KRÓLOWA JESIENNYCH STOŁÓW - DYNIA
W XV w. dynia przypłynęła na statkach Krzysztofa Kolumba.
On sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe, olbrzymie warzywo.
Początkowo traktowano dynię jako egzotyczną ciekawostkę Początkowo traktowano dynię jako egzotyczną ciekawostkę. Ale już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach Europy.
W Polsce szybko zdobyła popularność W Polsce szybko zdobyła popularność. Pożywne i smaczne potrawy z dyni pojawiały się zarówno na stołach pańskich, jak i chłopskich.
Dziś, dynia jest równie popularna w naszej kuchni, jak dawniej. Kopytka z dyni w miodowym sosie Zupa-krem z dyni Racuchy z dyni Ciasto dyniowe Dżem z dyni
Ludowa mądrość mówi: „Pestki dyni wypadły z kieszeni Boga na ziemię i nie ma na świecie zdrowszej od nich rzeczy” Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Dynia bogata jest również w białko.
W dodatku nie tuczy! Mimo że to owoc brzuchaty, należy do niskokalorycznych. Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w kuracjach odchudzających. Dynia przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów.
DYNIA BYŁA INSPIRACJĄ DLA MALARZY, Bartolomeo Bimbi-Dynia
POETÓW I BAJKOPISARZY Dąb i dynia (KLIKNIJ NA TYTUŁ) Ignacy Krasicki Kiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał, Pytała dynia dęba, jak też długo wzrastał? „Sto lat". „Jam w sto dni zeszła taką, jak mnie widzisz" Rzekła dynia. Dąb na to: „Próżno ze mnie szydzisz; Pięknaś, prawda, na pozór, na pozór też słyniesz: Jakeś prędko urosła, tak też prędko zginiesz".
Kim byłby Kopciuszek, gdyby nie dynia?
OZDOBY Z DYNI koszyczki doniczki sowy wazony lampiony
KRYSTYNA JAŚLANEK GABRIELA PIZUŃ MARTA SZAJNA OPRACOWANIE: