Jedz warzywa i owoce 5 razy dziennie !

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
Powiedz „Nie” trądzikowi
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Zatrzymać lato w kuchni
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
9 najzdrowszych owoców.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
CZYM JEST ZDROWIE??.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Jedz warzywa i owoce 5 razy dziennie !

Warzywa i owoce powinny być spożywane 3-5 razy dziennie Warzywa i owoce powinny być spożywane 3-5 razy dziennie. Są bogatym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C oraz beta-karotenu i innych karotenoidów), soli mineralnych i błonnika. Witaminy i flawonoidy zawarte w warzywach i owocach mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Potas, występujący w sporych ilościach w warzywach, obniża ciśnienie krwi. Błonnik w nich zawarty nie tylko reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, ale także obniża stężenie cholesterolu w surowicy i poprawia tolerancję glukozy. Zapobiega również nowotworom jelita grubego.

Banan

Znaleziono w bananach błonnik - ok. 2 gramów. Wg najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca , a w konsekwencji - zawału mięśnia sercowego. woda - ok. 73,5 gramów. Dietetycy zalecają wypijanie ok. 2 litrów wody dziennie, ową dawkę można ograniczyć, gdyż banany z powodzeniem zastępują wodę (100 gramów miąższu zawiera ok. 74 gramów wody), dlatego też regularne jedzenie bananów korzystnie wpływa na gospodarkę wodną w organizmie człowieka. białko - od 1,15 do 1,3 grama. Dietetycy uważają, że więcej niż połowa potrzebnej człowiekowi dziennej racji białka powinna być dostarczana w postaci białka roślinnego, a składające się z ośmiu podstawowych aminokwasów koniecznych do budowy komórek naszego ciała „białko bananowe” ma tutaj fundamentalne znaczenie. witaminy - banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C. substancje mineralne - żółta skórka bananów kryje wiele minerałów i pierwiastków śladowych. Niektóre z nich działając w pewnych związkach mają zbawienny wpływ na nasz organizm jak np. potas , magnez i selen chroniące przed chorobami serca. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka (393 mg na 100 gramów) a ilości magnezu, wzmacniającego mięśnie i niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu również nie są małe (36 mg). Ponadto banany zawierają pierwiastki śladowe takie jak miedź , cynk, selen, fluor , mangan i jod. Aminokwas - Tryptofan - aminokwas wchodzący m.in. w skład serotoniny sprawia, że spożycie bananów wpływa kojąco na stany depresyjne.

Cytryna

Znaleziono w cytrynie Cytryna zawiera dużo witaminy C. Zapotrzebowanie dzienne na tą witaminę wynosi 60 mg. Natomiast w przypadku osób palących papierosy zapotrzebowanie na tą witaminę jest bardzo duże i wynosi ok. 180 mg. Witamina C ma następujące zadania: podnosi odporność organizmu; ma właściwości bakteriobójcze; hamuje powstawanie w żołądku substancji rakotwórczych; ułatwia gojenie się ran; hamuje tworzenie się sińców; uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Owoc ten jest ważny zarówno dla zdrowia jak i urody. dba o włosy, wzmacnia je, nadaje im połysk i sprawia że błyszczą i dobrze się układają; doskonale pielęgnuje tłustą cerę; doskonale pielęgnuje skórę dłoni i stóp.

Truskawki

Znaleziono w truskawkach Truskawki są bogatym źródłem antocyjanów, witaminy C, fosforu, żelaza oraz bromeliny. Antocyjny obniżają kruchość naczyń włosowatych i polepszają jakość widzenia. Wyraźne jest również działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające antocyjanów. Bromelina jest enzymem ułatwiający trawienie. Pomaga strawić białko, może również pomagać w rozpuszczaniu skrzepów krwi i być przydatna w leczeniu choroby wieńcowej serca. Zwalcza również przekrwienie zatok, infekcje przewodu moczowego oraz intensyfikuje działanie antybiotyków.

Marchew

Znaleziono w marchwi Marchew zawiera blisko 90% wody, a ze składników odżywczych: około 7% węglowodanów, 1% białek, 0,2% tłuszczów i około 1% celulozy. Składniki mineralne stanowią przeciętnie około 1%, z czego 28 mg potasu, 45 mg sodu, 35 mg wapnia, 31 mg fosforu, 24 mg siarki, 21 mg magnezu, 0,7 mg żelaza, 0,3 mg manganu, 0,05 mg miedzi, 0,1 mg cynku, 0,002 kobaltu. Z witamin marchew najwięcej zawiera karotenu, czyli prowitaminy A. Zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, korzystnie wpływającego na nasz wzrok, wzmacniającego odporność naszego organizmu i korzystnie wpływającego na stan i koloryt naszej skóry. Jednak ilość przyswojonego przez organizm ludzki karotenu zależy od sposobu przyrządzenia marchwi: z gotowanej tylko 18%, z utartej surowej - 82%, a ze świeżo wyciśniętego soku - blisko 100%.

Ziemniaki

Znaleziono w ziemniakach Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Prawie nie zawierają tłuszczu (ok. 0,1 proc.) i dostarczają mało kalorii (średnio 77 kcal w 100 g). Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy. Ziemniaki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C. Poza tym kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Ziemniaki są również źródłem energii, której dostarcza skrobia (14–25 proc.). Warto wiedzieć, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6 .

Kapusta

Znaleziono w kapuście Wszystkie odmiany kapusty są wartościowym źródłem składników odżywczych takich jak witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Wśród nich na szczególne wyróżnienie zasługuje kapusta pekińska ze względu na bardzo dużą zawartość beta-karotenu (prowitaminy A). Pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej prawie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. Wszystkie odmiany kapusty są natomiast doskonałym źródłem witaminy C. Zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy jest niewielki wybór świeżych warzyw i owoców, dobrym źródłem tej witaminy jest również kapusta kiszona, która w 100 g zawiera jej ok. 18 mg. Spośród składników mineralnych zawartych w kapuście na uwagę zasługuje także stosunkowo duża zawartość potasu (150-306 mg/100 g produktu) i wapnia (45-77 mg/100 g produktu). Kapustę czerwoną natomiast można szczególnie wyróżnić tylko ze względu na wysoką zawartość antocjanów - barwników odpowiedzialnych za charakterystyczną barwę tej odmiany. Antocjany należą do grupy związków zwanych bioflawonoidami, wykazujących działanie przeciwutleniające. Wraz z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają one ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów. Podobne przeciwnowotworowe działanie wykazują indole - substancje, które niedawno zostały odkryte przez naukowców w większości roślin krzyżowych, a więc również w kapuście.

Coś na ząb

Kapuśniak z włoskiej kapusty Kapuśniak z włoskiej kapusty główka kapusty włoskiej, 300 g ziemniaków, duża zielona papryka, szklanka mleka, duży ząbek czosnku, duża cebula, 3 pomidory, natka pietruszki, 30 g mąki, olej sojowy, przyprawy do smaku: tymianek, sól, cukier, pieprz, kminek. Kapustę dokładnie umyć, poszatkować. Czosnek pokroić drobniutko, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki gotować z kminkiem i tymiankiem. Gdy kapusta zmięknie, dodać ziemniaki, paprykę i pomidory pokrojone w kostkę. Po ugotowaniu zaprawić mąką zrumienioną na patelni z dodatkiem oleju. Dodać mleko, doprawić solą i cukrem do smaku. Zupę nalaną na talerz posypać posiekaną natką.

Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowy Składniki na 1 szklankę: - 10 dag truskawek (kilka do dekoracji), kubek jogurtu naturalnego light, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, kostki lodu. Przygotowanie: truskawki umyj, zmiksuj. Wlej jogurt, sok z cytryny, miód i dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanki, wrzuć kostki lodu. Brzeg naczynia udekoruj truskawkami.

Coś dla ciała.

Kosmetyka z cytryną Matowi tłustą cerę • Jeśli twoja twarz się błyszczy, widać na niej rozszerzone pory, a czasami pojawiają się ropne wypryski - raz w tygodniu nakładaj na nią maseczkę oczyszczająco-ściągającą. Przepis: oddziel białko kurzego jaja, ubij je w miseczce na sztywną pianę. Dodaj 6 kropli soku z cytryny. Maseczkę nałóż na 10 minut na twarz. Potem zmyj wodą. Jak działa: maseczka hamuje nadmierną pracę gruczołów łojowych, zwęża pory, matowi skórę i działa odkażająco. Nadaje włosom blask • Jeżeli twoje włosy są matowe-zamiast odżywki, po ich umyciu - stosuj płukankę. Przepis: do miski z ciepłą, przegotowaną wodą wlej 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny oraz 2 łyżki octu. Jak działa: płukanka wzmacnia włosy, nadaje im piękny połysk, jedwabistą gładkość i ułatwia ich rozczesywanie.

Maseczka „ziemniaczana” Do cery zmęczonej Działanie: dodaje skórze blasku, odżywia. Ugotuj ziemniak „w mundurku”. Przestudź, obierz ze skórki i rozgnieć. Dodaj łyżkę mleka i żółtko, dokładnie wymieszaj. Podgrzej maseczkę w kąpieli wodnej (ustaw miseczkę z masą w garnku z gotującą się wodą i mieszaj, aż masa się rozgrzeje) i nałóż ją na twarz (uważaj, żeby się nie poparzyć). Następnie przykryj skórę wilgotną, ciepłą gazą. Po 20 minutach umyj twarz ciepłą wodą i spłucz chłodną.

Samorząd Szkolny Publicznego Gimnazjum w Sokółkach Przygotował: Samorząd Szkolny Publicznego Gimnazjum w Sokółkach