Współczesne zagrożenia zdrowia
Czynniki wpływające na stan naszego zdrowia: 16-20% 80-85% Czynniki genetyczne Czynniki środowiskowe Czynniki chemiczne Czynniki fizyczne Czynniki biologiczne Czynniki społeczne
Czynniki biologiczne chorobotwórcze drobnoustroje wirusy bakterie
Przypomnienie pasożyt choroby wywoływane przez bakterie i wirusy
prymitywne, niekomórkowe formy życia Wirusy prymitywne, niekomórkowe formy życia 1892 r. - rosyjski uczony Dymitr Iwanowski odkrył wirusy
wirusy= zakaźne potencjalnie patogeny nukleoproteinowe Stanowią cząsteczki submikroskopowe o strukturze prostej złożonej Wielkość: od 5 do 275 nm 1 nm = 0,001 μm 1 μm = 0,001 mm 1 nm = 10-3 μm = 10-6 mm
Rodzaje wirusów Choroby wirusowe wirusy roślinne wirusy zwierzęce mozaiki, smugowatość liści, guzy, pomarszczenie liści wirusy zwierzęce nosówka, wścieklizna, pryszczyca bakteriofagi zjadliwe, łagodne ospa, katar, grypa, AIDS, WZW, zapalenie opon mózgowych, różyczka, świnka wirusy ludzkie
Budowa i skład chemiczny wirusów kapsyd genom wirion = + 95% 5% otoczka białkowa zbudowana z podjednostek zwanych kapsomerami zakaźna cząsteczka wirusowa nić DNA lub RNA
PRIONY - mniejsze od wirusów cząsteczki infekcyjne zbudowane tylko z białka, brak w nich cząsteczek kwasu nukleinowego jako nośnika informacji genetycznej
Namnażanie wirusów adsorpcja wnikanie replikacja składanie uwolnienie
BAKTERIE właściwe - organizmy prokariotyczne śluzowe krętki nitkowate
Wielkość - 0,2 do 80 μm
Składniki komórki bakteryjnej
Morfologia bakterii
Choroby wywoływane przez bakterie (podział oparty na budowie oraz barwieniu metodą Grama) Christian Gram - uczony duński (1853-1938) - bakterie barwiące się trwale nazywamy Gram (+), a te, które odbarwiają się w alkoholu Gram (-)
Gram (+) Gram (-) gronkowce (czyraki, trądzik, ropnie w wątrobie i nerkach) ziarniaki dwoinki (zapalenie płuc, zatok, opon mózgowych, ucha środkowego, rzeżączka) paciorkowce (nieżyt gardła, angina, zapalenie ucha, ropień mózgu) prątki gruźlicy - 1882 - odkryte przez R. Kocha krętki (kiła) pałeczki okrężnicy (czerwonka, dur brzuszny) salmonella laseczka wąglika laseczka tężca
Antybiotyk- substancje chemiczne wytwarzane przez żywe organizmy np. bakterie, grzyby; posiadają zdolność hamowania wzrostu i rozmnażania drobnoustrojów Fleming - 1928 r. - pierwszy antybiotyk, penicylina