Chemia w życiu codziennym
Sól kuchenna Potoczna nazwa chlorku sodu, Jej wzór to NaCl. Używana w celu polepszenia smaku posiłku Sól kuchenna jest popularną przyprawą W sklepach jest dostępna sól jodowana, powstała przez sztuczne wzbogacanie związkami jodu. Taka sól wykazuje działanie zdrowotne. Obecnie, sól kuchenna jest używana w nadmiernych ilościach.
Woda Woda jest tlenkiem wodoru, ma wzór H 2O. Przyjmuje 3 stany skupienia: stan ciekły (w warunkach normalnych) Stan gazowy w postaci pary wodnej Stan skupienia stały w postaci lodu. W chemii woda jest szeroko stosowana ze względu na właściwości rozpuszczające. Większą część wód występujących w przyrodzie stanowią wody słone-zawierają w dużych ilościach rozpuszczone sole. Woda zawiera wiele rozpuszczonych gazów, najwięcej jest rozpuszczonego dwutlenku węgla. Wodę pitną stosuje się w gospodarstwach domowych w celach sanitarnych i bytowych,
Powstawanie wody w reakcjah chemicznych Woda jest produktem ubocznym wielu reakcji chemicznych np. : Spalanie wodoru i związków organicznych w obecności tlenu: 2H2 + O2 → 2H2O 2C2H5OH + 7O2 → 4CO2 + 6H2O Inne przykładowe reakcje: NaOH + HCl → NaCl + H2O Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3↓ + H2O K2O + H2SO4 → K2SO4 + H2O
Woda c.d. Redukcja wodorem związków chemicznych zawierających tlen: Na2SO4 + 4H2 → Na2S + 4H2O Reakcje kondensacji: C2H5OH + HCOOH → HCOOC2H5 + H2O
Woda c.d. , Woda służy do nawadniania pól w rolnictwie, wykorzystują ją również zakłady przemysłowe. W przemyśle wodę wykorzystuje się często jako substancję przekazującą ciepło, albo odbierającą ciepło, Spełnia też rolę reagenta i rozpuszczalnika. Woda jest niezbędna dla wszystkich żywych organizmów.
Metan Metan jest najprostszym węglowodorem nasyconym, czyli alkanem. Wzór chemiczny to CH4. Inne nazwy to: gaz błotny , gaz kopalniany. Metan jest gazem bezwonnym i bezbarwnym w temp. pokojowej. W przyrodzie tworzy się na skutek rozkładu pozostałości roślinnych bez dostępu tlenu, m.in. w bagnach. Jest również podstawowym składnikiem gazu ziemnego. Spełnia rolę gazu opałowego, jest surowcem w syntezach różnych związków chemicznych. Przeważnie spotyka się go w kuchenkach gazowych. Na zdjęciu cząsteczka metanu.
Otrzymywanie metanu W wyniku prażenia octanu sodu z wodorotlenkiem sodu: CH3COONa + NaOH → CH4 + Na2CO3 Hydroliza węgliku glinu: Al4C3 +12H2O → 3CH4 + 4Al(OH)3 Działanie kwasu chlorowodorowego na węglik glinu: Al4C3 +12HCl → 3CH4 + 4AlCl3
Cukier Cukier buraczany powszechnie znany jako cukier Ma wzór chemiczny C12H22O10. Jadalny cukrier spożywczy: cukier buraczany i cukier trzcinowy. Stosuje się go do słodzenia potraw, zwłaszcza napojów.
Alkohol etylowy alkohol etylowy nazywany etanolem jest związkiem organicznym, należącym do grupy alkoholi. Jego wzór chemiczny to C2H5OH. Etanol wykorzystywany w celach spożywczych jest otrzymywany w procesie fermentacji cukrowej. Najczęściej do procesu fermentacji używa się zboża lub ziemniaków i agawy. Etanol spożywczy stanowi główny składnik napojów alkoholowych. Jest surowcem często wykorzystywanym w przemyśle chemicznym jako rozpuszczalnik
Płonący etanol
Metanol Jeden z najgroźniejszych związków chemicznych, z którym człowiek ma kontakt. Jego nazwy zwyczajowe to spirytus drzewny . Metanol to najprostszy związek organiczny, należący do grupy alkoholi Wzór chemiczny to CH3OH. W przemyśle spełnia rolę rozpuszczalnika Jest surowcem w procesie syntezy aldehydu mrówkowego, barwników i chlorku metylu. Metanol to bardzo silna trucizna 8 - 14 gramów alkoholu metylowego przyczynia się do ślepoty, w większej dawce jest śmiertelny.
Otrzymywanie metanolu W trakcie procesu przebiega równocześnie reakcja wodoru z dwutlenkiem węgla: CO2 + 3H2 → CH3OH + H2O Alkohol metylowy można także otrzymać działając NaOH lub KOH na fluorowcopochodne metanu CH3Cl + KOH → CH3OH + KCl Otrzymywanie metanolu
Otrzymywanie metanolu c.d. Przy pełnym dostępie tlenu spala się do dwutlenku węgla i wody: 2 CH3OH + 3 O2 → 2 CO2 + 4H2O
Kwas cytrynowy Związek organiczny - hydroksykwas trikarboksylowy, Odgrywa znaczącą funkcję w metabolizmie Dużą zawartość kwasu cytrynowego mają niektóre owoce, m.in. cytryny W przemyśle spożywczym, kwas cytrynowy jest jednym z dodatków do żywności - reguluje kwasowość i spełnia rolę przeciwutleniacza. Cytryniany (sole kwasu cytrynowego) są dobrym lekiem w przypadku niedoboru w organizmie.
Otrzymywanie kwasu cytrynowego Otrzymywany głównie przez fermentację cytrynową zanurzoną, na pożywce oczyszczonego cukru lub hydrolizatu skrobi za pomocą kultur pleśni: kropidlaka czarnego.
Gliceryna Nazwa zwyczajowa to glicerol Jest najprostszym alkoholem, zawierającym trzy grupy hydroksylowe -OH Gliceryna jest dobrym rozpuszczalnikiem, rozpuszcza tłuszcze oraz inne lipidy Stosuje się ją do produkcji kremów, szminek oraz innych kosmetyków Jest jednym z głównych surowców w syntezie związków chemicznych, np. mydeł Ma właściwości nawilżające oraz natłuszczające naskórek W przemyśle, podstawowymi źródłami gliceryny stanowią tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Tłuszcze pod wpływem roztworów zasad hydrolizują, w wyniku czego powstaje gliceryna i mydło.
Gliceryna
Biografia Wikipedia Bryk Ściąga.pl http://portalwiedzy.onet.pl/80635,1,,,gliceryna_wz or_strukturalny,haslo.html Wykonała Ewelina Ziarkowska 2a