Gospodarka żelazem. Problemy diagnostyczne.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Niedokrwistości Dr n med. Małgorzata Rokicka
Advertisements

Ryby i ich środowisko.
Żelazo (Fe, łac. Ferrum) Metal z VIII grupy pobocznej o dużym znaczeniu gospodarczym, znany od czasów starożytnych.
Interpretacja oznaczeń jonów wapnia,magnezu oraz fosforanów.
Gospodarka żelazem, problemy diagnostyki laboratoryjnej gospodarki żelazem. Anna Kolczyk gr. B2.
Domysławska I., Klimiuk P.A., Sierakowski S.
INTERPRETACJA JONÓW SODOWYCH,POTASOWYCH I CHLORKOWCYH- STANY ODWODNIENIA I PRZEWODNIENIA Agata Banaś gr. A/B.
Magdalena Pryć, Małgorzata Pieścik, Piotr Wieniawski
MONITOROWANIE SATURACJI
Dorota Margula Jakub Wyczkowski
ERYTROCYTY, LEUKOCYTY I TROMBOCYTY- ICH ROLA I BUDOWA
NIEDOKRWISTOŚCI W CIĄŻY
Pracownia Teoretycznych Podstaw Chemii Analitycznej
Metody oznaczania biopierwiastków
Projekt i opracowanie :
Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
Objętość krwi krążącej
Gospodarka żelazem podczas leczenia erytropoetyną
Pierwiastki występujące w człowieku
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
UKŁAD MIĘŚNIOWY CZŁOWIEKA
Światowy dzień żywności
WPŁYW HAŁASU NA CZŁOWIEKA
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Płodność kobiety, a zaburzenia tarczycy
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Białko.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Szkoła Podstawowa w Ludzisku
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ENZYMY.
Diagnostyka laboratoryjna nowotworów
Homeostaza Ca-P.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Przygotowała: Barbara Tomkowiak
„Owoce i warzywa w szkole’’
Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Witamina E.
X Zdrowy Styl Życia.
Biologia Karolina Iwanowska
Chemia biopierwiastków Stężenie pierwiastków 100 (10 -4 ) –10 -4 ( ) w surowicy.
Krew Wyniki badania krwi.
Badania biochemiczne.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Niedoczynność kory nadnerczy
Cukrzyca. Co warto wiedzieć?
Niedokrwistość w ciąży
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Czynniki wyzwalające ołów z kości, ostre i przewlekłe zatrucia ołowiem
Niedokrwistość z niedoboru żelaza (sideropeniczna)
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
w przebiegu chorób przewlekłych
Niedokrwistość megaloblastyczna Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Niedokrwistości.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Objętość krwi krążącej
Dorota Margula Jakub Wyczkowski
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Gospodarka żelazem. Problemy diagnostyczne. Paulina Gawęda gr. B1

Żelazo (Fe) Pierwiastek niezbędny do syntezy: hemoglobiny (Hb), mioglobiny (Mb) Składnik niektórych związków enzymatycznych (oksydazy, peroksydazy żelazowe, cytochromy) Związane z transerryną, ferrytyną i hemosyderyną

Żelazo (Fe) Zawartość w organizmie zdrowej kobiety: 10 – 28 µmol/l Zawartość w organizmie zdrowego mężczyzny: 14 – 32 µmol/l U dzieci zawartość znacznie mniejsza

Żelazo całkowite Stanowi: 3,5 – 5 g : 75% - Fe funkcjonalne (Hb, Mb, enzymy) 25% - Fe zmagazynowane (ferrytyna)

Fe w surowicy: Zmienność okołodobowa (rano wyższe stężenie) Wpływ diety (9,5 – 15 mg Fe z dietą) Stan zapalny (Fe ) Hemoliza (Fe ) Menstruacja (utrata ok. 1,5 mg Fe/dobę) Ciąża (utrata ok. 2 mg Fe/dobę) Całkowicie związane z transferryną

Białka związane z Fe Hemoglobina Mioglobina Ferrytyna Transferryna Haptoglobina Hemosyderyna Hepcydyna Laktoferryna

Hemoglobina Czerwony barwnik krwi Białko zawarte w erytrocytach, którego główną funkcją jest przenoszenie tlenu Budowa: tetramer (4 podjednostki białkowe) każda podjednostka zawiera niebiałkowy hem hem z centralnie położonym Fe2+ wiąże cząsteczkę tlenu

Mioglobina Białko globularne magazynujące tlen w mięśniach Grupę prostetyczną stanowi hem z centralnie położonym Fe2+ (Fe2+ -> Fe3+ powoduje utratę aktywności mioglobiny)

Ferrytyna Białko magazynujące Fe (Fe2+ w formie uwodnionej – bezpieczne dla komórki) Białko ostrej fazy Wysycona w ok. 30% st. 100 µg/l odpowiada 1g zmagazynowanego Fe st.<15 µg/l => objaw bezwzględnego niedoboru Fe

Oznaczanie ferrytyny Ocena gospodarki Fe: ferrytyna hemoglobina rozpoznanie N Nie ma niedoboru Spadek ilości Fe zmagazynowanego Niedokrwistość (na tle niedoboru Fe) Inna przyczyna niedokrwistości

Ferrytyna stężenia: - niedobór Fe - niedoczynność tarczycy - niedobór wit. C stężenia: - przeładowanie Fe - infekcje wirusowe - zapalenia - nowotwory - nadczynność tarczycy

Transferryna Białko transportujące jony żelaza w surowicy i innych płynach zewnątrzkomórkowych do powstających w szpiku erytrocytów Apotransferyna – transferyna niewysycona żelazem 1 cząst. transferryny transportuje 2 atomy Fe3+ pH => powinowactwo

Transferryna – wartości referencyjne 2,0 – 3,6 g/l wysycenie: 15% – 45% Niedobór Fe = wysycenia Poziom transferryny zmienia się dopiero, gdy zapasy Fe zostają wyczerpane

st. transferryny Zespoły utraty białka (zespół nerczycowy) Przedawkowanie Fe Choroby wątroby Infekcje, nowotwory, przewlekła dializa Niedobór wit. B12, kw. foliowego Wrodzony niedobór transferryny (bardzo rzadko)

st. transferryny Niedokrwistości z niedoboru Fe Zaburzenia wchłaniania Fe Leczenie estrogenami Ciąża

Oznaczanie st. transferryny Izolowane oznaczanie stężenia jest nieprzydatne pomiar st. Fe + st. transferryny = wskaźnik nasycenia transferryny żelazem (miernik gospodarki Fe) TIBC UIBC

Haptoglobina Białko ostrej fazy Wiąże wolną Hb we krwi => ochrona Fe przed utratą z moczem (Hb związana z haptoglobiną nie ulega filtracji) Kompleks hemoglobina – haptoglobina ulega fagocytozie w uk. siateczkowo – śródbłonkowym (Fe wykorzystane do produkcji kolejnych RBC)

Hemosyderyna Białko zawierające Fe w formie koloidalnej Powstaje gdy podawane pozajelitowe Fe jest w nadmiarze (np. przy częstych transfuzjach) Prawdopodobnie produkt częściowej degradacji ferrytyny

Hepcydyna Białko, pełni kluczową rolę w regulacji metabolizmu Fe Hamuje: absorpcję Fe z jelita cienkiego uwalnianie Fe z makrofagów transport Fe przez łożysko Produkcja hepcydyny jest stymulowana przez zwiększające się zapasy Fe i przez infekcje (przy ostrych stanach zapalnych możliwa niedokrwistość) Bo hepcydyna blokuje łączenie Fe3+ z transferryną => Fe nie może zostać doprowadzone do erytrocytów

Zapasy Fe => hepcydyna Infekcje => hepcydyna

Metody oznaczania żelaza Wagowa Wersenianowa Kolorymetryczna z tiocyjanianem (Fe2+ -> Fe3+) Kolorymetryczna z fenantroiną (pomiar spektrofotometryczny) Polarograficzna Absorpcyjna spektrometria atomowa (ASA)

Uwalnianie transferryny przez obniżenie pH Redukcja Fe3+ do Fe2+ Kompleksowanie z chromogenem zawierającym reaktywną grupę –N=C-C=N-

Testy oceniające metabolizm żelaza TIBC UIBC sTfR Test doustnego obciążenia Fe Ferrytyna (immunochemicznie)

Całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC) Stężenie Fe w surowicy/osoczu, gdy transferryna jest w 100% wysycona Fe 1 mol transferryny transportuje 2 mole Fe Wykonując TIBC można pośrednio poznać stężenie transferryny

TIBC - normy Kobiety: 40 – 80 µmol/l Mężczyźni: 45 – 70 µmol/l

Wysycenie transferryny TIBC - wyniki Stan St. Fe w osoczu Transferryna i TIBC Wysycenie transferryny Niedokrwistość z niedoboru Fe niskie wysokie Niedokrwistość w chorobach przewlekłych N Ciąża lub antykoncepcja (nie ma niedoboru Fe)

Utajona zdolność wiązania żelaza (UIBC) Wynik odzwierciedla pojemność dla Fe wolnych miejsc je wiążących w transferrynie UIBC = TIBC - [Fe] Prawidłowo: 27 – 60 µmol/l anemia z niedoboru Fe choroby przewlekłe

Rozpuszczalny receptor transferryny (sTfR) Mierzony w osoczu/ surowicy (ELISA) Oznaczenie pomaga zróżnicować niedokrwistość: z niedoboru Fe – sTfR podwyższone chorób przewlekłych – sTfR norma Odzwierciedla całkowitą ilość receptorów transferryny połączonych z komórkami Prawidłowo: 2 – 4,5 mg/l

Test doustnego obciążenia żelazem 1g siarczanu żelazowego doustnie Prawidłowo: wzrost nie przekracza 35 mmol/l w 180 min. testu Zaburzenia wchłaniania żelaza – „płaska” krzywa wchłaniania

Oznaczanie stężenia żelaza nie jest odpowiednie do oceny statusu żelaza w organizmie!!!

Dlaczego?: -> st. Fe zależy od podaży -> hemoliza powoduje wzrost poziomu Fe -> różnice w st. Fe w tym samym dniu mogą wynosić >10%, a z dnia na dzień >20% -> w ostrych stanach zapalnych i przewlekłych chorobach st. Fe spada niezależnie od jego zawartości w organizmie

Czynniki wpływające na st. Fe, TIBC i wysycenie transferryny Rytm dobowy: rano – prawidłowe, popołudniu – niskie, w nocy – bardzo niskie Cykl miesiączkowy Ciąża Spożycie żelaza Antykoncepcja Zapalenie wątroby: bardzo wysokie Fe (ferrytyna z uszkodzonych hepatocytów) Zapalenia i nowotwory

Zastosowanie wskaźników gospodarki Fe Niedobór żelaza (niedokrwistości) Nadmiar żelaza (hemochromatoza)

Prawidłowy metabolizm Fe Dieta wchłanianie wydalanie 5 – 10mg 1-2mg/doba 1-2mg/doba

Anemia – metabolizm Fe wchłanianie wydalanie

Niedobór Fe Objawy: - zmęczenie - szumy w głowie - zapalenie kącików ust - brudnobrązowy kolor skóry - wygładzenie języka

Hemochromatoza – metabolizm Fe wchłanianie wydalanie

Nadmiar Fe Objawy: - bóle stawów - bóle brzucha - osłabienie - nadmiar Fe uszkadza narządy wewnętrzne

Choroba Fe TIBC Ferrytyna Niedobór Fe niskie wysokie Przewlekła choroba N Nadmiar Fe Zatrucie Fe

Co jeść?

Dziękuję za uwagę!