Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Leonardo da Vinci project 2010 – 2012
Advertisements

DZIAŁANIA PRZECIWPOWODZIOWE ORAZ RATOWNICTWA NA WODACH
Nakrywanie do stołu Bielizna stołowa
Nakrywanie do stołu Serwetki
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Servicearten Sposoby serwowania -
Organizacja wózka pomocniczego
Pielęgnacja i serwowanie wina
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Savoir-vivre Czyli Dobre maniery.
Jak konstruować kwestionariusze ankiet?
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Kuchnia francuska.
Menu.
Serwowanie wina butelkowanego
Nakrywanie do stołu Wykończenie
N a k r y c i e s t o ł u.
KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA.
Owoce morza - jak jeść je prawidłowo?
Sposób jedzenia sushi.
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Strona formalna tekstu
WINO.
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
PRZY RODZINNYM STOLE.
Autor: Łukasz Prusiński
INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego Somonino ul. Wolności 39 Koordynator.
GIMNAZJUM nr 1 W BIERUNIU
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Żywienie w sporcie.
Kulinarne smaki Francji
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Auto Special Volkswagen Serwis. Pracujemy, aby byli Państwo szczególnie zadowoleni z naszych usług.
Auto Special Audi Serwis.
K o s t k a i k a R u b.
też potrafisz je przyrządzić
Savoir vivre.
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
Wykonanie : Jolanta Krokos Wspólne przygotowanie i zjedzenie pysznego, zdrowego śniadania było już efektem końcowym, najpierw nasza Pani przekazała nam.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Planowanie i organizacja imprez okolicznościowych.
ZABAWY MUZYCZNO – RUCHOWE PRZEDSZKOLNEMU MASTERCHEFOWI TOWARZYSZYŁA PREZENTACJA MULTIMEDIALNA DEMONSTRUJ Ą CA CYKLE WARSZTATÓW KULINARNYCH INAUGURACJA.
8 LISTOPADA „WSPÓLNE ŚNIDANIE” kl. II c Szkoła Podstawowa nr 1 w Świnoujściu Przygotowania do wspólnego śniadania rozpoczęły się cztery dni przed klasowym.
Wrocław, Prezentację wykonała Magdalena Mielech.
ŚNIADANIE DAJE MOC ! Akcja zorganizowana przez Publiczną Szkołę Podstawową w Krępnej.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
8 Listopada 2013 Odział Przedszkolny w Szkole Podstawowej nr 2 w Słubicach.
Kulinaria.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.
każdy rysunek powinien być opatrzony
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
„Mój zawód na europejskim rynku pracy - jakie mam szanse?”
Poradnik Dobrego Wychowania
Hotel zum Schiff MEERSBURG
DZIAŁANIA PRZECIWPOWODZIOWE ORAZ RATOWNICTWA NA WODACH
Savoir - Vivre na talerzu
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
czyli zasady dobrego zachowania
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe

Nakrywanie stołu zastawą stołową W zależności od rodzaju posiłków i oferowanych usług mamy różne rodzaje nakrycia. Nakrycie składa się z wszystkich niezbędnych sztućców, naczyń, szkła i bielizny stołowej wymaganej do danego posiłku.

Nakrywanie stołów Typ nakrycia zależy od rodzaju i liczby podawanych potraw. Rodzaje nakryć: Nakrycie Á la carte Nakrycie Table d’hote - w formie bufetu Kierunek nakrywania powinien być zgodny z ruchem wskazówek zegara.

Nakrycie Á la Carte Zastawa jest układana na krótko przed serwowaniem każdej części posiłku. Nakrycie Á la Carte zawiera: Talerz do ryb (w środku nakrycia) Nóż do ryb Widelec do ryb Talerz dodatkowy Nóż dodatkowy Serwetka Szklanka do wody Kieliszek do wina

Nakrywanie stołu – Á la Carte Pierwszym elementem powinien być talerz do ryb w centrum każdego nakrycia. Następnie ułożyć nóż i widelec do ryb. Sztućce powinny być ułożone 1,25 cm od krawędzi stołu, podawane z talerza serwisowego, od wewnętrznej do zewnętrznej strony nakrycia.

Nakrywanie stołu – Á la Carte Położyć talerz i nóż dodatkowy, oraz serwetkę. 4. Wypolerowane szkło powinno być umieszczone w prawym górnym rogu nakrycia.

Stół Table d’hote - w formie bufetu Sztućce są układane na cały posiłek przed podaniem pierwszego dania. Tradycyjnie nakrycie obejmuje: Nóż do dania zasadniczego Nóż do ryb Łyżka do zupy Widelec do dania Widelec do ryb Widelczyk deserowy Łyżeczka deserowa Boczny talerzyk Boczny nożyk Serwetka Szklanka do wody Kieliszek do wina

Nakrywanie do stołu Table d’hote – w formie bufetu Najpierw powinno się ułożyć talerz w środkowej części każdego nakrycia. Następnie ułożyć nóż do dania zasadniczego, nóż do ryb, łyżkę do zupy, widelec do dania zasadniczego, widelec do ryb, widelczyk deserowy i łyżeczkę deserową. Sztućce powinny być ułożone 1,25 cm od krawędzi stołu, podawane z talerza serwisowego, od wewnętrznej do zewnętrznej strony nakrycia.

Nakrywanie stołu Table d’hote - w formie bufetu Postawić boczny talerz po lewej stronie nakrycia. Ułożyć nóż na talerzu bocznym, a serwetkę w środku nakrycia. 4. Wypolerowane szkło powinno być umieszczone w prawym górnym rogu nakrycia.

Ustawianie szkła Szkła umieszcza się w jednej grupie, po prawej stronie tj. powyżej noża.

Różne sposoby ustawienia szklanych naczyń: 1 – woda, 2 – wódka, 3 – wino białe, 4 – wino czerwone