PROGRAM UE „OWOCE W SZKOLE”
Cele programu „Owoce w szkole” trwałe zwiększenie udziału owoców i warzyw w żywieniu dzieci w wieku, w którym kształtują się ich nawyki żywieniowe propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w placówkach oświatowych
Beneficjenci programu Beneficjentami programu będą dzieci uczęszczające do placówek oświatowych, którym w ramach programu dostarczane będą owoce i warzywa Grupa docelowa dzieci objętych programem określona jest przez państwo członkowskie (w Polsce grupa ta została określona na 1 076 881 dzieci w klasach I – III szkoły podstawowej)
Owoce i warzywa objęte programem świeże jak i przetworzone (np. jabłka, gruszki, truskawki, marchew, papryka, ogórek, rzodkiewka, soki owocowe, soki warzywne lub owocowo - warzywne), ponadto mogą to być produkty mrożone, schłodzone, puszkowane oraz suszone bez względu na kraj ich pochodzenia (państwo członkowskie może przyznać pierwszeństwo produktom pochodzącym z UE) Ostateczną listę produktów objętych programem określa państwo członkowskie - z uwzględnieniem wytycznych KE - w Strategii krajowej
Zgodnie z założeniami przyjętymi przez KE dla oszacowania budżetu programu: Każde dziecko w UE w wieku 6 – 10 lat może otrzymać w ramach programu od 20 do 40 porcji owoców lub warzyw w semestrze
Informacje na temat programu „Owoce w szkole” można uzyskać na stronie internetowej www.arr.gov.pl, w Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie Al. J. Piłsudskiego 32, 35-001 Rzeszów tel. (017)-864-20-28 lub w Telefonicznym Punkcie Informacyjnym ARR pod numerem: (0 2 2) 6 6 1- 7 2 - 7 2 www.arr.gov.pl
Dziękuję za uwagę