Doświadczenia chemiczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
metody otrzymywania soli
Advertisements

Projekt ,,Smacznie, ale czy na pewno zdrowo- czyli ile wiesz o tym co jesz?”
Budowa atomu Porównanie aktywności metali i wodoru
Witamy na pokazach chemicznych 19,
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Doświadczenie z wodą i atramentem
Sucha destylacja węgla i jego produkty
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Tajemnicze pismo z mąki
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNO-CHEMICZNE SOLI
POWIETRZE I JEGO TAJEMNICE
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Chemia Ogólna Wykład I.
Informacje Podstawowe
WODA I ROZTWORY WODNE TESTY
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Nauka przez obserwacje
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
Temat: Reakcje strąceniowe
Wycieczka w chemię żywności
Budowa, otrzymywanie Zastosowanie, właściwości
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
Wykonał Piotr woźnicki
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Biotechnologiczne metody oczyszczania powietrza i gazów odlotowych
Różnobarwny świat chemii
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Mini Tornado w butelce.
Woda i roztwory wodne.
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Sok z czerwonego buraka
Otrzymywanie wodoru.
Z MANGANIANU (VII) POTASU (KMnO4)
Repetytorium z chemii.
Metabolizm i produkty przemiany materii
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Fenole.
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Wyniki badań Prezentację wykonał: Marek Kurańda Grupa 3
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Chyba wiem, co jem?.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Czy substancje można przetwarzać?
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Analiza jakościowa w chemii nieorganicznej – kationy
WARSZTATY BIOLOGICZNE
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Zapis prezentacji:

Doświadczenia chemiczne

Wykrywanie azotu w związkach organicznych Doświadczenie 1 Cel doświadczenia: Wykrywanie azotu w związkach organicznych

Przebieg: Przygotowujemy dwie zlewki. Do jednej wlewamy białko, a do drugiej wodę i rozpuszczamy w niej granulki NaOH. 1) Przelewamy białko do probówki. 2) Dodajemy 1dm3 roztworu NaOH. 3) Ogrzewamy ostrożnie probówkę nad palnikiem. 4) Roztwór po podgrzaniu 5) Do wylotu probówki zbliżamy zwilżony papierek lakmusowy.

Obserwacje -Po dodaniu NaOH do białka, oddzieliło się ono od zasady co pozwala zaobserwować ze białko jest lżejsze. -Podczas ogrzewania powstał jednolity roztwór. -W czasie ogrzewania związków organicznych w obecności mocnych zasad zawarty w nich azot uwalnia się w postaci amoniaku. -Pod wpływem temperatury zaczęła wydzielać się piana i roztwór wylewał się ze probówki. -Papierek lakmusowy zabarwił się na niebiesko co znaczy o zasadowości związku.

Wnioski: Pod wpływem temperatury i NaOH nastąpił rozpad białek i uwolnił się amoniak, (związek azotowy).

Wykrywanie siarki w związkach organicznych Doświadczenie 2 Cel doświadczenia: Wykrywanie siarki w związkach organicznych

Materiały: Probówka Białko Palnik Roztwór Pb(NO3)2 Roztwór NaOH Dwie zlewki Łapka

Przebieg: Do probówki z białkiem jaja kurzego, wlewamy trochę roztworu NaOH, a następnie lekko ogrzewamy. Po chwili dodajemy roztwór Pb(NO3)2.

Obserwacje: Podczas ogrzewania niektórych związków organicznych w obecności mocnych zasad, zawarta w tych związkach siarka uwalnia się w formie jonów S2- które możemy wykryć w roztworze stosując jedną z wielu możliwych reakcji strąceniowych. Po dodaniu Pb(NO3)2 wytrąca się czarny osad siarczku ołowiu.

Wnioski: Pod wpływem temperatury oraz roztworów NaOH i Pb(NO3)2 wytrąca się czarny osad siarczku ołowiu (II).

Wiktoria Buszta, Katarzyna Kudła Przygotowały: Wiktoria Buszta, Katarzyna Kudła Kl. IID