GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kuchnia epoki napoleońskiej
Advertisements

PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
JERSINIOZA.
Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
Ciesz się latem- bezpieczne wakacje
Konkurs „Fizyka w Gastronomii”
Zanieczyszczenia biologiczne
Szkoła promująca zdrowie
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
Toksoplazmoza.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Co nas czeka w przyszłości?
ZBIOROWE ZATRUCIA POKARMOWE W WOJEWÓDZTWIE MAŁOPOLSKIM W 2004 ROKU.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zasady zdrowego żywienia
Czym jest zdrowie?.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU. CO TO JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ? Przypomnieliśmy sobie czym jest Piramida Żywienia. Dowiedzieliśmy się co to.
Jak szerzą się infekcje
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Światowy dzień zdrowia 2015
Metody obróbki termicznej
Jem zdrowo.
ZATRUCIA.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
SPRAWOZDANIE Z GRANTU : ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY PRZY PUBLICZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ W BRZOSTOWEJ GÓRZE.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
Żywienie w zatruciach.
ŻYWIENIE W CHOROBACH JELIT
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Witaminy Jakub Dorobisz.
Światowy Dzień Zdrowia r. Bezpieczeństwo żywności
„ Bezpieczeństwo żywności ”
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Dekalog zdrowego żywienia.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ Karolina Wawryniuk, Nikola Jankowska IB.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
Zasady GHP/GMP w zakładach żywienia zbiorowego.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Siedem kroków do poczęcia czyli jak przygotować się do ciąży.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
IX. CZY LUDZIOM ZAGRAŻAJĄ PTASIE CHOROBY ?. Problem wirusa ptasiej grypy.
Jest to wskaźnik masy ciała, powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdwinie.
JAJKO czy KURA ?.
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
Światowy dzień zdrowia 2018
Zapis prezentacji:

GOTUJ DOKŁADNIE!

Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie ugotowana, czyli w każdej części osiągnęła temperaturę 70 o C.

Unikaj surowych owoców morza, surowego mięsa mielonego, mięsa drobiowego, które wciąż jest czerwone lub którego soki z wnętrza są wciąż różowe, ponieważ mogą one zawierać szkodliwe bakterie.

Gotuj dokładnie, przestrzegając czasu i temperatury przygotowywania, szczególnie mięsa, jaj, drobiu i owoców morza.

Ogrzewaną żywność przed spożyciem również ogrzej do temperatury 70 o C, aby zabić drobnoustroje powstałe w wyniku przechowywania.

Pamiętaj! Lepiej zapobiegać niż leczyć! Każdego dnia miliony ludzi chorują, a tysiące umiera z powodu zakażeń pokarmowych. Dbając o bezpieczne i dokładne przygotowywanie potraw można tego uniknąć!