3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Cykl przemian termodynamicznych
Advertisements

Czy Europa musi budowć Arkę Noego?
Dane INFORMACYJNE Zmiany stanów skupienia Nazwa szkoły:
Budowa atomu Alotropia siarki
Rozszerzalność temperaturowa ciał stałych Zjawiska cieplne
Doświadczenie z wodą i atramentem
Właściwości cieczy i złudzenia optyczne
WYZNACZANIE TEMPERATURY WRZENIA WODY
Wodorotlenek Potasu KOH.
Koło „80 dni dookoła świata” PSSP,
KRYSTALIZACJA.
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Zmiany stanów skupienia
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
przemiany i równowagi fazowe
WODA I ROZTWORY WODNE.
Doświadczenie fizyczne
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Zjawiska fizyczne w gastronomii
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Opiekun uczniów: mgr Dorota Ciałowicz
Napięcie Powierzchniowe
Lód Właściwości i niecodzienne użycie.
1.
Z G N I A T A C Z ciśnienie atmosferyczne
pod opieką Pani Moniki Klimczak
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Zmiany gęstości wody i ich znaczenie dla życia w przyrodzie
Katarzyna Pędracka i Mateusz Ciałowicz
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
Kuchenka mikrofalowa.
Czy przeciwieństwa się przyciągają ?
Zablokowana woda.
Otacza nas woda i powietrze
Dlaczego woda jest niezwykła
Niezwykłe zamarzanie wody
Zespół Szkół w Potęgowie Budowa cząsteczkowa materii.
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Magia czy fizyka? Czyli sztuczki z ciśnieniem
FIZYKA-DOŚWIADCZENIE
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
Termodynamika II klasa Gimnazjum nr 2
Test sprawdzający.
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
TROCHĘ MAGII I TAJEMNICZOŚCI
Eksperyment.
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
426.W aluminiowym kalorymetrze o masie mk=100g, zawierającym m1=150g lodu o temperaturze to=0oC skroplono parę wodną o temperaturze t=100oC aż do całkowitego.
A) masa Wacka - chłopca tonącego wynosiła 45 kg. Długość łyżew, na których jeździł wynosiła 30 cm, a szerokość 4 mm, łączna masa 1 kg. Oblicz wartość ciśnienia.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Projekt współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.
Stany skupienia wody.
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
Czy substancje można mieszać?
- życiodajna Substancja
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
SMOG Klaudia Stachniuk 1b G.
1.
Autor: Tomasz Krawczyk
Napięcie powierzchniowe
478.Oblicz zmianę energii wewnętrznej m kg lodu, który topnieje w temperaturze 0oC. Dane są: ciepło topnienia lodu L, ciśnienie zewnętrzne p, gęstość.
Zapis prezentacji:

3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.

Wprowadzenie Lód, jest bardzo interesującą substancją, choć wcale na to nie wygląda. Ma kilka ciekawych właściwości, które chciałbym wam dziś pokazać. Lód, jest bardzo interesującą substancją, choć wcale na to nie wygląda. Ma kilka ciekawych właściwości, które chciałbym wam dziś pokazać.

Potrzebne materiały: Lód (kilka kostek) Lód (kilka kostek) Sól kuchenna Sól kuchenna Atrament Atrament Spirytus salicylowy Spirytus salicylowy Woda Woda Szklanka Szklanka Nitka Nitka Słoik Słoik Folia aluminiowa Folia aluminiowa

Jak zmusić górę lodową do pływania pod wodą ? (wersja miniaturowa) Bierzemy szklankę do połowy wypełnioną wodą i wkrapiamy kilka kropel atramentu. Następnie lejąc po folii wlewamy spirytus. Teraz wrzucamy kostkę lodu i oto efekt. Lód pływa pośrodku szklanki z wodą. Dlaczego ? Bierzemy szklankę do połowy wypełnioną wodą i wkrapiamy kilka kropel atramentu. Następnie lejąc po folii wlewamy spirytus. Teraz wrzucamy kostkę lodu i oto efekt. Lód pływa pośrodku szklanki z wodą. Dlaczego ?

Decyduje gęstość Gęstość wody wynosi 1g/cm 3. Natomiast gęstość spirytusu to 0.85g/cm 3, a gęstość lodu wynosi 0.95 g/cm 3. Gęstość wody wynosi 1g/cm 3. Natomiast gęstość spirytusu to 0.85g/cm 3, a gęstość lodu wynosi 0.95 g/cm 3. Wniosek: Lód ma mniejszą gęstość od wody ale większą od spirytusu, więc po wrzuceniu lodu, unosi się on pomiędzy warstwami cieczy, ponieważ woda wypycha lód w górę ale spirytus nie pozwala wypłynąć mu na powierzchnię. Wniosek: Lód ma mniejszą gęstość od wody ale większą od spirytusu, więc po wrzuceniu lodu, unosi się on pomiędzy warstwami cieczy, ponieważ woda wypycha lód w górę ale spirytus nie pozwala wypłynąć mu na powierzchnię.

Czy można podnieść kostkę lodu za pomocą nitki i soli? Do szklanki z wodą wrzucamy kostkę lodu. Moczymy w wodzie koniec nitki i posypujemy odrobiną soli. Po upływie pół minuty wyciągamy nitkę razem z kostką lodu zaczepioną o jej koniec. Dlaczego? Do szklanki z wodą wrzucamy kostkę lodu. Moczymy w wodzie koniec nitki i posypujemy odrobiną soli. Po upływie pół minuty wyciągamy nitkę razem z kostką lodu zaczepioną o jej koniec. Dlaczego?

Zwiększanie temperatury topnienia lodu. Sól obniża temperaturę topnienia lodu. I pozwala na topnienie wierzchniej warstwy lodu. Sól obniża temperaturę topnienia lodu. I pozwala na topnienie wierzchniej warstwy lodu. Wniosek: Posolona warstwa lodu częściowo się roztopiła i utworzyła się cienka warstwa wody. Jednak oddając ciepło do lodu warstwa cieczy krzepnie i powoduje przymarznięcie nitki do kostki lodu. Wniosek: Posolona warstwa lodu częściowo się roztopiła i utworzyła się cienka warstwa wody. Jednak oddając ciepło do lodu warstwa cieczy krzepnie i powoduje przymarznięcie nitki do kostki lodu.

Zimny wrzątek czyli zagotowanie wody z pomocą lodu. Do słoika wlewamy wrzącą wodę. Zamykamy pokrywką i kładziemy do góry dnem. Kładziemy kostki lodu i obserwujemy trochę bąbelków. Aby naprawdę zagotować wodę polewamy kolbę zimną wodą i obserwujemy wrzenie wody. Dlaczego? Do słoika wlewamy wrzącą wodę. Zamykamy pokrywką i kładziemy do góry dnem. Kładziemy kostki lodu i obserwujemy trochę bąbelków. Aby naprawdę zagotować wodę polewamy kolbę zimną wodą i obserwujemy wrzenie wody. Dlaczego?

Mount Everest w domu Im niższe ciśnienie, tym niższa tempera wrzenia wody. Im niższe ciśnienie, tym niższa tempera wrzenia wody. Wniosek: W kolbie znajdowała się gorąca woda, której temperatura wynosiła prawie 100 o C. Po gwałtownym ochłodzeniu kolby, para wodna wywiera mniejsze ciśnienie na ścianki kolby i powierzchnię wody. Dlatego też wrzenie zachodzi w niższej temperaturze niż 100 o C. Podobne zjawisko obserwujemy na Mount Everest. Tam woda wrze w temperaturze 90 o C. Wniosek: W kolbie znajdowała się gorąca woda, której temperatura wynosiła prawie 100 o C. Po gwałtownym ochłodzeniu kolby, para wodna wywiera mniejsze ciśnienie na ścianki kolby i powierzchnię wody. Dlatego też wrzenie zachodzi w niższej temperaturze niż 100 o C. Podobne zjawisko obserwujemy na Mount Everest. Tam woda wrze w temperaturze 90 o C.

Bibliografia umiescic-lod-na-srodku-pelnej-szklanki umiescic-lod-na-srodku-pelnej-szklanki umiescic-lod-na-srodku-pelnej-szklanki umiescic-lod-na-srodku-pelnej-szklanki zagotowac-wode-za-pomoca-lodu zagotowac-wode-za-pomoca-lodu zagotowac-wode-za-pomoca-lodu zagotowac-wode-za-pomoca-lodu lod-z-napoju-za-pomoca-sznurka lod-z-napoju-za-pomoca-sznurka lod-z-napoju-za-pomoca-sznurka lod-z-napoju-za-pomoca-sznurka