Witaminy Jakub Dorobisz.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
WITAMINY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Olimpiada zdrowia.
WITAMINY.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
dla chłopczyka i dziewczynki
Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a.
Witamina B.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Witamina A!!! W owocach i warzywach
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Jedz żółte owoce i warzywa
Zdrowe Odżywianie.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Witam Państwa bardzo serdecznie.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Witamina C Co to jest?.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
WITAMINY.
Owoce i warzywa w szkole
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Dekalog zdrowego żywienia.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Witamina D3 Kaja Kuzara.
Zapis prezentacji:

Witaminy Jakub Dorobisz

Witaminy to związki organiczne o zróżnicowanej budowie chemicznej, których niewielkie ilości wprowadzone wraz z pokarmem do organizmu warunkują prawidłowy przebieg procesów życiowych. Dobowe zapotrzebowanie człowieka na witaminy jest zróżnicowane, zależy od płci, wieku. Brak witaminy prowadzi do schorzenia zwanego awitaminozą, nadmiar także bywa szkodliwy i nosi nazwę hiperwitaminozy.

Rośliny potrafią same syntetyzować witaminy, natomiast zwierzęta i człowiek muszą je otrzymywać w postaci gotowej lub jako prowitaminy. Witaminy nie należą do typowych składników pokarmowych i pełnią jedynie funkcję regulacyjną. Witaminy nie stanowią źródła energii.

Witaminy dzieli się na: Rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K Rozpuszczalne w wodzie: B, PP, C Witaminy rozpuszczalne w wodzie łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej żywności a ich nadmiar jest wydalany z organizmu. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są dość odporne na temperaturę, ale ulegają rozkładowi pod wpływem światła. Są magazynowane w wątrobie, a ich nadmiar może mieć działanie toksyczne.

Rola witamin w organizmie.

Witamina A – uczestniczy w procesie widzenia, zapobiega nadmiernemu rogowaceniu skóry, zakażeniom błon śluzowych. Zapewnia prawidłowe działanie tkanki nabłonkowej. Jej niedobór prowadzi do tzw. kurzej ślepoty, stanów zapalnych skóry, nadmiernego jej rogowacenia. ŹRÓDŁA POKARMOWE: - Wątroba (zwłaszcza ryb) - Mleko - Masło - Jaja - Warzywa liściaste - Marchew (beta karoten)

Witamina D – jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania UV Witamina D – jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania UV. Uczestniczy w procesie przyswajania i metabolizmu wapnia i fosforu. Jej niedobór powoduje krzywicę (u dzieci) oraz osteoporozę (u dorosłych). Nadmiar może być toksyczny. ŹRÓDŁA POKARMOWE: - Olej rybi (tran) - Wątroba ryb - Żółtko jaj

Witamina E - nazywane cementem skóry, wzmacnia naczynia krwionośne Witamina E - nazywane cementem skóry, wzmacnia naczynia krwionośne. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych, bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. ŹRÓDŁA POKARMOWE: - Olej lniany - Kiełki pszenicy - Żółtko jaja - Wątróbka - Zielona sałata

Witamina K – zapobiega krwawieniom Witamina K – zapobiega krwawieniom. Jest wytwarzana przez bakterie jelitowe. ŻRÓDŁA POKARMOWE: - Szpinak - Lucerna - Kapusta - Wątroba

Witamina C - zwiększa odporność i przyśpiesza gojenie się ran Witamina C - zwiększa odporność i przyśpiesza gojenie się ran. Działa korzystnie na serce i krążenie. Opóźnia starzenie się organizmu. ŹRÓDŁA POKARMOWE: - Czarna porzeczka - Papryka - Brukselka - Poziomki - Truskawki - Kapusta - Cytryna

Witamina B - odpowiada za prawidłowy wzrost dzieci, równowagę psychiczną, chroni przed nowotworami. Witaminy z grupy B występują niemal w każdym pożywieniu pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Witaminy pomagają w utrzymaniu naszego organizmu w jak najlepszej kondycji. Wpływają na dobre działanie wzroku, ładny wygląd skóry, paznokci i włosów. Wpływają również na prawidłową przemianę materii oraz na bardzo wiele ważnych funkcji organizmu. Czyli każdy z nas powinien dbać o dostarczanie organizmowi witamin, które zawarte są w owocach, warzywach oraz mięsach.

Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków.

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ KONIEC