ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM (4-6 lat)
1. Dzienne zapotrzebowanie na składniki żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym Energia 1400-1800 kcal Białko 40-50 g Tłuszcze 45-55 g Węglowodany 200-255 g Straty talerzowe 15 %
2. Rozkład energii przy 4 posiłkach dziennie
3. Rozkład energii przy 5 posiłkach dziennie
4. Dzieci powinny spożywać: 3 x dziennie 3 x dziennie
(w niewielkich ilościach) 3 x dziennie 3 x dziennie 3 x dziennie (w niewielkich ilościach)
5. Dzieciom nie należy podawać chipsów, frytek żywności typu fast-food słodyczy używek
6. Zasady planowania jadłospisu w każdym posiłku jeden produkt białkowy, a białko roślinne łączyć ze zwierzęcym, stosować owoce i warzywa sezonowe, używać odpowiednich ilości mleka, z metod obróbki cieplnej stosować gotowanie lub duszenie, nie stosować ostrych przypraw (pieprzu czarnego, octu), nie przesalać, urozmaicać kolorystycznie i estetycznie, latem podawać więcej płynów, posiłki podawać regularnie i punktualnie, uwzględniać indywidualne chęci i możliwości dziecka, współpracować z rodzicami.
7. Ogólne zalecenia co do posiłków I śniadanie: mleko + drugi produkt białkowy, pieczywo z masłem, dodatek warzywno-owocowy, II śniadanie: chleb z masłem, wędlina lub ser, dodatek warzywno-owocowy, Obiad: zupa + drugie danie, jarzyna gotowana, surówka, dodatek skrobiowy, białko zwierzęce, Podwieczorek: owoce lub potrawy z owoców, Kolacja: potrawy z warzyw, mąki lub kasz, napój mleczny +zupa mleczna.
8. Sposoby na niejadków nie wpadać w panikę, jeśli akurat nie mają ochoty na jedzenie, stworzyć takie warunki, aby jedzenie stało się zabawą, nie przekarmiać, prowadzi to do zaniku naturalnego uczucia głodu i rodzi bunt. nie nakładajmy na talerz dużych porcji, to może zrazić dziecko, f) nie namawiajmy, nie kuśmy nagrodą, nie straszmy karą. W takim wypadku nie należy dokarmiać dziecka do czasu następnego posiłku. Powinno dostać tylko coś do picia g) dziecko nie będzie chętnie jadło w nerwowej atmosferze, w pośpiechu.
WYKONAŁA Iwona Bogusiewicz-Kuś Prezentacja do przedmiotu specjalizacyjnego w Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz przedmiotu - planowanie i ocena żywienia w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych WYKONAŁA Iwona Bogusiewicz-Kuś