PROGRAM UE „OWOCE W SZKOLE”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Główni bohaterowie Ogólnopolskiej Akcji „Śniadanie daje moc”
Advertisements

Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce”
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów.
ŻYJ ZDROWO I KOLOROWO KONFERENCJA
Zmiany w prawie oświatowym
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
PROGRAMY I PROJEKTY REALIZOWANE W SZKOLE W LATACH 2007/2012.
Program Agencji Rynku Rolnego Szkoła Podstawowa im. M. J. Piłsudskiego
Rola i znaczenie prowadzonej działalności w ramach Wspólnej Polityki Rolnej OT ARR w Gorzowie Wlkp. jako wkład w rozwój lubuskiego rolnictwa w ostatnim.
AGENCJA RYNKU ROLNEGO.
Przypomnienie Agencja Rynku Rolnego przypomina, że w roku szkolnym 2011/2012 szkoły mogą skorzystać z unijnych programów Wspólnej Polityki Rolnej takich.
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Zdrowy styl życia.
Owoce i warzywa są na 5! Barbara Pytlowany
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Akademia Zdrowego Przedszkolaka – moduł jesienny, pod hasłem: Jemy owoce i warzywa! PRZEDSZKOLE NR 48 z Oddziałami Integracyjnymi w Zabrzu.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
REALIZOWANEGO OD 2013 DO 2015 ROKU Szkoła Promująca Zdrowie dąży do osiągnięcia celów i realizuje zadania określone w podstawach programowych kształcenia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Śniadanie daje moc! Kl. II B Publiczna Szkoła Podstawowa w Byczynie.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
SZKOŁA sprzymierzeńcem w racjonalnym żywieniu dzieci i młodzieży.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
KATOLICKA SZKOŁA PODSTAWOWA SPSK W CZERNICACH
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Zespół Szkół Ogólnokształcących w Helu klasa II b Barbara Baranowska.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
ŚNIADANIE DAJE MOCŚNIADANIE DAJE MOC Dzień Zdrowego Śniadania w klasie II Szkoły Podstawowej im. mjr. Jana Piwnika „Ponurego” w Rzepinie.
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„Śniadanie Daje Moc” uczniom klasy I w Szkole Podstawowej w Dąbrówce w roku szkolnym 2013/2014.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
Klasa II c Szkoła Podstawowa Nr 3 W Myślenicach. Żyjemy zdrowo Jesień była piękna tego roku, więc staraliśmy się dużo czasu spędzać na grach i zabawach.
‘Śniadanie daje moc’ Ogólnopolska akcja edukacyjna
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
Żyj zdrowo, będzie kolorowo!
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Owoce i warzywa.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Dane firmy: Eko-Plant Ul. Krasickiego Sieradz Tel:
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Miniprzedsiębiorstwo II Liceum Ogólnokształcące im. K. K. Baczyńskiego W Radomsku.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zasady zdrowego odżywiania!
Prezentację przygotowała: Małgorzata Chocholska
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO w zespole szkół w czudcu
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO SMAK-SNACK
Zapis prezentacji:

PROGRAM UE „OWOCE W SZKOLE”

Cele programu „Owoce w szkole” trwałe zwiększenie udziału owoców i warzyw w żywieniu dzieci w wieku, w którym kształtują się ich nawyki żywieniowe propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w placówkach oświatowych

Beneficjenci programu Beneficjentami programu będą dzieci uczęszczające do placówek oświatowych, którym w ramach programu dostarczane będą owoce i warzywa Grupa docelowa dzieci objętych programem określona jest przez państwo członkowskie (w Polsce grupa ta została określona na 1 076 881 dzieci w klasach I – III szkoły podstawowej)

Owoce i warzywa objęte programem świeże jak i przetworzone (np. jabłka, gruszki, truskawki, marchew, papryka, ogórek, rzodkiewka, soki owocowe, soki warzywne lub owocowo - warzywne), ponadto mogą to być produkty mrożone, schłodzone, puszkowane oraz suszone bez względu na kraj ich pochodzenia (państwo członkowskie może przyznać pierwszeństwo produktom pochodzącym z UE) Ostateczną listę produktów objętych programem określa państwo członkowskie - z uwzględnieniem wytycznych KE - w Strategii krajowej

Zgodnie z założeniami przyjętymi przez KE dla oszacowania budżetu programu: Każde dziecko w UE w wieku 6 – 10 lat może otrzymać w ramach programu od 20 do 40 porcji owoców lub warzyw w semestrze

Informacje na temat programu „Owoce w szkole” można uzyskać na stronie internetowej www.arr.gov.pl, w Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie Al. J. Piłsudskiego 32, 35-001 Rzeszów tel. (017)-864-20-28 lub w Telefonicznym Punkcie Informacyjnym ARR pod numerem: (0 2 2)  6 6 1- 7 2 - 7 2  www.arr.gov.pl

Dziękuję za uwagę