DOBRA DIETA DLA UCZNIA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Zdrowy tryb życia.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
W trosce o zdrowie.
Zasady zdrowego żywienia
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Zasady zdrowego stylu życia
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Wybieram zdrowie !!!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Jak zdrowo się odżywiać?
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

DOBRA DIETA DLA UCZNIA

Jedzenie zalecane dla uczniów: Zaspokaja potrzeby rosnącego organizmu Służy zachowaniu zdrowia Zapewnia dobre samopoczucie Pomaga osiągać dobre wyniki w nauce

Składniki odżywcze: organizmu białka tłuszcze węglowodany witaminy substancje, które są niezbędne jako źródło energii, budulec lub czynnik regulujący procesy życiowe, bez nich niemożliwe jest funkcjonowanie organizmu białka tłuszcze węglowodany witaminy składniki mineralne

Składniki antyodżywcze -to substancje, które nie mają dla organizmu żadnej wartości i utrudniają wykorzystanie składników odżywczych np.barwniki, konserwanty, stabilizatory

Składniki pokarmowe szczególnie ważne w diecie młodzieży: - Białko - zwierzęce - roślinne Węglowodany - błonnik Składniki mineralne - wapń - magnez - żelazo Witaminy

Różnorodność produktów roślinnych i zwierzęcych w diecie zapewnia prawidłowe wykorzystanie białka.

WĘGLOWODANY JAKO ŹRÓDŁO ENERGII DLA ORGANIZMU

POŻĄDANE ŹRÓDŁA WĘGLOWODANÓW: Produkty naturalne nieprzetworzone: -warzywa i owoce -nasiona roślin strączkowych -soki z surowych warzyw i owoców -ziarna zbóż -kasza z pełnego ziarna -ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste

BEZWARTOŚCIOWE PRODUKTY WĘGLOWODANOWE - cukier -słodycze -ciastka -jasne pieczywo -oczyszczona kasza -biały ryż

ZNACZENIE TŁUSZCZÓW TŁUSZCZE – dostarczają energii NNKT (roślinne oraz rybie) –działanie p-zapalne w organizmie są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Składniki mineralne istotne dla dzieci i młodzieży Wapń, fosfor, magnez, fluor, Siarka -budulec tkanek układu kostno-stawowego i zębów Żelazo, miedź, kobalt - niezbędne do wytwarzania krwinek czerwonych i hemoglobiny Sód, potas, chlor, wapń, magnez -uczestniczą w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu i utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej

Produkty szczególnie ważne w diecie młodzieży: Warzywa: -głównie surowe -o kolorze zielonym (zawierające chlorofil) -kwaszone -pozostałe Owoce -przede wszystkim sezonowe -surowe Produkty zbożowe nie- rafinowane Kasze -jaglana -gryczana, krakowska ryż brązowy

Produkty szczególnie ważne w diecie młodzieży c.d. Ryby -nie hodowlane -tłuste -tuńczyk, łosoś, sardynka Oliwa i oleje tłoczone na zimno Warzywa strączkowe: -soja -soczewica -fasola, groch, cieciorka Orzechy, migdały, nasiona Kefiry i jogurty naturalne

Substancje fitochemiczne Witaminy I prowitaminy błonnik Makro, mikroelementy Warzywa i owoce Bogate w witaminę C Bogate w karoten Inne warzywa i owoce Bardzo cenne pod względem wartości odżywczej są zielone warzywa liściaste: Szpinak, sałata, szczaw, jarmuż, cykoria,(obfitują w kwas foliowy, dostarczają również żelaza, potasu, miedzi, manganu, witaminy E i K).

Produkty niewłaściwe w diecie ucznia Fast- foody słodycze Cukier i konserwy, k , Produkty wędzone Słodkie napoje Sól Tłuszcze przetworzone Białe pieczywo

Bezpieczny poziom spożycia alkoholu nie dotyczy dzieci i młodzieży Każda dawka alkoholu obniża sprawność psychofizyczną i przyczynia się do strat w zakresie zdrowia WOLĘ ZDROWIEJ!

Stosując się do zasad zdrowego odżywiania Dokonujemy wyboru najbardziej wartościowych produktów Jednocześnie wykluczamy z diety te produkty, które uznajemy za bezwartościowe i niepotrzebne Stosując się do zasad zdrowego odżywiania

Spróbuj wpisać te produkty w odpowiednich miejscach do piramidy (poniżej) Co 2-3 razy w miesiącu? Co 1 raz w tygodniu? Co jesz 2-3 razy w tygodniu? Co jesz codziennie? Jak często uprawiasz sport?

ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA Dbaj o różnorodność spożywanych produktów Unikaj nadwagi i otyłości Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych i soli. Zrezygnuj ze słodyczy, zastąp je owocami Jedz 5 razy dziennie warzywa i owoce, to dobre źródło witamin! Najlepszym napojem jest woda. Pij przynajmniej 4 szklanki wody dziennie! Przed wyjściem z domu pamiętaj o zjedzeniu śniadania! Nie zapominaj też o drugim śniadaniu! Spożywaj produkty zbożowe pełnego przemiału. Kanapki najlepsze są z ciemnego pieczywa! Dbaj o mocne kości! Jedz orzechy i pestki! Jedz często ryby, jajka i drób, rzadziej wędliny. Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej, nie zastępuj jej siedzeniem przed komputerem i telewizorem