PLONOWANIE I WARTOŚĆ TECHNOLOGICZNA ZIARNA PSZENICY ORKISZ (Triticum aestivum ssp. spelta L.) W ZALEŻNOŚCI OD WYBRANYCH CZYNNIKÓW AGROTECHNICZNYCH mgr.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Kryteria wyboru żywności
B. Analiza jakościowa posiłków
Bezpieczna kawa wyzwanie współczesności
Dlaczego śniadania są takie ważne?
[Aleksander Dziedzic]
Indeks glikemiczny.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Piramida zdrowego żywienia
ROLA INSTYTUTÓW BADAWCZYCH EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY 2011
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
1. Ziarna którego zboża są najważniejszym dostawcą witamin? 2. Spożycie jakich produktów jest lepsze dla naszego zdrowia? 3. Ten owoc zapobiega przedwczesnemu.
Porównanie wartości odżywczych o różnym stopniu przetworzenia
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Białko.
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Pszenica ORKISZ (Triticum spelta L.)
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Pszenica.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pszenżyto (Triticale)
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Czyste Ziarno TrADYCJA & ZDROWIE. TRADYCJA & ZDROWIE Czyste Ziarno to bardzo wyjątkowy, unikalny, zdrowy i pożywny bochenek chleba.
Zdrowy tryb życia.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Białka 2. Opracowano na podstawie
Chyba wiem, co jem?.
Białka Opracowano na podstawie:
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
DAP & MAP UPDATE Konferencja Farmer, Warszawa Grudzień 2013 przełomem w nawożeniu azotowym.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

PLONOWANIE I WARTOŚĆ TECHNOLOGICZNA ZIARNA PSZENICY ORKISZ (Triticum aestivum ssp. spelta L.) W ZALEŻNOŚCI OD WYBRANYCH CZYNNIKÓW AGROTECHNICZNYCH mgr Marzena Mikos Promotor: Prof. dr hab. Grażyna Podolska Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach Zakład Uprawy Roślin Zbożowych

WPROWADZENIE pszenica orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta L.) należy do pszenic niewymłacalnych o heksaploidalnej liczbie chromosomów w XIX i pierwszej połowie XX wieku była uprawiana pod nazwą „Orkisz” w niektórych rejonach Polski, szczególnie na Podkarpaciu uprawy zaniechano z powodu słabej plenności obecnie przechodzi swój renesans uprawiana jest głównie w gospodarstwach ekologicznych krajów niemieckojęzycznych w: Niemczech, Szwajcarii i Austrii, a także we Włoszech, Belgii, Francji, Czechach, Polsce (300 ha), Słowacji i na Węgrzech posiada wysokie walory jakościowe nastąpił wzrost zainteresowania tą formą pszenicy w krajach UE, w tym w Polsce podjęto prace hodowlane (Stacja Hodowli Roślin Strzelce)

WALORY JAKOŚCIOWE ziarno pszenicy orkisz zawiera więcej składników odżywczych od powszechnie uprawianej pszenicy zwyczajnej (Galova 2001) zawiera niezbędne składniki odżywcze: białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany, witaminy wykazuje małą aktywność enzymów amylolitycznych zawiera kwas krzemowy istotny dla skóry, włosów, paznokci

WPŁYW ORKISZU NA ZDROWIE Według niemieckich lekarzy systematyczne spożywanie produktów orkiszowych: regeneruje cały organizm poprawia trawienie poprawia funkcje układu nerwowego zapobiega kamicy żółciowej

WPŁYW ORKISZU NA ZDROWIE NIETOLERANCJA GLUTENU badania podają, że w pszenicy orkisz występują, takie same jak w pszenicy zwyczajnej, frakcje białek glutenowych wywołujące celiakię (Wieser 2001) inne wyniki wskazują, że ziarno orkiszu zawiera niewielką ilość α-gliadyn i dlatego może być postrzegane jako niewywołujące alergii (Galova i in. 2001, Frazier 2005, Seimeier i in. 2001)

PRODUKTY Z ORKISZU kasze płatki kleiki chleb wyroby ciastkarskie typu krakersy makaron słodycze kawa piwo, wódka

CEL BADAŃ Celem badań jest: określenie poziomu plonowania i kształtowania się cech struktury plonu nowych polskich rodów pszenicy Triticum spelta wskazanie najkorzystniejszych dla poziomu plonowania i wartości technologicznej podstawowych czynników agrotechnicznych określenie podatności rodów Triticum spelta na zawartość mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie określenie zawartości poszczególnych frakcji białek w ziarnie orkiszu i porównanie ich do pszenicy Sukces

METODYKA Doświadczenie polowe Osobne, woj. podlaskie Doświadczenie mikropoletkowe Puławy, IUNG-PIB

METODYKA

Analizy laboratoryjne Doświadczenie mikropoletkowe ZAKRES BADAŃ liczba opadania Analizy laboratoryjne Doświadczenie mikropoletkowe Analizy biometryczne roślin Plon ziarna Cechy struktury plonu ilość glutenu i jego jakość Właściwości wypiekowe Gęstość ziarna w stanie zsypnym wskaźnik sedymentacyjny zawartość białka (N·5,7) Właściwości reologiczne wodochłonność mąki stałość ciasta rozmiękczenie ciasta liczba jakości czas rozwoju ciasta Mikotoksyny deoksyniwalenol toksyny T-2 / HT-2 zearalenon albuminy ω-, α-, β- gliadyny globuliny gluteniny (HMW, LMW) Doświadczenie polowe Właściwości przemiałowe MTZ Frakcje białek

APARATURA test ELISA oparty na metodzie immunoenzymatycznej odczyt gęstości optycznej prób przy długości fali 650 nm czytnik mikropłytkowy farinograf firmy Brabender

PRAKTYCZNE WYKORZYSTANIE WYNIKÓW Wyniki badań pracy doktorskiej: dadzą podstawę do opracowania technologii produkcji polskich odmian pszenicy „orkisz” umożliwiającej otrzymanie surowca o korzystnych parametrach przemiałowych ziarna i wypiekowych mąki mają charakter poznawczy, aplikacyjny oraz będą przydatne do wydania zaleceń agrotechnicznych dla rolników dadzą podstawę do wprowadzenia do uprawy nowych polskich odmian pszenicy orkiszowej i promowania pieczywa z orkiszu jako żywności funkcjonalnej

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ