XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
[Aleksander Dziedzic]
Groch z kapustą i grzybami
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Kuchnia polska.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
10 zasad zdrowego odżywiania
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Zdrowe odżywianie.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Poznajemy składniki żywności.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Bez białka nie ma ciałka!.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Regularne i zdrowe odżywianie 
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Potrawy w Polsce 1.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49

Zapraszamy do obejrzenia krótkiej prezentacji na temat KUCHNI POLSKIEJ, przyjrzymy się też nieco bliżej jednemu z jej dań : GOŁĄBKOM

na produktach roślinnych, powszechnie występujących Kuchnia danego kraju oparta jest w głównej mierze na produktach roślinnych, powszechnie występujących na jego obszarze. Występowanie tych roślin wynika z kolei z klimatu obszaru, oraz rodzaju obecnych na jego terenie gleb.

Klimat Polski Ziemie polskie stanowią krainę przejściową między suchym, kontynentalnym klimatem Europy Wschodniej, a wilgotnym, oceanicznym klimatem Europy Zachodniej. Do cech charakterystycznych naszego klimatu należy zmienność pogody, oraz występowanie wyraźnie różniących się pór roku, co decyduje o rodzaju uprawianych warzyw i owoców.

Rośliny uprawne w Polsce Ponad 60% powierzchni naszego kraju stanowią gleby mało urodzajne, a tylko 3,5% to gleby bardzo urodzajne. W związku z tym uprawia się tu rośliny o przeciętnych wymaganiach glebowych takie jak : - zboża (żyto, pszenica, jęczmień) - ziemniaki - rośliny oleiste - jabłka - kapusta

Poza warunkami klimatycznymi i glebowymi na charakter kuchni narodowej miały również wpływ warunki ekonomiczne państwa. To czym przez lata odżywiała się większość społeczeństwa, wchodziło w kanon kuchni Polskiej.

Kilka słów o historii polskiej kuchni W średniowiecznej kuchni dominowały : - mięso - kasza - groch - duża ilość przypraw Najpopularniejszym trunkiem było piwo

Najstarsze potrawy, które można by uznać za tradycyjnie polskie i jednocześnie wciąż popularne, pochodzą z XIX wiecznych książek kucharskich. Do potraw tych można zaliczyć : barszcz czerwony barszcz biały bigos grochówka kapusta kiszona i ogórek kiszony kasza gryczana pierogi rosół baba wielkanocna

Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką i francuską, ale obecnie bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni to : ziemniaki golonka gotowana kiełbasa naleśniki piernik schabowy

KUCHNIA POLSKA GOŁĄBKI

Gołąbki Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach w minionych wiekach były często potrawą biedniejszych warstw ludności. To potrawa z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza, oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa.

Składniki : Gołąbki : Kapusta (1 szt.= 1,5 kg) Ryż (150 g) Kasza (150 g) Mięso mielone (500g) Sos : Pomidory (7 szt. ) 2 łyżki mąki 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania: Kasze i ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Mięso zmielić i zmieszać z ryżem i kaszą. Kapustę obrać z liści zewnętrznych i obgotować w posolonej wodzie. Uformować gołąbki (zawijając farsz w liście ), a następnie dusić w piekarniku ok.1 godziny Gotowe już gołąbki polać zrobionym wcześniej sosem pomidorowym.

Sposób podawania : Gołąbki można spożywać z sosem pomidorowym lub grzybowym. W niektórych regionach Polski gołąbki podaje się z ziemniakami

Kaloryczność dania : Wartość kaloryczna to 121 kcal / 100 g potrawy Kapusta 570 kcal Ryż 530 kcal Kasza 550 kcal Pomidory 290 kcal Mięso 1320 kcal Mąka 70 kcal Woda 0 kcal Mleko 58 kcal Razem: 3388 kcal / ok. 25 gołąbków Wartość kaloryczna to 121 kcal / 100 g potrawy

Składniki odżywcze obecne w 100 gramach produktu : Białka 5,2 g Tłuszcze 4,2 g Węglowodany 14,0 g Znaleźć w nich można również witaminy takie jak : witamina C witamina B1, B6 witamina K Sole mineralne zawierające : potas, wapń, żelazo, siarkę

Rola poszczególnych składników Białka zawarte w ryżu i mięsie pełnią przede wszystkim funkcje budulcowe, transportowe, oraz enzymatyczne. Tłuszcze obecne w mięsie są głównym źródłem energii oraz materiałem zapasowym. Budują też Twoje komórki i hormony. Węglowodany występujące w ryżu, kaszy, kapuście są bezpośrednim źródłem energii.

Witaminy i sole mineralne regulują wiele życiowych procesów Witamina C- wzmaga odporność Witamina K- zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi Witaminy z grupy B- decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego

Smaczne i zdrowe Gołąbki zaliczone są do potraw półmięsnych, w przygotowaniu których wykorzystuje się mięso, ale również warzywa (kapusta, cebula), oraz przyprawy. Podane z sosem dają potrawę o dużej wartości odżywczej, smaczną i powszechnie lubianą.

Na pytanie czy smakują Wam gołąbki odpowiedzieliście następująco :

Kuchnia polska ma wiele tradycyjnych potraw Kuchnia polska ma wiele tradycyjnych potraw. Niektóre z nich są znane w całym kraju, a inne są charakterystyczne tylko dla danego regionu. Na tle tłustych i sytych potraw naszej narodowej kuchni, prezentowane przez nas gołąbki stanowią smaczne i wartościowe danie.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ