Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia. DOŚWIADCZENIE Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
1. Odrywamy mały kawałek liścia
2. Wkładamy go do zlewki z gotującą się wodą Oderwany liść wkładamy do naczynia z gotującą się wodą, aby zabić komórki. Liść trzymamy w gotującej się wodzie przez ok. minutę.
3. Przenosimy liść do alkoholu Wkładamy liść do zlewki z alkoholem, którą następnie przenosimy do gorącej, gotującej się wody i gotujemy przez ok. 5 minut. W ciągu tego czasu liść powinien stracić chlorofil (zieloną barwę).
4. Wkładamy liścia do gorącej wody Wkładamy odbarwionego liścia do gorącej wody, aby go zmiękczyć.
5. Kładziemy liść na białym talerzyku
6. Dodajemy jodynę Dodajemy roztwór jodku potasu (jodynę) i obserwujemy zmianę koloru liścia.
7. Obserwujemy zmiany Obserwujemy zmianę koloru liścia.
Obserwacje Liść zabarwił się na odcień brązowy.
Wnioski Pojawienie się brązowego koloru na liściu oznacza, że w tym liściu nie ma skrobi lub jest jej bardzo mało Doświadczenie przeprowadziła: Kinga Bieniek, uczennica klasy IIe