GOTUJ DOKŁADNIE!
Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie ugotowana, czyli w każdej części osiągnęła temperaturę 70 o C.
Unikaj surowych owoców morza, surowego mięsa mielonego, mięsa drobiowego, które wciąż jest czerwone lub którego soki z wnętrza są wciąż różowe, ponieważ mogą one zawierać szkodliwe bakterie.
Gotuj dokładnie, przestrzegając czasu i temperatury przygotowywania, szczególnie mięsa, jaj, drobiu i owoców morza.
Ogrzewaną żywność przed spożyciem również ogrzej do temperatury 70 o C, aby zabić drobnoustroje powstałe w wyniku przechowywania.
Pamiętaj! Lepiej zapobiegać niż leczyć! Każdego dnia miliony ludzi chorują, a tysiące umiera z powodu zakażeń pokarmowych. Dbając o bezpieczne i dokładne przygotowywanie potraw można tego uniknąć!