WODA I ROZTWORY WODNE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Advertisements

WYKŁAD 7 Potencjał chemiczny
WYKŁAD 8 Rozpuszczalność ciał stałych w cieczach
Wykład 5 ROZTWORY.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Efekty mechano- chemiczne
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
Przygotował Wiktor Staszewski
STĘŻENIE PROCENTOWE.
Wodorotlenek Potasu KOH.
Uniwersytet Warszawski Pracownia Radiochemii
Woda i Życie dawniej i dziś.
Ekstrakcja – wiadomości wstępne
Pary Parowanie zachodzi w każdej temperaturze, ale wraz ze wzrostem temperatury rośnie szybkość parowania. Siły wzajemnego przyciągania cząstek przeciwdziałają.
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Co o wodzie warto wiedzieć ?
WODA I ROZTWORY WODNE TESTY
Właściwości alkanów Barwa Zapach Stan skupienia Gęstość
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
CHEMIA OGÓLNA Wykład 5.
Woda - cud natury Prezentacja podsumowująca realizację projektu: „Poznajemy tajemnice hydrologii” Przygotowała grupa T2.
Czas wyboru nadszedł- zostań chemikiem
Sitem wody nie nabierzesz
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
GĘSTOŚĆ.
Zespół Szkół w Nowej Wsi Lęborskiej Budowa cząsteczkowa materii
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Karolina Homa i Lilianna Szylar
chemia wykład 3 Przemiany fazowe substancji czystych
Woda i roztwory wodne.
Przygotowanie do egzaminów gimnazjalnych
Zjawisko dyfuzji i kontrakcji.
Doświadczenie z atramentem
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Alkeny – węglowodory nienasycone
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Stany skupienia wody.
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
Czy substancje można mieszać?
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
- życiodajna Substancja
Układy dyspersyjne - roztwory
Stwierdzono, że gęstość wody w temperaturze 80oC wynosi 971,8 kg/m3
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Termodynamiczna skala temperatur Stosunek temperatur dowolnych zbiorników ciepła można wyznaczyć mierząc przenoszenie ciepła podczas jednego cyklu Carnota.
ABSORPCJA, ZATĘŻANIE1 TERMODYNAMIKA TECHNICZNA I CHEMICZNA WYKŁAD VIII WYKŁAD VIII ABSORPCJA, ZATĘ ż ANIE.
Szybkość i rząd reakcji chemicznej
Ile gramów 3% roztworu saletry potasowej (KNO 3 ) można otrzymać mając do dyspozycji 50 g tego związku i wodę? Gęstość roztworu 1,1 kg/litr.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Woda to cudowna substancja
Kluczowe kwestie wypełnienia kapsułek
WODA.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PODSTAWY MECHANIKI PŁYNÓW Makroskopowe własności płynów
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Iloczyn rozpuszczalności substancji trudno rozpuszczalnych
Stężenia roztworów i sposoby ich wyrażania
Zapis prezentacji:

WODA I ROZTWORY WODNE

BUDOWA CZĄSTECZKI WODY

WŁAŚCIWOŚCI WODY woda występuje we wszystkich trzech stanach skupienia w zwykłych warunkach jest bezbarwną cieczą, krzepnącą w temperaturze 0°C i wrzącą w temperaturze 100°C woda krzepnąc zwiększa swoją objętość gęstość wody wynosi 1g/cm3 największą gęstość ma woda w temperaturze 4°C, co umożliwia zimą życie roślinom i zwierzętom wodnym w wodzie dobrze rozpuszczają się substancje polarne, a więc te które mają podobną budowę do wody

ZMIANY STANU SKUPIENIA WODY

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA SZYBKOŚĆ ROZPUSZCZANIA SUBSTANCJI W WODZIE rozdrobnienie substancji temperatura mieszanie

ROZPUSZCZALNOŚĆ SUBSTANCJI W WODZIE Rozpuszczalność jest to maksymalna liczba gramów substancji, jaką możemy rozpuścić w 100 gramach rozpuszczalnika (wody) w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem, aby otrzymać roztwór nasycony. R- rozpuszczalność (wyrażamy zawsze w gramach na 100 g wody)

ROZPUSZCZALNOŚĆ, A STAN SKUPIENIA Rozpuszczalność większości ciał stałych wzrasta wraz ze wzrostem temperatury. Rozpuszczalność cieczy nie zależy od temperatury. Rozpuszczalność gazów maleje wraz ze wzrostem temperatury.

PODZIAŁ ROZTWORÓW (ze względu na ilość substancji rozpuszczonej) ROZTWÓR WŁAŚCIWY NIENASYCONY STĘŻONY ROZCIEŃCZONY NASYCONY

PODZIAŁ MIESZANIN (ze względu na wielkość drobin substancji rozpuszczonej) MIESZANINY ROZTWORY WŁAŚCIWE (średnice cząstek poniżej 10-9m) KOLOIDY (średnice cząstek pomiędzy 10-9m – 10-7m) ZAWIESINY (średnice cząstek powyżej 10-7m)

DODANIE ROZPUSZCZALNIKA ODPAROWANIE ROZPUSZCZALNIKA ROZTWÓR NASYCONY OGRZANIE ROZTWORU DODANIE ROZPUSZCZALNIKA ROZTWÓR NIENASYCONY ROZTWÓR NIENASYCONY ODPAROWANIE ROZPUSZCZALNIKA OZIĘBIENIE ROZTWORU ROZTWÓR NASYCONY ROZTWÓR NASYCONY OZIĘBIENIE ROZTWORU KRYSTALIZACJA

STĘŻENIE PROCENTOWE ROZTWORU Stężenie procentowe roztworu jest to liczba gramów substancji rozpuszczonej w 100 gramach roztworu. C p – stężenie procentowe m s – masa substancji rozpuszczonej m r – masa roztworu m rozp. – masa rozpuszczalnika

GĘSTOŚĆ SUBSTANCJI d – gęstość substancji m – masa substancji V – objętość substancji gęstość wody – d = 1 g/cm3

METODA KRZYŻOWA