Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
I część 1.
Advertisements

Błony lipidowe jako modele błon biologicznych
Stała równowagi reakcji Izoterma van’t Hoffa
TERMODYNAMIKA CHEMICZNA
Technika wysokiej próżni
procesy odwracalne i nieodwracalne
TERMODYNAMIKA CHEMICZNA
WYKŁAD 8 Rozpuszczalność ciał stałych w cieczach
TERMODYNAMIKA CHEMICZNA
Wykład Fizyka statystyczna. Dyfuzja.
Absorpcja i Ekstrakcja
Podstawy termodynamiki Gaz doskonały
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Efekty mechano- chemiczne
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
DYNAMIKA WÓD PODZIEMNYCH
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Makroskopowe właściwości materii a jej budowa mikroskopowa
Uniwersytet Warszawski Pracownia Radiochemii
„Badanie rozpuszczalności α-tokoferolu w układach n-alkan/AOT/woda”
TERMOCHEMIA.
TERMOCHEMIA.
FIZYKA dla studentów POLIGRAFII Układy i procesy termodynamiczne
FIZYKA dla studentów POLIGRAFII Przejścia fazowe Zjawiska transportu
Wykład GRANICE FAZOWE.
Ekstrakcja – wiadomości wstępne
Pary Parowanie zachodzi w każdej temperaturze, ale wraz ze wzrostem temperatury rośnie szybkość parowania. Siły wzajemnego przyciągania cząstek przeciwdziałają.
Główne zadania Oceanografii biologicznej
przemiany i równowagi fazowe
Chemia stosowana I temat: równowaga chemiczna.
* 07/16/96 Woda Co to jest woda? Pytanie niby banalne, ale myślę, że trochę faktów nikomu nie zaszkodzi. Zapraszam do obejrzenia prezentacji. *
WODA I ROZTWORY WODNE.
Równowagi chemiczne.
Temperatura, ciśnienie, energia wewnętrzna i ciepło.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
CHEMIA OGÓLNA Wykład 5.
„Woda w liczbach” Wiktor Niparko.
CHEMIA OGÓLNA STANY SKUPIENIA MATERII Wojciech Solarski.
O kriostymulacji azotowej dla ludzi… Cześć I ... zdolnych
Podstawy Biotermodynamiki
Fizyka i astronomia Opracowała Diana Iwańska.
Potencjał błonowy Potencjał błonowy – różnica potencjałów w poprzek błony komórkowej Potencjał błonowy bierze się z rozdzielenia dodatnich i ujemnych ładunków.
chemia wykład 3 Przemiany fazowe substancji czystych
428.Ile gramów lodu o temperaturze t p =-18 o C można stopić przy pomocy m=8,5kg wody o temperaturze t=55 o C?
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
TERMODYNAMIKA – PODSUMOWANIE WIADOMOŚCI Magdalena Staszel
Test sprawdzający.
Wstęp do termodynamiki roztworów
Ciśnienie Warunki normalne Warunki standardowe.
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Zjawisko dyfuzji i kontrakcji.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Rozkład Maxwella i Boltzmana
INŻYNIERIA BIOMEDYCZNA Wykład 1
Zajęcia 4-5 Gęstość i objętość. Prawo gazów doskonałych. - str (rozdziały 2 i 3, bez 2.2) - str (dot. gazów, przykłady str zadania)
Projekt współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Stany skupienia wody.
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
DYFUZJA.
Układy dyspersyjne - roztwory
Termodynamiczna skala temperatur Stosunek temperatur dowolnych zbiorników ciepła można wyznaczyć mierząc przenoszenie ciepła podczas jednego cyklu Carnota.
ABSORPCJA, ZATĘŻANIE1 TERMODYNAMIKA TECHNICZNA I CHEMICZNA WYKŁAD VIII WYKŁAD VIII ABSORPCJA, ZATĘ ż ANIE.
Szybkość i rząd reakcji chemicznej
Woda to cudowna substancja
PODSTAWY MECHANIKI PŁYNÓW Makroskopowe własności płynów
Równowaga cieczy i pary nasyconej
Napięcie powierzchniowe
Zapis prezentacji:

Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej Woda w organizmie człowieka. Potencjał chemiczny. Ciśnienie osmotyczne. Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej

Właściwości fizyczne wodorków 6 grupy H2O H2S H2Se Temperatura topnienia [C] 0,0 -85,6 -65,9 Temperatura wrzenia [C] 100,0 -60,8 41,5 Temperatura krytyczna [C] 374,0 100,4 137,0 Ciepło topnienia [kJ/mol] 6,0 2,4 - Cieplo parowania [kJ/mol] 40,6 18,8 Gęstość [g/ml] 1,0 2,0 Napięcie powierzchniowe [dyn/cm] 58,9 28,7 28,9 Moment dipolowy [D] 1,9 1,1

Właściwości wody: wysoka temperatura wrzenia i topnienia wysokie ciepła właściwe, ciepło topnienia i parowania duże napięcie powierzchowe

Rozmieszczenie wody w poszczególnych przestrzeniach wodnych u mężczyzn i kobiet w wieku 20 - 40 lat. Liczby wyrażają procent całkowitej masy ciała   mężczyźni kobiety Woda całkowita 60 54 1. Przestrzeń wodna pozakomórkowa 20 a) przestrzeń wodna pozakomórkowa 5 śródnaczyniowa (osocze krwi) b) przestrzeń wodna pozakomórkowa 15 pozanaczyniowa c) woda transcelularna (trzecia przestrzeń) <2 - 3 2. Przestrzeń wodna wewnątrzkomórkowa 40 34

Stężenia elektrolitów w płynie pozakomórkowym, wyrażone w mg/l, mEq/l i w mmol/L Kationy mg/l mEq/l mmol/L Sód 3260 142 Potas 160 4 Wapń 100 5 2,5 Magnez 24 2 1 Suma 3544 153   Aniony Wodorwęglany 582 26 Chlorki 3586 101 Fosforany 34 1,1 Siarczany 16 0,5 Kwasy organiczne 245 7 Białczny 65000 0,9 69463 5

Skład jonowy surowicy krwi Skład jonowy płynu wewnątrzkomórkowego Suma kationów anionów 198 mEq/l 198 mEq/l Suma kationów anionów 153 mEq/l 153 mEq/l Suma kationów anionów 153 mEq/l 153 mEq/l Na+ Cl- 3 mEq HCO3- 10 mEq SO4- 10 20 K+ 100 160 fosforany 142 101 Cl- Na+ 26 HCO3- K+ 4 65 białczany Ca2+ 2 mEq Ca+ 5 16 białczany aniony resztlowe Mg2+ 26 Mg+ 2 10 Skład jonowy surowicy krwi Skład jonowy płynu wewnątrzkomórkowego 6

Skład jonowy płynów ustrojowych W płynie wewnątrzkomórkowym dominują kationy: potasowy i magnezowy aniony: fosforanowy i białczanowy W płynie zewnątrzkomórkowym dominują kationy: sodowy i wapniowy aniony: chlorkowy i wodorowęglanowy 7

mNaCl = mONa+ + RT ln aNa+ +mO Cl- + RT ln aCl - Równanie Nernsta Potencjał chemiczny jest to wielkość intensywna, ma określoną wielkość w każdym miejscu fazy, nie zależy od jej masy, a jedynie od jej stanu wewnętrznego. Potencjał chemiczny rządzi kierunkiem przemieszczania się substancji chemicznych RT czewn V = ln zF c wewn mNaCl = mONa+ + RT ln aNa+ +mO Cl- + RT ln aCl -

rozpuszczalnik rozpuszczalnik Równowaga Donnana (1) Początkowo A błona B rozpuszczalnik rozpuszczalnik Na+ Pr- Na+ Cl- c1 c1 c2 c2 W trakcie dyfuzji rozpuszczalnik rozpuszczalnik Na+ Pr- Na+ Cl- Po ustaleniu stanu równowagi rozpuszczalnik rozpuszczalnik Cl- Na+ Pr- Na+ Cl- x c1 + x c1 c2 - x c2 – x

Równowaga Donnana (2) Po ustaleniu stanu równowagi rozpuszczalnik rozpuszczalnik Cl- Na+ Pr- Na+ Cl- x c1 + x c1 c2 - x c2 – x mNa+ + RT ln aNa+A +mCl- + RT ln aCl-A = mNa+ + RT ln aNa+B +mCl- + RT ln aCl-B aNa+A aCl-A = aNa+B a Cl-B dla f=1 c=a cNa+A cCl-A = cNa+B c C l-B [Na+ ]A [Cl- ]A = [Na+ ]B[Cl-]B w układzie A [Cl- ] +[Pr- ] = [Na+ ] w układzie B [Na+ ] = [Cl- ]

[Na+ ]A [Cl-]A = [Na+ ]B[Cl-]B Równowaga Donnana (3) [Na+ ]A [Cl-]A = [Na+ ]B[Cl-]B w układzie A [Cl- ] +[Pr- ] = [Na+] w układzie B [Na+ ] = [Cl-] Iloczyn stężeń jonów dyfundujących znajdujących się po jednej strony równy jest iloczynowi substancji dyfundujących znajdujących się po drugiej stronie błony W obu układach suma kationów musi być równa sumie anionów

Równowaga Donnana (4) Z tej strony, z której znajdują się jony niezdolne do dyfuzji, stężenie jonów dyfundujących tego samego znaku co białko, jest zawsze mniejsze, a stężenie jonów przeciwnego znaku większe, w porównaniu do analogicznych stężeń z sąsiadującej przestrzeni zawierającej dyfundujące jony elektrolitu, a nie zawierające jonu niedyfundującego.

Przypadek I – białko o charakterze anionu A błona B Na+ Pr - Na+ Cl – Cl- Na+A > Na+B Cl –A < Cl –B

Przypadek II – białko o charakterze kationu A błona B Cl- Pr + Na+ Cl – Na+ Na+A < Na+B Cl –A > Cl –B

Substancje rozpuszczone wywołują w rozpuszczalniku zmiany: obniżenie temperatury krzepnięcia podwyższenie temperatury wrzenia obniżenie prężności pary nadają roztworowi właściwości wywierania ciśnienia osmotycznego

Powstawanie ciśnienia osmotycznego Błona półprzepuszczalna Błona półprzepuszczalna h Roztwór rozcienczony roztwór stężony stan równowagi dynamicznej

Właściwości ciśnienia osmotycznego (1) W stałej temperaturze ciśnienie osmotyczne jest wprost proporcjonalne do ilości cząsteczek osmotycznie czynnych, czyli swobodnie poruszających się w roztworze. Ciśnienie osmotyczne przy stałej objętości zależy wprost proporcjonalnie od temperatury

Właściwości ciśnienia osmotycznego (2) Równe objętości roztworów, o takich samych ciśnieniach osmotycznych zawierają takie same ilości cząstek osmotycznie czynnych Ciśnienie osmotyczne roztworu zawierającego kilka rozpuszczonych substancji jest równe sumie ciśnień osmotycznych poszczególnych składników

Ciśnienie osmotyczne wyrażamy w jednostkach stężenia – osmolach. 1 osmol odpowiada ciśnieniu osmotycznemu, jakie w temperaturze 0o C wywiera względem wody roztwór niedysocjującej substancji o stężeniu 1 mola/ kg rozpuszczalnika.

Ciśnienie osmotyczne Wartość ciśnienia osmotycznego (osmolalności) dokonujemy przez: pomiar podwyższenia temperatury wrzenia lub pomiar obniżenia temperatury krzepnięcia roztworu. Obniżenie temperatury krzepnięcia o 1,86oC odpowiada cisnieniu osmotycznemu równemu jednemu osmolowi

Ciśnienie osmotyczne Roztwory izoosmotyczne: roztwory oddzielone od siebie błoną idealnie półprzepuszczalną, zawierające taką samą ilość cząsteczek osmotycznie czynnych wykazujące w tej samej temperaturze jednakowe ciśnienie osmotyczne

Ciśnienie osmotyczne W układach biologicznych na powstanie ciśnienia osmotycznego mogą mieć wpływ: wzajemne oddziaływania między cząsteczkami obecność substancji tworzących koloidy zmiany w budowie białkowo-lipidowej błony

Ciśnienie osmotyczne Roztwory izotoniczne: roztwory oddzielone od siebie błoną rzeczywistą (biologiczną) pozostające ze sobą w równowadze osmotycznej Izotoniczność zagwarantowane jest przez zrównoważone stężenie elektrolitów oraz innych związków osmotycznie czynnych w przestrzeniach wodnych oddzielonych rzeczywistą błoną półprzepuszczalną

Oporność osmotyczna erytrocytów hemoliza sferocyt R-r hipotoniczny dyskocyt R-r hipertoniczny plazmoliza echinocyt

Właściwości roztworów wodnych Rozpuszczalność gazów w cieczach (1) Dyfuzja proces samorzutnego przemieszczania się cząstek z przestrzeni o stężeniu wyższym do przestrzeni o stężeniu niższym.

Właściwości roztworów wodnych Rozpuszczalność gazów w cieczach (2) Szybkość dyfuzji gazów rośnie wraz ze wzrostem: temperatury, powierzchni wymiany, gradientu stężeń pomiędzy gazem nad cieczą i w cieczy Szybkość dyfuzji gazów maleje wraz ze wzrostem: wymiaru cząsteczek, które są proporcjonalne do masy gazu, lepkości cieczy, długości drogi dyfuzyjnej

Właściwości roztworów wodnych Rozpuszczalność gazów w cieczach (3) Rozpuszczalność gazów w cieczy zależy od: rodzaju obu substancji, gazu i rozpuszczalnika, „podobne rozpuszcza się w podobnym”, reakcji towarzyszących rozpuszczaniu temperatury i ciśnienia: Prawo Kennedy’iego masa gazu rozpuszczonego w określonej objętości cieczy jest wprost proporcjonalna do ciśnienia parcjalnego gazu znajdującego się nad roztworem. ze wzrostem temperatury maleje rozpuszczalność gazów w cieczach