Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Podróż do Mlecznej Krainy
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
ŚWIAT SERÓW.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Sprawozdanie z przeprowadzonej akcji „Podróż do Mlecznej Krainy”
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
Kuchnia Szwajcarii.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY DZIECI Z SPWP NR 7 W KĘTACH
Le monde du fromage français
PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY
Zdrowy styl życia Zdrowie jest bardzo ważne, gdy jesteśmy zdrowi czujemy się dobrze. Jak być zdrowym?
Sprawozdanie „Podróż do mlecznej krainy”
Desery Mleczne.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Zdrowy styl życia.
Przystępując do realizacji edycji programu „ Piramida Zdrowego Żywienia” w grupie 3-latków wprowadziłyśmy dzieci do w/w programu z pomocą bohaterów.
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Piramida Ż ywienia 2013 Miejskie Przedszkole nr 66 w Katowicach.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Prezentacja Wilk Przemysław
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
NABIAŁ.
Dzień Zdrowego Śniadania w klasie II b.
Śniadanie daje moc !!.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Zasady zdrowego odżywiania
Zespół Szkół Ogólnokształcących w Helu klasa II b Barbara Baranowska.
Akcja „Śniadanie Daje Moc” „8 listopada – Dzień Zdrowego Śniadania „w Szkole Podstawowej nr 4 w Kielcach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie daje moc PREZENTACJA DZIAŁAŃ Doświadczenie z jajkiem
ŚNIADANIE DAJE MOC AKCJA EDUKUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA opracowała: mgr Beata Sikorska-Żyrek oraz klasa II a realizowana w Publicznej Szkole Podstawowej nr.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Wrocław, Prezentację wykonała Magdalena Mielech.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPECJALNYCH IM. JANUSZA KORCZAKA W MYSŁOWICACH
Podróże po świecie Smaki Europy.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Zawartość tłuszczu w serze Ser w innych językach angielski: (1.1) cheese chorwacki: (1.1) sir m czeski: (1.1) sýr m duński: (1.1) ost w esperanto: (1.1)
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Legenda litwińskich potraw
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Jogurt duży ,jogurt mały jest dla zdrowia doskonały !!
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej. Warto pamiętać zatem, aby jadłospis był urozmaicony.

Jakie produkty należy codziennie spożywać? Codziennie powinniśmy spożywać rozmaite produkty: Popatrz i powiedz, co powinno znaleźć się w naszym jadłospisie.

Na mocne kości…. Mleko! Zwie­rzęta mle­ko­dajne – krowy, kozy i owce udo­mo­wiono ok. 11 tysięcy lat temu na Bli­skim Wscho­dzie. Od tego czasu człowiek pije mleko. Sta­ro­żytni Grecy wymyślili jogurt, który powstał w naturalny sposób podczas przewożenia mleka. Sta­ro­żytni Rzy­mia­nie wyna­leźli spo­sób wytwarzania twa­rogu. Sło­wia­nie pili mleko już ok. VI wieku p.n.e., ale roz­smakowali się w nim dopiero, gdy odkryli mleko zsiadłe. Wikin­gom zawdzię­czamy wyna­le­zie­nie masła. W średniowiecz­nej Euro­pie w produk­cji serów spe­cja­li­zo­wały się klasz­tory. W Pol­sce mleko roz­po­wszech­niło się pod koniec XVIII w. dzięki osie­dla­ją­cym się u nas Holen­drom. Pierw­sza mleczar­nia powstała w 1881 r. w Poznaniu.

A jeśli nie mleko, to sery. Jednym z najpopularniejszych produktów mlecznych są sery. Najzdrowsze są sery twarogowe, które nasze prababcie samodzielnie robiły w domu z zsiadłego mleka. Zsiadłe mleko powoli ogrzewamy. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec wykorzystując gazę odcedzamy powstały ser. Zawinięty twaróg przyciskamy, aby odsączyć serwatkę. I ser gotowy. W różnych regionach sery mają różny smak, długo przechowywane dojrzewają i mają bardzo wyrazisty smak. Uwaga! Mleko pasteryzowane (w kartonach i butelkach z długim terminem ważności) nie nadaje się do produkcji twarogu.

POLSKA serem słynie Na Mazurach najlepiej smakuje twaróg, czyli biały ser.

Najlepszy ser, który świetnie komponuje się na kanapce wraz z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem to… TWARÓG!! TWAROGI dzielimy na:  tłuste  półtłuste  chude

SEREK WIEJSKI Serek ten przywędrował do nas z Ameryki! Produkowany jest z mleka krowiego. Zaliczany jest również do serów twarogowych. Ma ziarnistą konsystencję i zazwyczaj “pływa” w przepysznej zalewie. Najlepiej smakuje z dodatkiem ogórka świeżego bądź konfitury.

POLSKA serem słynie Jeden z najpopularniejszych serów to OSCYPEK, jest tworzony z mleka owczego lub koziego i podobnie jak BRYNDZA pochodzi z Podhala.

Innymi bardzo smacznymi dodatkami do kanapek mogą być SERY TOPIONE! Powstają one poprzez topienie naszych ulubionych serów i dodawanie kwasów oraz soli, aby zachowały swoją konsystencję. Sery przetapia się w temperaturze 90-99°C. Służą do tego specjalne maszyny. Są to sery o zdecydowanie dłuższej dacie ważności aniżeli sery żółte. Mają wyrazisty smak. Często są z różnymi dodatkami: z szynką, ziołami, papryką czy pieczarkami.

SERY PODPUSZCZKOWE PLEŚNIOWE Są to bardzo popularne w naszych domach francuskie serki tworzone z mleka krowiego. Może to być:  CAMEMBERT bądź BRIE Inny rodzaj mleka, bo tym razem mleko owcze wykorzystywane jest do wyrobu sera z niebieską pleśnią. Jest to ostry SER ROQUEFORT (rokfor)

SER TYPU FETA Kolejnym, znanym serem w Polsce, jest ser bardzo popularny w Grecji, ser typu feta. Wytwarzany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka koziego i mleka owczego. Ser typu feta jest twardy i słony. Znakomicie nadaje się do sałatek z surowych warzyw.

Kanapki z twarożkiem na 3 sposoby