FIZJOLOGICZNE PODSTAWY RACJONALNEGO ŻYWIENIA SPORTOWCÓW

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
PODSTAWY ŻYWIENIA W SPORCIE
Ogólne zasady żywienia sportowców
Podstawowe składniki odżywcze
BIAŁKA.
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
UWARUNKOWANIA ODŻYWIANIA SPORTOWCÓW
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Białka W diecie człowieka.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Białko.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Prawidłowe odżywianie oraz aktywność fizyczna
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

FIZJOLOGICZNE PODSTAWY RACJONALNEGO ŻYWIENIA SPORTOWCÓW dr Tomasz Boraczyński Olsztyńska Szkoła Wyższa im. Józefa Rusieckiego Wilkasy 13.10.2007

Tomasz Boraczyński praca doktorska(1985) wykonana w Zakładzie Fizjologii Instytutu Sportu w Warszawie wieloletni pracownik Zakładu Fizjologii AWF Warszawa i Instytutu Sportu w Warszawie, adiunkt na Wydziale Wychowania Fizycznego OSW im. Józefa Rusieckiego trener I klasy lekkiej atletyki kierownik Centralnego Laboratorium Badawczego w OSW

Olsztyńska Szkoła Wyższa im. Józefa Rusieckiego 10 lat tradycji ponad 6000 studentów studia magisterskie wychowania fizycznego studia magisterskie fizjoterapii nowoczesna baza dydaktyczna i sportowa Jednym z nadrzędnych celów Szkoły jest krzewienie idei zdrowego, racjonalnego treningu sportowego oraz wspomaganie sportowców w dążeniu do mistrzostwa

Olsztyńska Szkoła Wyższa im. Józefa Rusieckiego 10-243 Olsztyn, ul. Bydgoska 33 Tel. (89) 526 04 00 www.osw.olsztyn.pl osw@osw.olsztyn.pl

Dieta sportowców wyczynowych powinna zapewniać odpowiednią podaż składników pokarmowych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ustroju w warunkach wzmożonych obciążeń treningowych

Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze sportowców uzależnione jest od :

uprawianej dyscypliny objętości wysiłku intensywności wysiłku wieku płci diety stanu zdrowia

ENERGIA Prawidłowe żywienie sportowców wymaga uwzględnienia zwiększonego zapotrzebowania na energię. Podczas wysiłków o maksymalnej intensywności zapotrzebowanie organizmu na energię może wzrosnąć do poziomu 1000 kcal/godzinę. Potrzeby energetyczne mogą osiągać poziom 7-8 tys. kcal/dobę.

BIAŁKO W wyniku wytężonej pracy mięśniowej dochodzi do nasilonego katabolizmu białek strukturalnych, enzymatycznych i transportowych, co wymaga zwiększonej podaży białka w diecie nawet do 1,8 g/kg masy ciała. Zwiększone spożycie białka zalecane jest zwłaszcza w dyscyplinach siłowych.

W okresie rozwojowym zwiększone zapotrzebowanie na białko wynika ze zwiększonych potrzeb budulcowych i wzmożonej przemiany materii. Niedostateczna podaż białka może prowadzić do ujemnego bilansu azotowego, przyspieszającego m.in. objawy zmęczenia.

Na wielkość zapotrzebowania na białko wpływa: rodzaj, objętość i intensywność treningu, wiek, płeć i inne.

Źródło białka w diecie mleko i produkty mleczne drób ryby jaja pieczywo kasze makarony ziemniaki

Spożycie białka powinno wzrastać proporcjonalnie do wzrostu ogólnej wartości energetycznej diety i utrzymywać się na poziomie nie wyższym niż 12-15%.

TŁUSZCZE W większości konkurencji sportowych zawartość tłuszczu w diecie nie powinna przekraczać 30% wartości energetycznej pożywienia. W dyscyplinach siłowych zawartość tłuszczu w diecie nie powinna przekraczać 35% zapotrzebowania energetycznego.

Spalanie tłuszczów w organizmie zachodzi tylko w obecności tlenu. Brak tlenu powoduje zaburzenia przemiany tłuszczów, co niekorzystnie wpływa na zdolność wysiłkową.

WĘGLOWODANY Powinny dostarczać 65-70 % energii. Mogą być wykorzystane w warunkach anaerobowych i aerobowych.

Węglowodany są niezbędne do prawidłowych przemian tłuszczów i białek.

Podstawowe źródła węglowodanów: ryż kasze pieczywo makarony ziemniaki owoce miód

Skrobia powinna stanowić do 65 % wszystkich węglowodanów dziennej racji pokarmowej Cukier (sacharoza + glukoza) do 35 %

Niskie spożycie węglowodanów powoduje, że szybciej zużywane są zapasy glikogenu w mięśniach i wątrobie, co w konsekwencji prowadzi do zwiększonego spalania białek.

WITAMINY Zapotrzebowanie na witaminy zależy od: charakteru i intensywności wysiłku typu stosowanej diety niedoborów w organizmie wieku płci

Witaminy z grupy B Biorą udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów Biorą udział w przemianach energetycznych Zapotrzebowanie zwiększa się wraz ze wzrostem podaży energii.

Witamina B1 odgrywa istotną rolą w przemianach węglowodanów. pełni istotna rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych. wpływa korzystnie na układ mięśniowy i pracę serca. głównym źródłem w pożywieniu są: pełnoziarniste przetwory zbożowe, grube kasze i makarony, niełuskany ryż, groch, fasola, orzechy i mięso (głównie wołowe i wieprzowe). Wysiłek fizyczny zwiększa zapotrzebowanie nawet o 50-200% (norma 2,0 – 9,3 mg/dobę)

Witamina B2 wchodzi w skład enzymów kontrolujących ogólną przemianę węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. niski poziom może upośledzać procesy energetyczne, hamować tlenowy rozpad węglowodanów i tłuszczów oraz nasilać wytwarzanie kwasu mlekowego głównym źródłem w pożywieniu są: wątroba, drożdże, zielone warzywa, jaja, ryby, gruboziarniste przetwory zbożowe, mleko i produkty mleczne. zapotrzebowanie wzrasta o około 100% (norma 3,4 – 4,7 mg/dobę)

Witamina B5 Bierze udział w wytwarzaniu energii zapobiega zmęczeniu występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale także jej źródłem mogą być pełne ziarno zbóż, zielone warzywa, orzechy czy drożdże. zapotrzebowanie wynosi 50 mg/dobę

Witamina B6 bierze udział w syntezie i rozpadzie glikogenu spożycie witaminy B6 powinno być uzależnione od ilości białka w diecie źródłem wit B6 w pożywieniu są: drożdże piwne, kiełki pszenicy, ciemny ryż, wątroba, soja, orzechy zapotrzebowanie wzrasta do 15–30 mg/dobę

Witamina B12 bierze udział przemianach węglowodanów, tłuszczów i syntezie białek utrzymuje sprawność układu nerwowego uspokaja, poprawia koncentracje i pamięć źródłami naturalnymi są: wątroba, wołowina, wieprzowina, jaja, mleko i sery zapotrzebowanie 150-200 g/dobę

Witamina C niedobory powodują osłabienie organizmu i zmniejszenie zdolności wysiłkowej oraz zwiekszenie podatność na zmęczenie i infekcje zapotrzebowanie w sporcie wyczynowym wzrasta nawet o 300%

Witamina A działa najkorzystniej gdy przyjmowana jest razem z witaminami B, witaminą D, E, wapniem, fosforem i cynkiem dla optymalnego wchłaniania witaminy A nie należy podejmować treningu przez około 4 godz. po jej przyjęciu zapotrzebowanie wynosi 2-6 mg/dobę

Witamina D niezbędna w gospodarce wapniowo-fosforanowej niezbędna do odbudowy kośćca wzmaga wchłanianie Ca norma do 15 g/dobę

Witamina PP (Niacyna) bierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych nadmierne spożycie może wpływać hamująco na rozpad kwasów tłuszczowych i zwiększone zużycie glikogenu w mięśniach źródłem w pożywieniu są: mięso, ryby, kasze i przetwory z pełnoziarnistych zbóż. zapotrzebowanie wzrasta do 33–50 mg/dobę

Witamina E zmniejsza zmęczenie łagodzi kurcze łydek może działać moczopędnie przez co obniża ciśnienie krwi bogatym źródłem witaminy E w pożywieniu są oleje roślinne i produkowane na ich bazie margaryny miękkie, kiełki pszenicy, nasiona słonecznika, soja, orzechy włoskie. zapotrzebowanie wynosi 30-50 mg/dobę

Skutki niedoborów witamin: wydłużony czas odnowy rezerw energetycznych w mięśniach spowolnienie odbudowy białkowych składników tkanek pogorszenie samopoczucia pogorszenie zdolności ruchowej

Składniki mineralne Prawidłowe żywienie powinno równoważyć ich utratę z organizm co ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia zawodnika oraz poprawy jego osiągnięć sportowych. Należy zwrócić uwagę na takie składniki jak sód, potas, wapń, magnez, żelazo i cynk.

Potas i sód Biorą udział w utrzymaniu prawidłowej pobudliwości komórek mięśniowych Źródłem potasu są pomidory, ziemniaki, banany, szpinak, fasola Zwiększone spożycie po treningu wpływa na szybszy proces regeneracji (pierwiastek alkalizujący) zapotrzebowanie na sód 625 mg/dobę zapotrzebowanie na potas 9 – 13 g/dobę

Wapń Bierze udział w procesie skurczu i rozkurzu mięśni odpowiada za przewodnictwo bodźców nerwowych dieta wysokobiałkowa zwiększa wydalanie wapnia zapotrzebowanie 2,0 – 4,5 g/dobę

Magnez wpływa na zwiększoną syntezę białek mięśniowych reguluje metabolizm węglowodanów i tłuszczów źródłem magnezu są produkty zbożowe,, ziemniaki, zielone warzywa liściaste, orzechy, groch, fasola, mleko i przetwory mleczne zapotrzebowanie 500mg/dobę

Cynk źródłem tego składnika jest chude, czerwone, mięso, ryby i owoce morza (szczególnie śledzie i ostrygi), ponadto groch, bób i fasola Przyswajanie zwiększają: białko zwierzęce, aminokwasy oraz kwas cytrynowy zapotrzebowanie 13 – 16 mg/dobę

Żelazo niedobór żelaza może w wyraźny sposób zmniejszać wydolność organizmu, zwłaszcza podczas wysiłków wytrzymałościowych głównym źródłem tego składnika jest tzw. żelazo hemowe występujące w produktach mięsnych i podrobach zapotrzebowanie 40 – 48 mg/dobę

Gospodarka wodna ustroju Wzmożony wysiłek fizyczny powoduje zwiększenie zużycia wody w organizmie Zawodnicy mogą tracić podczas treningu i zawodów od 2 do 8 L.

Znaczny ubytek wody i elektrolitów, prowadzić może do: • upośledzenia prawidłowego procesu regeneracji • zmniejszenia efektywności pracy • zaburzeń zdrowotnych • udaru cieplnego

Ubytek znacznej ilości wody w organizmie może przyczyniać się do zakłóceń przemian metabolicznych oraz mechanizmów termoregulacyjnych oraz może powodować silne zachwianie gospodarki elektrolitowej ustroju.

Najważniejsza rolę w utrzymaniu odpowiedniej równowagi między przestrzeniami zewnątrz i wewnątrzkomórkowymi odgrywają jony sodu i potasu. Ustrój traci z potem przede wszystkim jony sodu i chloru Po zakończonym wysiłku należy uzupełnić deficyt wody oraz elektrolitów.

Objawy związane z odwodnieniem • pragnienie bóle i zawroty głowy • dreszcze • nudności i wymioty obniżenie zdolności do wysiłku • rozdrażnienie • osłabienie • kurcze mięśniowe • złe samopoczucie

Żywienie w okresie treningu Dieta sportowca powinna być: małoobjętościowa wysokoenergetyczna wysokowitaminowa o małej zawartości tłuszczu lekkostrawna

Żywienie w okresie zawodów podtrzymanie poziomu cukru na optymalnym poziomie podawanie 4-8 procentowego roztworu glukozy na 30 minut przed startem podawanie napojów zawierających węglowodany, sole mineralne i witamin) podawanie pożywienia nie wymagającego gryzienia, żucia (podczas pracy nie wydzielają się soki trawienne) W czasie trwania treningu lub zawodów nie zaleca się przyjmowania napojów gazowanych

Żywienie po zawodach natychmiastowe uzupełnienie węglowodanów (mieszanki i odżywki węglowodanowe) podawanie zwiększonej ilości produktów bogatych w białko uzupełnienie utraconych związków mineralnych i witamin podawanie witaminy C, B1, B12

Dziękuję za uwagę