Podstawy inżynierii genetycznej i jej zastosowanie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czym są Mikroby?.
Advertisements

Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Uniwersytet Warszawski
Kierunki genetycznych modyfikacji roślin
Co to są drobnoustroje?.
Krew Funkcje i skład.
WIRUSY.
Kwasy nukleinowe jako leki
Biotechnologiczne metody ochrony upraw rolnych
Chcę żyć ekologicznie.
DZIEDZICZENIE POZAJĄDROWE
Współczesne zagrożenia zdrowia
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
Technologie rekombinacji DNA Organizmy transgeniczne
Inżynieria genetyczna - Szanse czy zagrożenia?
GMO Metody otrzymywania.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
Odporność organizmu.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
ZASTOSOWANIE GENETYKI W FARMACJI
Rozpatrywanie zgłoszeń wynalazków z dziedziny biotechnologii - praktyka Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Biotechnologia.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Organizmy modyfikowane genetycznie
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
WIRUSY.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Strategie klonowania DNA
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Organizmy modelowe i transgeniczne
forma pośrednia między materią ożywioną, a nieożywioną
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnologia a medycyna
Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii
GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone
Biotechnolog.
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
2.26. Współczesna biotechnologia
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Inżynieria genetyczna
2.22. Procesy i zasady kodowania informacji genetycznej
Rodzaje substancji leczniczych
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
Julia Pankiewicz Klasa II TE
Biologia molekularna – dziedzina biologii zajmująca się badaniem struktury i funkcji makromolekuł, przede wszystkim białek i kwasów nukleinowych Makromolekuła.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WYKONAŁ: JAROSŁAW ŁĄCZUK KL. IIB © by Lacznik 2oo9 Są to wszystkie działania zmieniające strukturę DNA.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
1.22. Odczytywanie informacji genetycznej – przepis na białko
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
GMO.
Klonowanie Organizmów Kornelia Podrażka Kacper Domian KL. I D.
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Podstawy inżynierii genetycznej i jej zastosowanie Maja Karaś

Co to jest inżynieria genetyczna? Manipulacje genetyczne prowadzące do wytworzenia organizmu o nowych cechach, które nie występują u danego gatunku.

Inżynieria genetyczna jest dziedziną biotechnologii Biotechnologia to wszelkie manipulacje żywymi organizmami mające na celu osiągnięcie określonych korzyści.

Enzymy restrykcyjne są podstawowym narzędziem inżynierii genetycznej Enzymy restrykcyjne (ang. restriction enzymes) są enzymami izolowanymi z bakterii. Służą bakterią do obrony przed inwazją DNA bakteriofagów czyli wirusów bakteryjnych Należą do systemu metylacji-restrykcji

Enzymy restrykcyjne Są zdolne do rozpoznawania specyficznych sekwencji w DNA i przecinania jej.

Enzymy restrykcyjne Większość enzymów restrykcyjnych typu II rozpoznaje palindromowe sekwencje 4 lub 6-nukleotydowe. Nacięcia w obu niciach mogą leżeć naprzeciwko siebie i wówczas powstają tzw. "tępe końce", 5' GGCC 3' 3' CCGG 5' 5' GG CC 3' 3' CC GG 5'

Enzymy restrykcyjne Z kolei enzym EcoRI ze szczepu Escherichia coli rozpoznaje 6-nukleotydową sekwencję: 5' GAATTC 3' 3' CTTAAG 5' przecinając obie nici DNA tak, że powstają tzw. "lepkie końce" 5' G AATTC 3' 3' CTTAA G 5'

Elektroforeza Elektroforeza - technika stosowana przy rozdziale, analizie i oczyszczaniu kwasów nukleinowych i białek. DNA i RNA mają ładunek ujemny i zgodnie z tym ładunkiem, migrują w polu elektrycznym w kierunku anody. Szybkość migracji zależy od wielkości i kształtu cząsteczki.

Elektroforeza

Elektroforeza Na podstawie analizy prążków jesteśmy w stanie określić np.nosicielstwo choroby genetycznej (obecność mutacji w genie)

Metody modyfikacji genetycznych

Aby zmodyfikować organizm potrzebujemy DNA , enzymów i wektora WEKTOR - cząsteczka DNA mogąca być nośnikiem interesującego nas kawałka DNA , która posiada zdolność do replikacji w danym typie komórek. Zapewnia powielanie wprowadzonego fragmentu DNA czyli klonowanie a czasami także wydajną syntezę kodowanego przez gen białka

Wektory plazmidy

GMO- genetycznie zmodyfikowane organizmy - bakterie Bakterie GMO wykorzystuje się do produkcji: - ludzkiej insuliny, (wcześniej z trzustek cielęcych – alergie) -ludzkiego hormonu wzrostu, (wcześniej od nieboszczyków) -czynników krzepnięcia krwi, -antygenów wirusowych wykorzystywanych w szczepionkach, -oczyszczanie ścieków, i inne.

GMO- genetycznie zmodyfikowane organizmy - rośliny większe plony, odporność na czynniki pogodowe, odporność na działanie szkodników (np.grzyby chorobotwórcze), polepszenie właściwości organoleptycznych np. bezpestkowe owoce, ładniejszy kolor, odporność na herbicydy, szczepionki w sałacie (WZW B) – UAM Poznań

Kukurydza - odporność na owady - wszczepiony został gen odpowiedzialny za wytwarzanie białka, które zjadane przez owada niszczy jego przewód pokarmowy co doprowadza do śmierci. Białko to "działa" tylko w organizmach niektórych, ściśle określonych gatunków owadów-szkodników, nie jest aktywne np. u człowieka. - wytwarzanie substancji używanych do wyrobu leków lub szczepionek,

Ziemniaki - wzrost zawartości skrobi, ponadto odmiany składające się wyłącznie z amylopektyny - u odmian tradycyjnych 20% skrobi to amyloza, którą usuwa się z ziemniaków przemysłowych co podnosi koszty, - odporność na herbicydy, stonkę ziemniaczaną, wirusy, - "słodkie ziemniaki" - wprowadzenie genu odpowiedzialnego za wytwarzanie słodkiego białka - taumatyny, - odporność na ciemnienie pouderzeniowe - większa trwałość, - mała zawartość glikoalkaloidów - substancji szkodliwych na człowieka, występujących w surowych ziemniakach.

Pomidory spowolnienie dojrzewania, większa trwałość - większa zawartość suchej masy, - poprawa smaku, - intensywniejsza barwa, cieńsza skórka.

Truskawka wyższa słodkość owoców, - spowolnienie dojrzewania, - odporność na mróz.

Soja odporność na środki ochrony roślin na herbicydy, - odporność na wirusy, szkodniki, - obniżona zawartość kwasu palmitynowego.

Sałata - produkująca szczepionkę na zapalenie wątroby typu B - można się szczepić jedząc sałatę - została ona opracowana przez naukowców z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu pod kierownictwem prof. Legockiego

Winogron - odmiany bezpestkowe.

Modyfikacje zwierząt

Modyfikacje zwierząt Modyfikacje zwierząt mają na celu głównie uzyskanie zwierząt o pożądanych cechach w hodowli - szybciej rosnące świnie, ryby, zastosowaniu ich w produkcji białek, enzymów, innych substancji wykorzystanych w przemyśle farmaceutycznym (jako bioreaktory), uodpornieniu na choroby. Modyfikacje zwierząt nie są tak popularne jak roślin, głównie ze względu na trudności w samym procesie modyfikacji, proces jest bardzo skomplikowany i trwa długo, koszty są bardzo duże. Zwierzęta modyfikowane genetycznie często chorują, czy są bezpłodne.

Zwierzęta transgeniczne jako bioreaktory krowy, kozy, owce, pożądane białka wytwarzane są w gruczołach mlecznych i wydzielane z mlekiem. Produkowane są: antytrombina - ludzki enzym - czynnik krzepliwości antytrypsyny - stosowanej w leczeniu rozedmy płuc, erytropoetyny - leczenie anemii , Mleko z ludzkimi białkami – nie uczula niemowląt

Zwierzęta transgeniczne Inne: - owce wytwarzające wełnę toksycznaą dla moli i nie kurczącą się w praniu, - lepsza jakość mięsa, mleka, - transgeniczne koty dla alergików - ich sierść nie powoduje alergii, - transgeniczne rybki akwariowe z genami z meduzy, dzięki którym fluoryzują w ciemności

Zwierzęta transgeniczne

Narzędzia inżynierii genetycznej są niebezpieczne w rękach terrorystów

KONIEC