Kuchnia epoki napoleońskiej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
[Aleksander Dziedzic]
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Zdrowy tryb życia.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Kuchnia polska.
Bez białka nie ma ciałka!.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Zasady zdrowego odżywiania
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
Złote zasady odżywiania.
Jedz smacznie i zdrowo.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonała Paulina Bielajewa
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Konkurs Czas na Zdrowie
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Jak się odżywiamy?.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Zasady zdrowego odżywiania Natalia Natanek
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Krem warzywny z lanymi kluskami
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Bez białka nie ma ciałka!.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Śniadanie daje moc! Jeśli oczywiście jest właściwie zrobione. ;)
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
Zatrzymać lato w kuchni
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Zdrowy tryb życia.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
Jest to wskaźnik masy ciała, powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Zasady zdrowego odżywiania!
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
ABC – zdrowego odżywiania
Potrawy w Polsce 1.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia epoki napoleońskiej

Kuchnia wojskowa Zadaniem dzielnych żołnierzy była niestrudzona walka w obronie ojczyzny. Niestety w tamtych czasach nie mieli oni możliwości zaopatrywania się w pełnie składników odżywczych potrawy. Zadowalali się zatem zacierką, czyli zupą, której podstawą była mąka rozcieńczona z wodą. W tamtych czasach rarytasem wojskowym były także suchary z dodatkiem przypraw. Dzięki temu, że były tanie i łatwe do przechowywania idealnie nadawały się na dłuższe wyprawy.

Znaczna ilość mieszczan czerpała produkty żywnościowe z własnych gospodarstw rolnych, które znajdowały się w ich posiadaniu. Składnikami, które odgrywały podstawową rolę w odżywianiu niezbyt bogatego mieszczanina były produkty pochodzenia zbożowego. W porównaniu do np. chłopstwa spożywano więcej chleba oraz wszelkiego rodzaju klusek i kasz. Za swego rodzaju przysmak uważano kaszę tatarczaną. Sporą część miejsca w pożywieniu tej grupy zajmowały warzywa. Szczególnymi względami cieszyła się kapusta. Co interesujące kiszono ją w tzw. kłodach wydrążonych z pni ściętego drzewa, w których układano całe głowy (kapusty oczywiście). Kasza tatarczana

Ulubione potrawy Napoleona Mógł juz sobie jednak pozwolić na nieco wykwintniejsze dania. Na śniadanie jadł najczęściej jajka: gotowane, sadzone lub omlet. Jak to Francuzi w południe spożywał sałatkę "na bazie ziemniaków, fasoli, soczewicy lub zielonego groszku, czasem sałaty włoskiej, do których znów dodawano jajka, tym razem na twardo. Lubił też fasolkę szparagową, ale kucharz chcący zachować posadę przed ugotowaniem musiał ją starannie pozbawić "wąsów", które jeśli dostały się do ust, wywoływały u Napoleona napady niepohamowanej furii." Lubił też ryby, ale tylko nieościste. Zupy to dla niego przede wszystkim rosół z makaronem i zupy warzywne, ale z powodu notorycznych obstrukcji dość często zamawiał "zupę królowej" według przepisu swego lekarza Jean-Nicolasa Corvisarta, mieszaninę cukru, żółtek jaj kurzych i mleka." Warto dodać, ze obstrukcje te wywołane być mogły wyjątkowo niechlujnym sposobem jedzenia Napoleona, który spożywał posiłki w piętnaście minut, jedząc palcami, nie gryząc dokładnie gorących kawałków mięsa.

Prezentację przygotowali: Wiktoria Przybylska Szymon Nowiński Ada Sznura Mateusz Kaźmierczak Ida Miczke