Zanieczyszczenia biologiczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Advertisements

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Wyzwania dla oceny ryzyka
Monitorowanie występowania mikotoksyn w żywności
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Zanieczyszczenia biologiczne
Zanieczyszczenia chemiczne żywności
Zanieczyszczenia fizyczne
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Piramida zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Wykonała Paulina Bielajewa
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Dzieci z naszego przedszkola od października 2013 roku do stycznia 2014 roku, brały udział w akcji PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLA pod hasłem: ZBOŻA ZJADAMY.
Zanieczyszczenia chemiczne
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Znaczenie produktów zbożowych
ZWIĄZKI TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Program warsztatów w Leśnicy
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Witaminy Jakub Dorobisz.
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku – : ◦ Występ laureatów XI edycji Gminnego Konkursu Pieśni Patriotycznej pod hasłem „Dla Ciebie.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Opracowano na podstawie:
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Institut fur Korrosiosschutz Laboratorium – badania nad korozj ą, przenikanie metali do zywno ś ci. Klaudia Kisielewicz klasa 3 aTa Grupa Europa – Direct,
Produkcja słodu.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
ALKOHOLIZM
Konserwacja towarów żywnościowych
Produkty szczególnie bogate w potas:
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Zanieczyszczenia biologiczne Pleśnie Mykotoksyny

Pleśnie obecne w żywności Niektóre z nich (Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria) rozwijając się na środkach spożywczych wydzielają do podłoża substancje o właściwościach toksycznych zwane mykotoksynami Są to wtórne metabolity przemiany materii grzybów niższych - pleśni

Pleśnie Rozwijają się na magazynowanej żywności oraz paszach lub w warunkach polowych na roślinach uprawnych Rozwój pleśni i wytwarzanych przez nie mykotoksyn zależy m.in. od wilgotności i temperatury powietrza (>200C), zawartości wody w surowcu

Mykotoksyny Zanieczyszczają żywność i pasze: głównie zboża i produkty zbożowe, kukurydzę, orzechy, nasiona oleiste także warzywa, owoce, mleko i jego przetwory oraz mięso i jego przetwory

Mykotoksyny Przenikają do żywności na różną głębokość i usuwanie pleśni z powierzchni nie oznacza usunięcia toksyn skażony pleśnią produkt nie może być przeznaczony do spożycia ani jako surowiec do przetwarzania

Mykotoksyny Główne grupy to: Aflatoksyny Ochratoksyny Patulina Zearalenon Deoksyniwalenol Fumonizyny

Aflatoksyny - B1, B2 , G1, G2 Są wytwarzane przez grzyby szczepu Aspergillus, które rozwijają się przy wysokiej temperaturze i dużej wilgotności Mogą występować w zapleśniałych orzeszkach ziemnych, innych orzechach i produktach z nich otrzymanych, kukurydzy

Aflatoksyny M1 Są metabolitami aflatoksyny B1 i mogą występować w mleku zwierząt karmionych paszą zanieczyszczoną tą aflatoksyną

Aflatoksyny- toksyczność Uszkadzają nerki i wątrobę Działają immunogennie i alergennie Najbardziej toksyczna - aflatoksyna B1 o działaniu mutagenym i kancerogennym

Najwyższy dopuszczalny poziom Aflatoksyny - NDP Produkt Najwyższy dopuszczalny poziom μg/kg B1 B1+ B2 +G1+ G2 Orzeszki ziemne, orzechy, suszone owoce i ich produkty, zboża i ich produkty 2,0 4,0 Przyprawy suszone: papryka, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma 5,0 10,0 Żywność dla dzieci i niemowląt na bazie zbóż 0,10 -

Aflatoksyna M1 - NDP Mleko surowe i produkty na bazie mleka - 0,05 μg/kg Preparaty dla niemowląt i preparaty pochodne, w tym mleko dla niemowląt oraz środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego – 0,025 μg/kg

Ochratoksyn A Jest wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus w klimacie umiarkowanym i chłodnym i Penicillium w klimacie ciepłym i tropikalnym Może występować w porażonych pleśnią ziarnach zbóż: kukurydzy, jęczmienia, pszenicy, sorgo, żyta, owsa, ryżu Też w nasionach soi, fasoli, ciecierzycy, ziarnach kawy, kakao, winie i soku z winogron, piwie, przyprawach i ziołach

Ochratoksyna A - toksyczność Wywołuje zmiany martwicze w wątrobie i nerkach Działa toksycznie na nerki, układ immunologiczny i nerwowy Jest przypuszczalnie rakotwórcza dla człowieka

Ochratoksyna A – NDP [μg/kg] Zboża – 5,0 Produkty zbożowe – 3,0 Rodzynki (suszone winogrona) – 10,0 Kawa mielona – 5,0 Kawa rozpuszczalna – 10,0 Wina i sok winogronowy – 2,0 Żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz specjalnego przeznaczenia żywieniowego – 0,50

Patulina Jest wytwarzana przez pleśnie z rodzaju Aspergillus i Penicillium w gnijących, spleśniałych owocach, głównie jabłkach, skąd może przenikać do przetworów owocowych: win, soków

Patulina - toksyczność Wywołuje przekrwienie, krwotok i owrzodzenie przewodu pokarmowego Brak dowodów na jej rakotwórcze działanie u człowieka

Patulina - NDP [μg/kg] Soki i nektary owocowe, zwłaszcza jabłkowe, napoje alkoholowe z jabłek (cydr) lub zawierające sok jabłkowy–50,0 Produkty z jabłek stałe, kompoty – 25,0 Sok jabłkowy i produkty jabłkowe stałe dla niemowląt i małych dzieci – 10,0