamy ? Co się stało w szklankach ? - Do jednej ze szklanek wpuszczamy barwnik można też użyć barwionego alkoholu. (szklanka z alkoholem) Bierzemy większą szklankę, wlewamy do niej wodę. - Na szklance rozciągamy folię i ostrożnie wlewamy zabarwiony alkohol. Powoli i spokojnie wyszarpujemy folię, tak aby płyny się nie połączyły. - Powinna powstać dwu warstwowa mieszanina cieczy. Pytanie 2 : Co się stanie jeżeli do mieszaniny substancji wrzucimy lód ?

Pytania i odpowiedzi Doświadczenie nr.1 Pytanie 1, Odpowiedź : W jednej ze szklanek kostka lodu opada na dno, a w drugiej unosi się na powierzchni cieczy. Ale co jest co ? Kostka wrzucona do wody unosi się. Kostka wrzucona do alkoholu opada na dno. Pytanie 2, Odpowiedź : Jeżeli dobrze przelaliśmy zawartość szklanek do dużej szklanki powinna nam powstać dwu warstwowa mieszanina. Gdy wrzucimy do niej kostkę lodu ta spadnie na dół w warstwie alkoholu, ale nie będzie mogła przebić się przez warstwę wody. Dla czego dzieje się tak, a nie inaczej ? Gęstość lodu w temp. 0°C to 880-920 kg/m³ Gęstość wody to 998 kg/m³ Gęstość alkoholu to 790 kg/m ³, czyli ρ alkoholu < ρ lodu < ρ wody Kostka lodu wrzucona do alkoholu opada, ponieważ lód ma większą gęstość niż alkohol. Natomiast lód wrzucony do wody ma mniejszą gęstość niż swoja ciekła postać. W mieszaninie cieczy (pytanie nr. 2) Lód spada w warstwie alkoholu, by potem zatrzymać się przy warstwie wody, która wypycha go ku górze.

Doświadczenie nr.2 Wyciąganie kostki lodu z wody bez użycia rąk. Do doświadczenia potrzebne będą : - Sól Sznurek Woda Kostka lodu Szklanka Plan przeprowadzenia doświadczenia : Do szklanki wlej wodę i wrzuć do niej kostkę lodu. Na kostce lodu połóż sznurek. Posyp go solą i poczekaj ok.. 10 sekund. Złap sznurek. Powolnym i spokojnym ruchem ciągnij sznurek do góry. Pytanie 1 : Co się stało ? Co zauważamy ?

Pytania i odpowiedzi Doświadczenie nr.2 Pytanie 1, Odpowiedź : Kostki lodu powinny „przykleić” się do sznurka tak, że możemy wyciągnąć je ze szklanki. Dla czego dzieje się tak, a nie inaczej ? Sól oddziałuje z lodem i narusza jego strukturę krystaliczną. Pojawiają się defekty sieci krystalicznej, w związku z czym, łatwiej jest rozerwać wiązania tej sieci. Czyli, sól roztapia lód, który znajduje się pod sznurkiem. Sznurek wchodzi w powierzchnię lodu. Następuje kolejna reakcja. Lód zamarza, a w swojej powierzchni ma sznurek.

Doświadczenie nr.3 Czy da się zagotować wodę za pomocą lodu ? Do doświadczenia potrzebne będą : Słoik lub kolba Gorąca woda Lód Schłodzona woda Plan przeprowadzenia doświadczenia : Zagotuj wodę w czajniku. Wlej ją szybko do słoika i zakręć wieczko. Obrócony wieczkiem do dołu słoik połóż najlepiej w umywalce. Połóż na nim kilka kostek lodu. Pytanie 1 : Co się stało ? Poczekaj, aż zjawisko się skończy. Polej słoik zimną wodą. Pytanie 2 : Co dzieje się tym razem ?

Pytania i odpowiedzi Doświadczenie nr.3 Pytanie 1, Odpowiedź : W wodzie pojawiają się pierwsze bąbelki. To znak, że woda zaczyna się gotować. Pytanie 2, Odpowiedź : Woda wrze, gotuje się. Dla czego dzieje się tak, a nie inaczej ? Kiedy zakręcamy słoik, w którym jest gorąca woda zamykamy w nim wodę i parę wodną. Po polaniu wodą słoika lub położeniu na nim lodu gwałtownie schładzamy parę wodną przez co dochodzi do zmiany ciśnienia wewnątrz słoika. W wyniku woda zaczyna się gotować. Doświadczenie to świetnie pokazuje ,że temperatura wrzenia wody jest ściśle zależna od ciśnienia.Przy normalnym ciśnieniu atmosferycznym wynosi ona 100 stopni C.Jeśli jednak ciśnienie obniżymy obniży się również temperatura wrzenia.Oczywiście dotyczy to nie tylko H2O ale i wszystkich innych cieczy.

Bibliografia z kąd, kto, gdzie… http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-umiescic-lod-na-srodku-pelnej-szklanki, dodane przez użytkownika „Mortyr” – doświadczenie nr.1 http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-wyjac-lod-z-napoju-za-pomoca-sznurka, dodane przez użytkownika „Madzia” – doświadczenie nr.2 http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zagotowac-wode-za-pomoca-lodu, - dodane przez użytkownika „Be4U” – doświadczenie nr.3 Opracowanie wszystkich doświadczeń własne z małą pomocą opiekuna D. Ciałowicz

Koniec…