Współczesne zagrożenia zdrowia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Powikłania w chorobach otolaryngologicznych
Advertisements

ROLA I ZADANIA OCHRONY ROŚLIN W NOWOCZESNYM ROLNICTWIE CHOROBY ROŚLIN
Czym są Mikroby?.
Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Mikrobiologia Przemysłowa
Identyfikacja taksonomiczna mikroorganizmów
Metody detekcji i identyfikacji bakterii
WIRUSY.
Nowoczesne szczepionki
Zdrowiej bez antybiotyków!
Co to są drobnoustroje?.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Antybiotyki i Antybiotykooporność
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Krew Funkcje i skład.
ZDROWIE I CHOROBA „Ruch jest w stanie zastąpić prawie każdy lek, ale wszystkie leki razem wzięte nie zastąpią ruchu”
WIRUSY.
Budowa komórki bakteryjnej
Wirusy, fitoplazmy i bakterie właściwe chorobotwórcze dla roślin
Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii
Historia i przyszłość szczepień
./.
Czynniki warunkujące rozwój chorób zakaźnych
INFEKCYJNE CZYNNIKI CHOROBOTWÓRCZE
Świat bakterii Maciej Dajos kl. I „b”.
Wirusy Maciej Dajos kl. I „b”.
Podstawy inżynierii genetycznej i jej zastosowanie
Geny i genomy Biologia.
UKŁAD IMMUNOLOGICZNY ODPORNOŚCIOWY.
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
DNA- materiał genetyczny komórek. Replikacja DNA.
Natalia Rudnicka kl.IIA
Bakterie mgr Ilona Marciniak.
Biologia semestr I odnośniki do stron internetowych
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
Pojęcia biologiczne: GENETYKA - nauka o dziedziczności i zmienności.
Odporność organizmu.
Układ oddechowy człowieka.
ZASTOSOWANIE GENETYKI W FARMACJI
SKUTKI PALENIA TYTONIU KLASA VI A ZAJĄCE NIEPALĄCE
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ENZYMY.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Bakteryjne choroby weneryczne
Epidemiologia chorób wywoływanych przez drobnoustroje
Znaczenie szczepień ochronnych Krosno 14 listopada 2014
Dr n. med. Małgorzata Bednarek Katedra Chorób Zakaźnych i Hepatologii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
WIRUSY.
„W świecie mikrobów”.
CHOROBY WEKTOROWE.
Bezpieczeństwo biologiczne pracy strażaka-ratownika
Czynnik Chorobotwórczy
Światowy Dzień Zdrowia 2015
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Wirus HIV.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Podstawowe pojęcia i definicje z dziedziny chorób zakaźnych
GRZYBY bakterie GLONY PIERWOTNIAKI PROTISTY pleśń kropidlaka
forma pośrednia między materią ożywioną, a nieożywioną
Biotechnologia a medycyna
Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii
2.7. Co należy wiedzieć o bakteriach?
Bakterie i wirusy. Organizmy beztkankowe
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Rodzaje substancji leczniczych
Wykłady z wirusologii weterynaryjnej ułożone zostały tematycznie i zawierają minimum informacji jaką powinni przyswoić przyszli lekarze weterynarii. Przykłady.
1.22. Odczytywanie informacji genetycznej – przepis na białko
Zapis prezentacji:

Współczesne zagrożenia zdrowia

Czynniki wpływające na stan naszego zdrowia: 16-20% 80-85% Czynniki genetyczne Czynniki środowiskowe Czynniki chemiczne Czynniki fizyczne Czynniki biologiczne Czynniki społeczne

Czynniki biologiczne chorobotwórcze drobnoustroje wirusy bakterie

Przypomnienie pasożyt choroby wywoływane przez bakterie i wirusy

prymitywne, niekomórkowe formy życia Wirusy prymitywne, niekomórkowe formy życia 1892 r. - rosyjski uczony Dymitr Iwanowski odkrył wirusy

wirusy= zakaźne potencjalnie patogeny nukleoproteinowe Stanowią cząsteczki submikroskopowe o strukturze prostej złożonej Wielkość: od 5 do 275 nm 1 nm = 0,001 μm 1 μm = 0,001 mm 1 nm = 10-3 μm = 10-6 mm

Rodzaje wirusów Choroby wirusowe wirusy roślinne wirusy zwierzęce mozaiki, smugowatość liści, guzy, pomarszczenie liści wirusy zwierzęce nosówka, wścieklizna, pryszczyca bakteriofagi zjadliwe, łagodne ospa, katar, grypa, AIDS, WZW, zapalenie opon mózgowych, różyczka, świnka wirusy ludzkie

Budowa i skład chemiczny wirusów kapsyd genom wirion = + 95% 5% otoczka białkowa zbudowana z podjednostek zwanych kapsomerami zakaźna cząsteczka wirusowa nić DNA lub RNA

PRIONY - mniejsze od wirusów cząsteczki infekcyjne zbudowane tylko z białka, brak w nich cząsteczek kwasu nukleinowego jako nośnika informacji genetycznej

Namnażanie wirusów adsorpcja wnikanie replikacja składanie uwolnienie

BAKTERIE właściwe - organizmy prokariotyczne śluzowe krętki nitkowate

Wielkość - 0,2 do 80 μm

Składniki komórki bakteryjnej

Morfologia bakterii

Choroby wywoływane przez bakterie (podział oparty na budowie oraz barwieniu metodą Grama) Christian Gram - uczony duński (1853-1938) - bakterie barwiące się trwale nazywamy Gram (+), a te, które odbarwiają się w alkoholu Gram (-)

Gram (+) Gram (-) gronkowce (czyraki, trądzik, ropnie w wątrobie i nerkach) ziarniaki dwoinki (zapalenie płuc, zatok, opon mózgowych, ucha środkowego, rzeżączka) paciorkowce (nieżyt gardła, angina, zapalenie ucha, ropień mózgu) prątki gruźlicy - 1882 - odkryte przez R. Kocha krętki (kiła) pałeczki okrężnicy (czerwonka, dur brzuszny) salmonella laseczka wąglika laseczka tężca

Antybiotyk- substancje chemiczne wytwarzane przez żywe organizmy np. bakterie, grzyby; posiadają zdolność hamowania wzrostu i rozmnażania drobnoustrojów Fleming - 1928 r. - pierwszy antybiotyk, penicylina