3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Wprowadzenie Lód, jest bardzo interesującą substancją, choć wcale na to nie wygląda. Ma kilka ciekawych właściwości, które chciałbym wam dziś pokazać. Lód, jest bardzo interesującą substancją, choć wcale na to nie wygląda. Ma kilka ciekawych właściwości, które chciałbym wam dziś pokazać.
Potrzebne materiały: Lód (kilka kostek) Lód (kilka kostek) Sól kuchenna Sól kuchenna Atrament Atrament Spirytus salicylowy Spirytus salicylowy Woda Woda Szklanka Szklanka Nitka Nitka Słoik Słoik Folia aluminiowa Folia aluminiowa
Jak zmusić górę lodową do pływania pod wodą ? (wersja miniaturowa) Bierzemy szklankę do połowy wypełnioną wodą i wkrapiamy kilka kropel atramentu. Następnie lejąc po folii wlewamy spirytus. Teraz wrzucamy kostkę lodu i oto efekt. Lód pływa pośrodku szklanki z wodą. Dlaczego ? Bierzemy szklankę do połowy wypełnioną wodą i wkrapiamy kilka kropel atramentu. Następnie lejąc po folii wlewamy spirytus. Teraz wrzucamy kostkę lodu i oto efekt. Lód pływa pośrodku szklanki z wodą. Dlaczego ?
Decyduje gęstość Gęstość wody wynosi 1g/cm 3. Natomiast gęstość spirytusu to 0.85g/cm 3, a gęstość lodu wynosi 0.95 g/cm 3. Gęstość wody wynosi 1g/cm 3. Natomiast gęstość spirytusu to 0.85g/cm 3, a gęstość lodu wynosi 0.95 g/cm 3. Wniosek: Lód ma mniejszą gęstość od wody ale większą od spirytusu, więc po wrzuceniu lodu, unosi się on pomiędzy warstwami cieczy, ponieważ woda wypycha lód w górę ale spirytus nie pozwala wypłynąć mu na powierzchnię. Wniosek: Lód ma mniejszą gęstość od wody ale większą od spirytusu, więc po wrzuceniu lodu, unosi się on pomiędzy warstwami cieczy, ponieważ woda wypycha lód w górę ale spirytus nie pozwala wypłynąć mu na powierzchnię.
Czy można podnieść kostkę lodu za pomocą nitki i soli? Do szklanki z wodą wrzucamy kostkę lodu. Moczymy w wodzie koniec nitki i posypujemy odrobiną soli. Po upływie pół minuty wyciągamy nitkę razem z kostką lodu zaczepioną o jej koniec. Dlaczego? Do szklanki z wodą wrzucamy kostkę lodu. Moczymy w wodzie koniec nitki i posypujemy odrobiną soli. Po upływie pół minuty wyciągamy nitkę razem z kostką lodu zaczepioną o jej koniec. Dlaczego?
Zwiększanie temperatury topnienia lodu. Sól obniża temperaturę topnienia lodu. I pozwala na topnienie wierzchniej warstwy lodu. Sól obniża temperaturę topnienia lodu. I pozwala na topnienie wierzchniej warstwy lodu. Wniosek: Posolona warstwa lodu częściowo się roztopiła i utworzyła się cienka warstwa wody. Jednak oddając ciepło do lodu warstwa cieczy krzepnie i powoduje przymarznięcie nitki do kostki lodu. Wniosek: Posolona warstwa lodu częściowo się roztopiła i utworzyła się cienka warstwa wody. Jednak oddając ciepło do lodu warstwa cieczy krzepnie i powoduje przymarznięcie nitki do kostki lodu.
Zimny wrzątek czyli zagotowanie wody z pomocą lodu. Do słoika wlewamy wrzącą wodę. Zamykamy pokrywką i kładziemy do góry dnem. Kładziemy kostki lodu i obserwujemy trochę bąbelków. Aby naprawdę zagotować wodę polewamy kolbę zimną wodą i obserwujemy wrzenie wody. Dlaczego? Do słoika wlewamy wrzącą wodę. Zamykamy pokrywką i kładziemy do góry dnem. Kładziemy kostki lodu i obserwujemy trochę bąbelków. Aby naprawdę zagotować wodę polewamy kolbę zimną wodą i obserwujemy wrzenie wody. Dlaczego?
Mount Everest w domu Im niższe ciśnienie, tym niższa tempera wrzenia wody. Im niższe ciśnienie, tym niższa tempera wrzenia wody. Wniosek: W kolbie znajdowała się gorąca woda, której temperatura wynosiła prawie 100 o C. Po gwałtownym ochłodzeniu kolby, para wodna wywiera mniejsze ciśnienie na ścianki kolby i powierzchnię wody. Dlatego też wrzenie zachodzi w niższej temperaturze niż 100 o C. Podobne zjawisko obserwujemy na Mount Everest. Tam woda wrze w temperaturze 90 o C. Wniosek: W kolbie znajdowała się gorąca woda, której temperatura wynosiła prawie 100 o C. Po gwałtownym ochłodzeniu kolby, para wodna wywiera mniejsze ciśnienie na ścianki kolby i powierzchnię wody. Dlatego też wrzenie zachodzi w niższej temperaturze niż 100 o C. Podobne zjawisko obserwujemy na Mount Everest. Tam woda wrze w temperaturze 90 o C.
Bibliografia umiescic-lod-na-srodku-pelnej-szklanki umiescic-lod-na-srodku-pelnej-szklanki umiescic-lod-na-srodku-pelnej-szklanki umiescic-lod-na-srodku-pelnej-szklanki zagotowac-wode-za-pomoca-lodu zagotowac-wode-za-pomoca-lodu zagotowac-wode-za-pomoca-lodu zagotowac-wode-za-pomoca-lodu lod-z-napoju-za-pomoca-sznurka lod-z-napoju-za-pomoca-sznurka lod-z-napoju-za-pomoca-sznurka lod-z-napoju-za-pomoca-sznurka