DOBRA DIETA DLA UCZNIA
Jedzenie zalecane dla uczniów: Zaspokaja potrzeby rosnącego organizmu Służy zachowaniu zdrowia Zapewnia dobre samopoczucie Pomaga osiągać dobre wyniki w nauce
Składniki odżywcze: organizmu białka tłuszcze węglowodany witaminy substancje, które są niezbędne jako źródło energii, budulec lub czynnik regulujący procesy życiowe, bez nich niemożliwe jest funkcjonowanie organizmu białka tłuszcze węglowodany witaminy składniki mineralne
Składniki antyodżywcze -to substancje, które nie mają dla organizmu żadnej wartości i utrudniają wykorzystanie składników odżywczych np.barwniki, konserwanty, stabilizatory
Składniki pokarmowe szczególnie ważne w diecie młodzieży: - Białko - zwierzęce - roślinne Węglowodany - błonnik Składniki mineralne - wapń - magnez - żelazo Witaminy
Różnorodność produktów roślinnych i zwierzęcych w diecie zapewnia prawidłowe wykorzystanie białka.
WĘGLOWODANY JAKO ŹRÓDŁO ENERGII DLA ORGANIZMU
POŻĄDANE ŹRÓDŁA WĘGLOWODANÓW: Produkty naturalne nieprzetworzone: -warzywa i owoce -nasiona roślin strączkowych -soki z surowych warzyw i owoców -ziarna zbóż -kasza z pełnego ziarna -ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste
BEZWARTOŚCIOWE PRODUKTY WĘGLOWODANOWE - cukier -słodycze -ciastka -jasne pieczywo -oczyszczona kasza -biały ryż
ZNACZENIE TŁUSZCZÓW TŁUSZCZE – dostarczają energii NNKT (roślinne oraz rybie) –działanie p-zapalne w organizmie są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Składniki mineralne istotne dla dzieci i młodzieży Wapń, fosfor, magnez, fluor, Siarka -budulec tkanek układu kostno-stawowego i zębów Żelazo, miedź, kobalt - niezbędne do wytwarzania krwinek czerwonych i hemoglobiny Sód, potas, chlor, wapń, magnez -uczestniczą w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu i utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
Produkty szczególnie ważne w diecie młodzieży: Warzywa: -głównie surowe -o kolorze zielonym (zawierające chlorofil) -kwaszone -pozostałe Owoce -przede wszystkim sezonowe -surowe Produkty zbożowe nie- rafinowane Kasze -jaglana -gryczana, krakowska ryż brązowy
Produkty szczególnie ważne w diecie młodzieży c.d. Ryby -nie hodowlane -tłuste -tuńczyk, łosoś, sardynka Oliwa i oleje tłoczone na zimno Warzywa strączkowe: -soja -soczewica -fasola, groch, cieciorka Orzechy, migdały, nasiona Kefiry i jogurty naturalne
Substancje fitochemiczne Witaminy I prowitaminy błonnik Makro, mikroelementy Warzywa i owoce Bogate w witaminę C Bogate w karoten Inne warzywa i owoce Bardzo cenne pod względem wartości odżywczej są zielone warzywa liściaste: Szpinak, sałata, szczaw, jarmuż, cykoria,(obfitują w kwas foliowy, dostarczają również żelaza, potasu, miedzi, manganu, witaminy E i K).
Produkty niewłaściwe w diecie ucznia Fast- foody słodycze Cukier i konserwy, k , Produkty wędzone Słodkie napoje Sól Tłuszcze przetworzone Białe pieczywo
Bezpieczny poziom spożycia alkoholu nie dotyczy dzieci i młodzieży Każda dawka alkoholu obniża sprawność psychofizyczną i przyczynia się do strat w zakresie zdrowia WOLĘ ZDROWIEJ!
Stosując się do zasad zdrowego odżywiania Dokonujemy wyboru najbardziej wartościowych produktów Jednocześnie wykluczamy z diety te produkty, które uznajemy za bezwartościowe i niepotrzebne Stosując się do zasad zdrowego odżywiania
Spróbuj wpisać te produkty w odpowiednich miejscach do piramidy (poniżej) Co 2-3 razy w miesiącu? Co 1 raz w tygodniu? Co jesz 2-3 razy w tygodniu? Co jesz codziennie? Jak często uprawiasz sport?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA Dbaj o różnorodność spożywanych produktów Unikaj nadwagi i otyłości Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych i soli. Zrezygnuj ze słodyczy, zastąp je owocami Jedz 5 razy dziennie warzywa i owoce, to dobre źródło witamin! Najlepszym napojem jest woda. Pij przynajmniej 4 szklanki wody dziennie! Przed wyjściem z domu pamiętaj o zjedzeniu śniadania! Nie zapominaj też o drugim śniadaniu! Spożywaj produkty zbożowe pełnego przemiału. Kanapki najlepsze są z ciemnego pieczywa! Dbaj o mocne kości! Jedz orzechy i pestki! Jedz często ryby, jajka i drób, rzadziej wędliny. Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej, nie zastępuj jej siedzeniem przed komputerem i telewizorem