PROFILAKTYKA RAKA JELITA GRUBEGO

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybrane elementy promocji zdrowia w onkologii
Advertisements

RAK PIERSI – MOŻLIWOŚCI PROFILAKTYKI
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Wszystko zależy od kobiety!
Program profilaktyki i promocji zdrowia dla miasta Krosna na 2010 r.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Co nas czeka w przyszłości?
Zdrowe odżywianie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Narodowy Program Zwalczania Chorób Nowotworowych na lata
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Jedz żółte owoce i warzywa
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
RAK PIERSI – MOŻLIWOŚCI PROFILAKTYKI
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Projekt finansowany ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu państwa „Poprawa zdrowia publicznego i ograniczenie społecznych.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Profilaktyka chorób nowotworowych
Dekalog zdrowego żywienia
Nowotwory.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Europejski kodeks walki z rakiem Szkoła promująca zdrowie.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Choroba prostaty a dieta
Dieta śródziemnomorska bez elementu niskotłuszczowego zmniejsza zdarzenia sercowo-naczyniowe Michał Chudzik
RAK PIERSI – MOŻLIWOŚCI PROFILAKTYKI
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

PROFILAKTYKA RAKA JELITA GRUBEGO MAM HAKA NA RAKA V EDYCJA 2012

TAK WYGLĄDA RAK JELITA GRUBEGO…

Rak jelita grubego

Chyba nie chcesz, żeby Twoje jelito tak wyglądało !!!

MOŻESZ ZAPOBIEGAĆ TEJ GROŹNEJ CHOROBIE

Zapobieganie rakowi jelita grubego, to profilaktyka

PROFILAKTYKA - to hak na raka jelita grubego

Profilaktyka raka jelita grubego składa się z trzech etapów: Etap pierwszy, czyli profilaktyka pierwotna Etap drugi, czyli profilaktyka wtórna Etap trzeci, czyli profilaktyka późna (trzeciorzędowa)

Etap pierwszy, profilaktyka pierwotna, to zapobieganie rozwojowi choroby poprzez eliminację zewnętrznych czynników ryzyka lub zmniejszenie narażenia na nie.

Etap drugi, czyli profilaktyka wtórna, polega na wczesnym wykrywaniu nowotworu. Chorobę diagnozuje się w stadium, w którym nie daje jeszcze objawów i jest w znacznym stopniu wyleczalna.

Etap trzeci, czyli profilaktyka późna (trzeciorzędowa) ma na celu zmniejszenie ryzyka zgonu i niedopuszczenie do poważnych, trwałych skutków choroby pod postacią różnego stopnia inwalidztwa.

Profilaktyka dietetyczna Dieta chroniąca przed zachorowaniem na nowotwór jelita grubego nie powinna dostarczać nadmiernych ilości energii. Odpowiedni musi być w niej także udział energii pochodzącej z tłuszczów (do 30%).

Profilaktyka dietetyczna Dieta powinna być zrównoważona – oprócz produktów pochodzenia zwierzęcego powinny w niej również znajdować się składniki roślinne. W ten sposób ogranicza się zawartość w pożywieniu szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu.

Profilaktyka dietetyczna Wskazane jest również zastępowanie potraw pieczonych na ruszcie i smażonych - produktami gotowanymi w wodzie lub na parze.

Profilaktyka dietetyczna Należy również ograniczać udział w diecie wyrobów wysoce przetworzonych, w tym wędzonych i konserwowanych chemicznie. W ten sposób zmniejsza się narażenie organizmu na wiele mutagennych i potencjalnie mutagennych substancji, które mogą stać się induktorami rozwoju czynników tkanki nowotworowej w obrębie nabłonka jelita grubego.

Profilaktyka dietetyczna Pokarmy pochodzenia roślinnego zawierają wiele naturalnych składników chroniących organizm przed zachorowaniem na raka jelita grubego

Profilaktyka dietetyczna Włókno pokarmowe (błonnik) oraz przeciwutleniacze – to naturalne składniki pokarmowe chroniące przed rakiem jelita grubego.

Profilaktyka dietetyczna BŁONNIK W skład włókna pokarmowego wchodzą roślinne wielocukry i ligniny oporne na działanie enzymów trawiennych ludzkiego przewodu pokarmowego. Błonnik przyspiesza perystaltykę jelita grubego, zapobiegając zaparciom. Dzięki temu u osób, w których diecie występuje odpowiednia zawartość włókna pokarmowego, skróceniu ulega czas ewentualnego kontaktu błony śluzowej jelita grubego z substancjami rakotwórczymi zawartymi w masach kałowych.

Profilaktyka dietetyczna BŁONNIK W profilaktyce raka jelita grubego zaleca się codzienne przyjmowanie w diecie co najmniej 30g błonnika.

Profilaktyka dietetyczna BŁONNIK Odpowiedni poziom włókna pokarmowego zapewnia regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych (ciemnego pieczywa, musli) oraz warzyw i owoców. Powinny one znaleźć się w każdym posiłku w ciągu dnia.

Profilaktyka dietetyczna BŁONNIK Warzywa i owoce korzystne są również ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy.

Profilaktyka dietetyczna PRZECIWUTLENIACZE Należą do nich: witaminy (A, C oraz E), substancje mineralne (przede wszystkim selen) wiele związków roślinnych (tak zwanych polifenoli).

Profilaktyka dietetyczna PRZECIWUTLENIACZE Chronią one komórki przed uszkadzającym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki, to wysoce reaktywne cząsteczki, które powstają w organizmie w wyniku wielu przemian biochemicznych. Wchodząc w interakcje ze składnikami ustroju, mogą stać się przyczyną, między innymi, mutacji prowadzących do rozwój czynników tkanki nowotworowej.

Profilaktyka dietetyczna Codziennie należy spożywać przynajmniej kilogram warzyw i owoców. Wskazane jest również zastępowanie czarnej herbaty bogatą w przeciwutleniacze herbatę zieloną.

Profilaktyka dietetyczna Wykazano, że przed zachorowaniem na raka jelita grubego chroni również odpowiedni poziom wapnia w diecie. Jony wapnia przeciwdziałają nadmiernemu namnażaniu się komórek nabłonka jelita grubego. Z tego względu w codziennej diecie powinno znaleźć się 800-1000 mg wapnia. Dobrym jego źródłem są chude przetwory mleczne, owoce strączkowe, soja, kapusta oraz niegazowana woda mineralna o dużej zawartości wapnia.

Profilaktyka dietetyczna Ważne, by jeść produkty świeże i wysokiej jakości. Ryzyko zachorowania wzrasta w przypadku obecności w diecie zjełczałych tłuszczów, a także produktów spleśniałych, które najczęściej zawierają znaczne ilości mykotoksyn o działaniu rakotwórczym.

Profilaktyka dietetyczna W diecie powinno być również jak najmniej produktów zapierających, takich jak kakao, czekolada, kawa czy mocna herbata.

Profilaktyka dietetyczna W celu niedopuszczenia do zaparć należy wypijać codziennie odpowiednie ilości płynów (co najmniej 2 l – najlepiej wody mineralnej i soków).

Profilaktyka niezwiązana z dietą 1. Wykazano, że nawet pół godziny umiarkowanego wysiłku fizycznego (intensywny spacer, jazda na rowerze, pływanie) każdego dnia znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego oraz na raka piersi u kobiet.

Profilaktyka niezwiązana z dietą 2. Z wielu badań wynika, że osoby, które regularnie przyjmują aspirynę i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne, jak ibuprofen czy naproksen, mają od 20 do 50% niższe ryzyko rozwoju polipów i zachorowania na raka jelita grubego. Należy jednak pamiętać, że niesteroidowe leki przeciwzapalne mogą powodować podrażnianie i krwawienia błony śluzowej żołądka. Z tego względu w profilaktyce raka jelita grubego i polipów wskazane jest przyjmowanie wyłącznie tych niesteroidowych leków przeciwzapalnych, które wchłaniają się w jelitach (na przykład polopiryny dojelitowej). Decyzję o tej formie profilaktyki należy podjąć w porozumieniu z lekarzem i pod jego kontrolą.

Profilaktyka niezwiązana z dietą 3. U kobiet ryzyko zachorowania na raka jelita grubego może obniżać też hormonalna terapia zastępcza (HTZ) przyjmowana po menopauzie. HTZ zmniejsza także prawdopodobieństwo rozwoju osteoporozy. Należy jednak pamiętać, że przyjmowanie hormonów zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, zakrzepów oraz raka piersi i trzonu macicy. Z tego powodu decyzja o rozpoczęciu HTZ w okresie około menopauzalnym zawsze powinna być podejmowana po szczegółowej konsultacji z lekarzem.

Profilaktyka wtórna Gdy pojawią się objawy sugerujące nieprawidłowości w obrębie jelita grubego, i jeśli są one nasilone bądź utrzymują się przez dłuższy czas, nie wolno ich lekceważyć - trzeba skontaktować się z lekarzem w celu przeprowadzenia badań diagnostycznych.

BADANIA DIAGNOSTYCZNE TO PROFILAKTYKA WTÓRNA

Profilaktyka wtórna W przypadku raka jelita grubego program badań profilaktycznych obejmuje coroczne: 1.badanie palcem przez odbytnicę (per rectum) 2.wykonywanie testu na krew utajoną w kale U osób z zaburzeniami przewodu pokarmowego i osób z grup ryzyka (obciążenie genetyczne i/lub rodzinne) wymienione procedury należy wykonywać po ukończeniu 40. roku życia, a u pozostałych po ukończeniu 50. roku życia.

- to także badania przesiewowe Profilaktyka wtórna - to także badania przesiewowe

Profilaktyka wtórna BADANIA PRZESIEWOWE W przypadku raka jelita grubego zastosowanie badań przesiewowych należy rozpatrywać osobno dla dwóch populacji: o ponadprzeciętnym i przeciętnym ryzyku zachorowania. O ponadprzeciętnym ryzyku zachorowania na raka jelita grubego mówi się w przypadku osób po 40. roku życia z obciążeniem dziedzicznym i/lub rodzinnym. Natomiast populację o przeciętnym ryzyku zachorowania stanowią osoby po 50. roku życia, bez obciążenia dziedzicznego i rodzinnego, wolne od objawów raka jelita grubego.

Profilaktyka wtórna BADANIA PRZESIEWOWE Narzędziami diagnostycznymi stosowanymi w badaniach przesiewowych w kierunku raka jelita grubego pozostają kolonoskopia oraz testy na krew utajoną.

Profilaktyka wtórna BADANIA PRZESIEWOWE W Polsce, w myśl założeń Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych, badania przesiewowe w kierunku raka jelita grubego są jednoetapowe i obejmują wykonywanie co 10 lat kolonoskopii u osób w wieku 50-65 lat o przeciętnym ryzyku zachorowania. W przypadku osób, u których w rodzinie na raka jelita grubego choruje przynajmniej jeden krewny I stopnia, przesiewową kolonoskopię również wykonuje się co 10 lat, ale pomiędzy 40. a 65. rokiem życia. Członkowie rodzin, w których potwierdzono genetycznie występowanie zespołu Lyncha, są objęci programem badań przesiewowych pomiędzy 25. a 65. rokiem życia, a kolonoskopię wykonuje się u nich co 2-3 lata.

Profilaktyka wtórna Kolonoskopia jest endoskopową metodą badania dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Profilaktyka wtórna Kolonoskopia Przez odbyt wprowadza się giętki wziernik (endoskop, kolonoskop) zakończony kamerą, za której pośrednictwem ogląda się wnętrze całego jelita grubego, aż po ujście krętniczo-kątnicze. Długość kolonoskopu waha się od 130 do 200 cm, a grubość jest zbliżona do grubości palca dorosłej osoby. Za pośrednictwem kanału roboczego kolonoskopu można również pobierać wycinki błony śluzowej do badania histopatologicznego oraz przeprowadzać drobne zabiegi, na przykład usunięcie polipa (polipektomii).

Profilaktyka wtórna Kolonoskopia Do kolonoskopii pacjent musi być odpowiednio przygotowany. Jelito trzeba opróżnić z mas kałowych, które utrudniałyby obserwację wnętrza narządu. W zależności od decyzji lekarza wykonującego badanie i możliwości logistycznych przygotowanie jelita może trwać od kilkunastu godzin do 3 dni. W okresie poprzedzającym badanie należy przestrzegać diety bezresztkowej (herbata z cukrem, soki i galaretki owocowe, buliony – w przypadku przygotowania kilkudniowego) lub wyłącznie płynnej (w pozostałych przypadkach). W dniu poprzedzającym badanie pacjent otrzymuje doustne środki przeczyszczające, a w dniu badania w celu ostatecznego opróżnienia jelita wykonuje się lewatywę.

Profilaktyka wtórna Kolonoskopia -rzadko powoduje silniejsze dolegliwości bólowe.

Profilaktyka wtórna Kolonoskopia Czas trwania badania: od 15 minut do 1 godziny. Badanie można wykonywać wielokrotnie.

Prezentację wykonały Rakereczki z Liceum Ogólnokształcącego w Siennie Weronika Borek Aleksandra Gorycka Magda Kępczyk Magdalena Krakowiak

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ