KOPI LUWAK COFFEE ALAMID KAWA LUWAK.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprawiedliwy Handel Jakub Rok Grupa eFTe Warszawa.
Advertisements

Zakupy.
Fairtrade – dynamiczny rynek
FRUPP Pierwszy dostępny na rynku produkt otrzymany ze świeżych owoców w postaci chrupiącego batonika!!!
SZKOLENIE Z PODSTAWOWYCH TECHNIK BARISTY
Miś Koala.
Bieda Na całym świecie..
LAS ZIELONE PŁUCA ZIEMI.
Zakład mięsny „Suchan” został założony w 1992 roku i od początku swojej działalności przywiązuje ogromną wagę do jakości oferowanych wyrobów, w celu jak.
Nietoperz wampir Nietoperz wampir to jeden z popularnych gatunków nietoperzy. Oto jego zdjęcie!
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
Najdroższe grzyby świata
Mój Lwów….
Ogórek osiecki Urszula Pużanowska
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Akcja Sprzątania Świata Zespół Szkół nr2 im.A.Świętochowskiego
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Coffea arabica Przygotowała: Jolanta Farfus
Poszukiwany Grejpfrut !!!
IOS CYKLADY GRECJA.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Podstawowe Pojęcia i Wskazówki Hodowlane
WALENCJA Ciudad de las Artes y las Ciencias
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Przygotowała: mgr Barbara Tomkowiak
SPRZEDAŻ SZKOLENIE PRZYGOTOWANE DLA TWOJEJ FIRMY PRZEZ.
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU?
Śmierdzące Owoce Durian-najbardziej śmierdzący owoc świata. Ma gróbą zieloną skurę pokrytą kolcami, a w środku duże żółtawe ząbki, ułożone mniej więcej.
AUTOR: GABRIEL MOCZEK KL. 4a
[ ] Sezon na fali cydru sprzedaż cydru w Polsce 70 milionów litrów
OWOCE i ich właściwości.
KAWA.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Kto jest przyjacielem lasu ? Daria Kubik Klasa szósta Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Stogniowicach.
Człowiek najchętniej spędza swój wolny czas z najbliższym otoczeniem
Republika Palau.
Dlaczego w nocy robi się ciemno?
Kto jest przyjacielem lasu?
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
MIÓD.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Używki Używki to produkty spożywcze nie mające właściwości odżywczych, zawierające substancje, które działają pobudzająco na układ nerwowy. Najczęściej.
Zuzanna Bakuła kl.Ia PG w Wachu. W październiku poznawałam faunę i florę. Dowiedziałam się informacji np. o historii kota domowego.
Ile dwutlenku węgla jest w C-C?. Dnia 19 marca 2015 r. wykonaliśmy doświadczenie, które pozwoliło nam określić, ile dwutlenku węgla znajduje się w c–
smiletemplates
„Rzeka, która uciekła z raju”
KAWA HERBATA KAKAO.
CZEKOLADA.
Carl Warner ( ur w Liverpoolu) jest brytyjskim fotografem. Nazywany też „Peacasso", "Salvador Deli", "Caraveggio". Autor serii zdjęć krajobrazów,
Prezentuje: Zuzanna Orszulik
Krzew ten może rosnąć na ubogich, nawet kamienistych gruntach, na skalach, lekko tylko przyprószonych warstwą ziemi. Herbata znosi różne warunki klimatyczne.
ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.
„Co nas łączy z Ameryką Południową?”
Najdziwniejsze potrawy świata. Sernik z aligatorem (USA) w Nowym Orleanie (Luizjana).
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
„LAS CAŁKIEM BLISKO NAS”
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kawa i jej wpływ na organizm człowieka
Tequila Sierra.
Rafflesia Arnoldii.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Sprawiedliwy Handel Jakub Rok Grupa eFTe Warszawa.
Zapis prezentacji:

KOPI LUWAK COFFEE ALAMID KAWA LUWAK

Kopi luwak, kawa luwak to gatunek kawy pochodzący z płd –wsch. Azji, wytwarzany z ziaren kawy, które wydobyte są z odchodów zwierzęcia z rodziny łaszowatych, łaskuna muzanga (Paradoxurus hermaphroditus), nazywanego popularnie cywetą, a lokalnie luwak.

Kwitnący kawowiec

W czasie nocnych łowów w gałęziach drzew indonezyjskiej dżungli cyweta poszukuje swego największego przysmaku: dojrzałych, słodkich, pięknie wybarwionych na kolor czerwony owoców kawowca.

Cyweta wybiera najlepsze dojrzałe owoce

Ten gatunek kawy zbierany jest ręcznie przez ludność z wysp indonezyjskich Sumatra, Jawa, Celebes, oraz w mniejszym stopniu z Filipin i Wietnamu.

Produkcja kawy Kopi Luwak. Łaskun Muzang w swojej klatce

Łaskun bardzo chętnie zjada owoce kawowca. Miąższ owoców zostaje strawiony, ale samo nasiono nie, lecz po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu przez bakterie produkujące kwas mlekowy przechodzi przez przewód pokarmowy i jest wydalane w stanie prawie nienaruszonym, jedynie nieco sfermentowane. Zwierzę zjada tylko najlepsze owoce, a przez przejście przez przewód pokarmowy łaskuna ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, niepowtarzalny aromat.

To podobne do kota zwierzę stanowi naj- istotniejsze ogniwo w pro- dukcji wyjąt- kowego napoju Kopi Luwak. Kopi, to po prostu kawa, a luwak jest miejscową nazwą cywety. Łaskun muzang Paradoxurus hermaphroditus philippensis

Łaskun Muzang karmiony przez swojego farmera

Odchody zwierzęcia z rodziny łaszowatych o nazwie Łaskun Muzang. Właśnie z nich robi się najdroższą kawę świata Kopi Luwak

Farmer pokazuje odchody Łaskunów razem z ziarnami kawy

Farmer zbiera odchody Łaskuna Muzanga, z których przygotuje kawę Kopi Luwak

Ziarna już oczyszczone

Farmer na Indonezji z łaskunem

Żona farmera kawy Kopi Luwak w oknie swojego domu

Indonezja. Suszenie ziaren Kopi Luwak..

Kilka dni po suszeniu na słońcu cienki naskórek kurczy się.

Głównymi konsumentami tej kawy są Stany Zjednoczone i Japonia. Staje się dostępna też w innych krajach, w tym także w Polsce.

Nasiona gotowe do palenia

Ekskluzywna kawa gotowa do sprzedaży.

Z ziaren kawy, fermentowanych przy pomocy niczego nieświadomej cywety, uzyskuje się unikalny napar: gęsty prawie jak syrop, aksamitny, o bogatym smaku i intensywnym aromacie, z wyraźną nutą czekolady i karmelu. Tak przynajmniej twierdzą jego entuzjaści. Sceptyczniej nastawieni określają jego smak jako stęchły i ziemisty, aczkolwiek niewątpliwie egzotyczny.

Eskluzywna kawa w ekskluzywnych opakowaniach

Dla niedowiarków kawa „Luwak“ sprzedawana jest również nieoczyszczona (z instrukcją użycia)

Kopi luwak jest najdroższą kawą na świecie - kilogram kosztuje około tysiąca euro. Wynika to z faktu, że światowe "zbiory" tego gatunku kawy wynoszą zaledwie 300-400 kg rocznie.

Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się, kto i kiedy wpadł na pomysł i miał ochotę, by zbierać i przetwa- rzać ziarna kawy wydłubane ze zwierzęcych odchodów. Może ktoś, dla kogo te niedogod- ności były mimo wszystko nie tak  wielkie jak wspinaczka po drzewach? Owoce na krzewach kawowca występują w różnych etapach rozwoju. Może niewielka cyweta, choć kierowana jedynie instynktem, potrafi lepiej od człowieka określić, które z nich osiągnęły optymalne stadium dojrzałości? *Do opracowania prezentacji wykorzystano tekst E. Szczechury:Kopi Luwak - mityczna kawa

oprac. na podst. WEB –jokoretsina dla www.rotfl.com.pl