Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Advertisements

[Aleksander Dziedzic]
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Szkoła promująca zdrowie
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Kuchnia Szwajcarii.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Kuchnia amerykańska.
Zasady zdrowego odżywiania
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
Amerukanskie jedzenie
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
FAST FOOD Fast food – to z angielskiego dosłownie szybka żywność, to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu. Zawiera.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Zasady racjonalnego zachowania żywieniowego i zdrowotnego
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Analiza strategiczna spółki AmRest
Czego unikać by zdrowo się odżywiać?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Czy wiesz co jesz? - FAST FOOD
FAST FOODY- zmora XXI.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Jedzenie noczne w Krakowie. Miejsca Duża ilość jest wokoło Rynku Głównego, zwłaszcza przy ulicach Szpitalnej i Floriańskiej W centralnej cześci miasta.
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Bez białka nie ma ciałka!.
Prawidłowa waga człowieka
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Zdrowy tryb życia.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
,,Śmieciowe jedzenie” to produkty o wysokiej zawartości tłuszczy i cukrów oraz sztucznych ulepszaczy i barwników.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Skutki wszechobecnego jedzenia typu fast food
Młodzieży zdrowie się należy!
Niezdrowe odżywanie. Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy.
Dekalog zdrowego żywienia
W wybranym przez nas projekcie wzięli udział wybrani uczniowie ze wszystkich klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej Specjalnej oraz Szkoły Specjalnej Przysposabiającej.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Choroba prostaty a dieta
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
Zasady zdrowego odżywiania!
Zdrowe odżywianie Radosław Musiał.
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
ABC – zdrowego odżywiania
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Warsztaty w pizzerii.
Zapis prezentacji:

Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?

Szkodliwość fast food’ów Fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca oraz choroby serca i wątroby.

Popularne bary z fast food’ami Do największych sieci barów szybkiej obsługi, które sprzedają żywność „fast food” należą: McDonald's (ponad 30 tysięcy barów na całym świecie), Burger King, KFC, Subway i Taco Bell. Aby poprawić wizerunek barów szybkiej obsługi w Polsce, prowadzone są kampanie marketingowe, które promują nazywanie barów szybkiej obsługi „restauracjami”.

Hamburgery Hamburgery to jedne z najpopularniejszych dań fast food’owych. Hamburger jest popularny przede wszystkim w kuchni Stanów Zjednoczonych, gdzie jest też potrawą kuchni domowej, chętnie przyrządzaną zwłaszcza w trakcie przyjęć na wolnym powietrzu (barbecue) , najczęściej jednak jadany jest w barach podających jedzenie typu fast food. Za sprawą takich barów i ich sieci, np.McDonald's, hamburgery w bułce stały się symbolem jedzenia fast food i zyskały popularność na całym świecie.

Hot Dog Hot dog – rodzaj kanapki z gorącą parówką lub kieł -baską z zimnym sosem (majonez, ketchup). Hod Dog to danie typowo amerykańskie oraz przykład jedzenia typu fast food.

Pizza Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosempomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie, lokale gastronomiczne specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy.

Frytki Negatywny efekt częstego spożywania frytek jest związany z faktem, że potrawa ta zawiera w sobie dużą ilość tłuszczów nasyconych. W restauracjach, gdzie frytki przyrządza się w dużych frytkownicach istnieje konieczność stosowania łoju lub uwodornionych olejów roślinnych, gdyż tylko takie tłuszcze wytrzymują długie, wielokrotne smażenie. Powoduje to, że częste spożywane frytek zwiększa ogólne spożycie tłuszczów nasyconych i zmniejsza spożycie tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czego skutkiem jest wzrost ryzyka wystąpienia chorób miażdżycowych. Dlatego do przyrządzania frytek zaleca się stosowanie rafinowanego oleju rzepakowego zamiast tradycyjnej frytury opartej na łoju. Dobrej jakości olej rzepakowy jest jednak znacznie droższy..

Autorzy : Adrianna Bania kl. VI Zuzanna Wróbel kl. VI Dziękujemy za uwagę ^^ Autorzy : Adrianna Bania kl. VI Zuzanna Wróbel kl. VI