PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1) Opracowała Marzena Kaszyńska
CZYM JEST ŚWIŃSKA GRYPA Grypa sezonowa jest ostrą chorobą wirusową, która przenosi się drogą kropelkową, bądź też przez kontakt bezpośredni z zakażoną osobą lub ze skażonymi powierzchniami Nowa grypa A(H1N1)v jest chorobą układu oddechowego, która przenosi się również drogą kropelkową bądź przez kontakt bezpośredni z zakażoną osobą lub ze skażonymi powierzchniami i wywołuje podobne objawy jak grypa sezonowa
JAK DOCHODZI DO ZAKAŻENIA GRYPĄ
JAKIE SĄ OBJAWY ?
JAK DŁUGO ŻYJE WIRUS POZA CIAŁEM ? Niektóre wirusy i bakterie mogą żyć nawet 2 godziny na takich powierzchniach jak: chusteczki, klamki, biurka, zabawki.
JAK MOŻNA SIĘ UCHRONIĆ PRZED ZARAŻENIEM?
Przede wszystkim należy myć dokładnie ręce przez 20-30 sekund mydłem pod bieżącą, ciepłą wodą, także między palcami, wielokrotnie w ciągu dnia .
z wirusem (wydzieliną chorego). Nie należy dotykać powierzchni, które mogły mieć kontakt z wirusem (wydzieliną chorego).
Należy unikać kontaktu z chorymi oraz dotykania oczu, nosa i ust.
Chorzy powinni bezwzględnie zakrywać usta i nos kichając i kaszląc . Chusteczki należy wyrzucać! Umyć ręce pod bieżącą wodą po kasłaniu lub kichaniu .
W przypadku braku jednorazowych chusteczek higienicznych należy kichać i kasłać w rękaw w okolicy łokcia, a nie w dłonie !
Należy mieć przy sobie zawsze jednorazowe chusteczki higieniczne Należy mieć przy sobie zawsze jednorazowe chusteczki higieniczne ! Oczyszczać nos z wydzieliny .
Każdą przerwę spędzaj na boisku . Należy jak najwięcej wolnego czasu spędzać na świeżym powietrzu ! Każdą przerwę spędzaj na boisku .
Ubieraj się odpowiednio do pogody, tak by organizm nie przegrzewał. Najlepiej na cebulkę !
Jedz owoce i warzywa.
Wietrz pokój 3-4 razy dziennie, każdorazowo przez 10 minut .
W przypadku wystąpienia objawów grypy, poinformuj o swoim stanie zdrowia rodziców lub opiekunów, którzy skontaktują się z lekarzem rodzinnym .
CZY JEDZENIE WIEPRZOWINY JEST BEZPIECZNE? Tak. Świńska grypa nie przenosi się w ten sposób. Wirus świńskiej grypy ginie w temperaturze 70 stopni C. Jedzenie prawidłowo przygotowanego i poddanego obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie itp.) mięsa jest bezpieczne .
Zdrowie w ponad 50% zależy od stylu życia i dlatego trzeba: chcieć, umieć, wiedzieć, jak o nie dbać codziennie.
PAMIĘTAJ ! Lepiej zapobiegać niż chorować.