Ekstrakcja ciecz – ciecz
Współczynniki podziału alkoholi między fazę organiczną i wodę Rozpuszczalnik metanol etanol n-butanol n-heksan 0,0024 0,0083 0,25 n-dekan 0,0060 0,025 toluen 0,007 0,03 0,5 chloroform 0,055 0,14 2,2 eter etylowy 0,32 4,1 n-oktanol 0,18 0,50 7,6 fosforan tri-n-butylowy 0,20 0,54 14,5
Idea procesu ekstrakcji
Ekstrakcja jednostopniowa okresowa
Ekstrakcja jednostopniowa ciągła
Aparaty do ekstrakcji jednostopniowej ciągłej
Aparaty do ekstrakcji jednostopniowej ciągłej
Aparaty do ekstrakcji jednostopniowej ciągłej
Ekstrakcja wielostopniowa
Ekstraktory wielostopniowe
Ekstraktory wielostopniowe
Ekstraktory wielostopniowe – kolumny ekstrakcyjne
Ekstraktory wielostopniowe wirówkowe
Ekstraktory wielostopniowe wirówkowe
Porównanie kosztów ekstrakcji i destylacji etanolu Zawartość etanolu po fermentacji [%] Koszty destylacji [$/l] Koszty ekstrakcji [$/l] 5,0 0,036 0,127 9,6 0,029 0,076 14,0 0,028 0,060
Orientacyjne wartości współczynników podziału kwasów organicznych między fazę organiczną i wodę Rozpuszczalnik (faza organiczna) Kwas octowy Kwas mlekowy Kwas cytrynowy alkohole (C4-C8) 0,64 - 1,68 0,26 – 0,66 ~0,3 ketony (C4-C8) 0,61 – 1,20 ~0,14 0,1 – 0,33 estry (C4-C8) 0,17 – 0,89 - ~0,1 etery (C4-C8) 0,14 – 0,63 0,04 – 0,1
Ekstrakcja kwasu octowego przy pomocy octanu etylu
Ekstrakcja i reekstrakcja penicyliny G