Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biochemiczne zapotrzebowanie na tlen (5-dniowe)
Advertisements

Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
mgr inż. Natalia Gnutek Promotor:
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Budowa atomu Adsorpcyjne właściwości węgla
Rozszerzalność temperaturowa ciał stałych Zjawiska cieplne
Doświadczenie z wodą i atramentem
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Sprawozdanie z doświadczenia
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Sztuczki chemiczne Projekt realizowany w Zespole Szkół – Szkoła P{odstawowa i Gimnazjum im. Ziemi Kujawskiej pod opieką mgr inż. Lidii Tuszyńskiej i Centrum.
DOŚWIADCZENIA Magda Woźnikowska Ewelina Drąg
Biologia jako nauka eksperymentalna
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
Biologia jako nauka eksperymentalna.
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
Sprawozdanie z projektu Mali Badacze realizowanego w klasach I-III Publicznej Szkoły Podstawowej nr 52 w roku szkolnym 2012/2013.
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
BUDOWA MATERII. Zespół Szkół w Starym Polu.
Doświadczenia Chemiczne
Woda i roztwory wodne.
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
„Zaczarowany Świat Chemii”
Budowa chemiczna kości
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
Co o wodzie każdy wiedzieć powinien… - na podstawie scenariusza Staropolanka Migawki z lekcji przeprowadzonej w Szkole Podstawowej im. H. Sienkiewicza.
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Zdrowe odżywianie w słowie, liczbie i praktycznym działaniu.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Eksperyment z jajecznicą
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
Lekcja w laboratorium biologicznym
CHEMIA ORGANICZNA I JEJ ZNACZENIE W UKŁADACH BIOLOGICZNYCH
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Most Cieczy W dwóch stykających się zlewkach znajduje się ciecz (np. woda dejonizowana). Po przyłożeniu wysokiego napięcia między cieczą w jednej i w drugiej.
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
Polisacharydy.
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
CHEMIA OD KUCHNI.
Barwa pelargonii w glebie o odczynie zasadowym i kwasowym. Do zakwaszenia gleby użyliśmy specjalnego środka zakupionego w sklepie ogrodniczym. Zakwasiliśmy.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
1. Przygotuj: mikroskop, cebulę i ostry nóż, pęsetę, zakraplacz, szkiełka: podstawowe i nakrywkowe, wodę.
Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak.
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
Ile gramów 3% roztworu saletry potasowej (KNO 3 ) można otrzymać mając do dyspozycji 50 g tego związku i wodę? Gęstość roztworu 1,1 kg/litr.
Ciekawe doświadczenia chemiczne. Cel projektu Zainteresowanie chemią jako przedmiotem.
BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY
Projekt Gimnazjalny – ,,Chemia bawi i uczy”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WARSZTATY BIOLOGICZNE
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Drzewa Jesienią Imię i nazwisko.
Zapis prezentacji:

Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia. DOŚWIADCZENIE Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.

1. Odrywamy mały kawałek liścia

2. Wkładamy go do zlewki z gotującą się wodą Oderwany liść wkładamy do naczynia z gotującą się wodą, aby zabić komórki. Liść trzymamy w gotującej się wodzie przez ok. minutę.

3. Przenosimy liść do alkoholu Wkładamy liść do zlewki z alkoholem, którą następnie przenosimy do gorącej, gotującej się wody i gotujemy przez ok. 5 minut. W ciągu tego czasu liść powinien stracić chlorofil (zieloną barwę).

4. Wkładamy liścia do gorącej wody Wkładamy odbarwionego liścia do gorącej wody, aby go zmiękczyć.

5. Kładziemy liść na białym talerzyku

6. Dodajemy jodynę Dodajemy roztwór jodku potasu (jodynę) i obserwujemy zmianę koloru liścia.

7. Obserwujemy zmiany Obserwujemy zmianę koloru liścia.

Obserwacje Liść zabarwił się na odcień brązowy.

Wnioski Pojawienie się brązowego koloru na liściu oznacza, że w tym liściu nie ma skrobi lub jest jej bardzo mało Doświadczenie przeprowadziła: Kinga Bieniek, uczennica klasy IIe