Chemia w życiu codziennym

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
metody otrzymywania soli
Advertisements

KWASY I WODOROTLENKI.
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Chlorek sodu. (sól kuchenna lub kamienna)
Problem braku wody pitnej w Indiach
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Czym są i do czego są nam potrzebne?
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WODA – ŹRÓDŁO ŻYCIA.
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Opracowała Lucyna Kołodziej
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Chemia na co dzień.
Alkohole.
Alkohole jednowodorotlenowe
WĘGLOWODORY.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Fenole.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ALKINY.
Alkohole.
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Benzyna otrzymywanie, właściwości, liczba oktanowa,
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Rodzaje paliw kopalnych
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
- życiodajna Substancja
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Wydział Chemiczny, Politechnika Warszawska Edyta Molga, Arleta Madej, Anna Łuczak, Sylwia Dudek Opiekun grupy: dr hab. inż. Wanda Ziemkowska Charakterystyka.
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
DWUTLENEK WĘGLA KACPER NIEWRZAŁ.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Przemysłowe technologie chemiczne
Wydajność reakcji chemicznych
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Alkohole polihydroksylowe
Chemia w moim życiu.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
HALIT  Pot. Sól kamienna (kuchenna)  Chlorek sodu NaCl Otrzymywanie chlorku sodu NaOH + HCl NaCl + H ₂ O  Sól kamienna w kuchni wykorzystywana jest.
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz.II)
Aldehydy i ketony.
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Chemia w życiu codziennym

Sól kuchenna Potoczna nazwa chlorku sodu, Jej wzór to NaCl. Używana w celu polepszenia smaku posiłku Sól kuchenna jest popularną przyprawą W sklepach jest dostępna sól jodowana, powstała przez sztuczne wzbogacanie związkami jodu. Taka sól wykazuje działanie zdrowotne. Obecnie, sól kuchenna jest używana w nadmiernych ilościach.

Woda Woda jest tlenkiem wodoru, ma wzór H 2O. Przyjmuje 3 stany skupienia: stan ciekły (w warunkach normalnych) Stan gazowy w postaci pary wodnej Stan skupienia stały w postaci lodu. W chemii woda jest szeroko stosowana ze względu na właściwości rozpuszczające. Większą część wód występujących w przyrodzie stanowią wody słone-zawierają w dużych ilościach rozpuszczone sole. Woda zawiera wiele rozpuszczonych gazów, najwięcej jest rozpuszczonego dwutlenku węgla. Wodę pitną stosuje się w gospodarstwach domowych w celach sanitarnych i bytowych,

Powstawanie wody w reakcjah chemicznych Woda jest produktem ubocznym wielu reakcji chemicznych np. : Spalanie wodoru i związków organicznych w obecności tlenu: 2H2 + O2 → 2H2O 2C2H5OH + 7O2 → 4CO2 + 6H2O Inne przykładowe reakcje: NaOH + HCl → NaCl + H2O Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3↓ + H2O K2O + H2SO4 → K2SO4 + H2O

Woda c.d. Redukcja wodorem związków chemicznych zawierających tlen: Na2SO4 + 4H2 → Na2S + 4H2O Reakcje kondensacji: C2H5OH + HCOOH → HCOOC2H5 + H2O

Woda c.d. , Woda służy do nawadniania pól w rolnictwie, wykorzystują ją również zakłady przemysłowe. W przemyśle wodę wykorzystuje się często jako substancję przekazującą ciepło, albo odbierającą ciepło, Spełnia też rolę reagenta i rozpuszczalnika. Woda jest niezbędna dla wszystkich żywych organizmów.

Metan Metan jest najprostszym węglowodorem nasyconym, czyli alkanem. Wzór chemiczny to CH4. Inne nazwy to: gaz błotny , gaz kopalniany. Metan jest gazem bezwonnym i bezbarwnym w temp. pokojowej. W przyrodzie tworzy się na skutek rozkładu pozostałości roślinnych bez dostępu tlenu, m.in. w bagnach. Jest również podstawowym składnikiem gazu ziemnego. Spełnia rolę gazu opałowego, jest surowcem w syntezach różnych związków chemicznych. Przeważnie spotyka się go w kuchenkach gazowych. Na zdjęciu cząsteczka metanu.

Otrzymywanie metanu W wyniku prażenia octanu sodu z wodorotlenkiem sodu: CH3COONa + NaOH → CH4 + Na2CO3 Hydroliza węgliku glinu: Al4C3 +12H2O → 3CH4 + 4Al(OH)3 Działanie kwasu chlorowodorowego na węglik glinu: Al4C3 +12HCl → 3CH4 + 4AlCl3

Cukier Cukier buraczany powszechnie znany jako cukier Ma wzór chemiczny C12H22O10. Jadalny cukrier spożywczy: cukier buraczany i cukier trzcinowy. Stosuje się go do słodzenia potraw, zwłaszcza napojów.

Alkohol etylowy alkohol etylowy nazywany etanolem jest związkiem organicznym, należącym do grupy alkoholi. Jego wzór chemiczny to C2H5OH. Etanol wykorzystywany w celach spożywczych jest otrzymywany w procesie fermentacji cukrowej. Najczęściej do procesu fermentacji używa się zboża lub ziemniaków i agawy. Etanol spożywczy stanowi główny składnik napojów alkoholowych. Jest surowcem często wykorzystywanym w przemyśle chemicznym jako rozpuszczalnik

Płonący etanol

Metanol Jeden z najgroźniejszych związków chemicznych, z którym człowiek ma kontakt. Jego nazwy zwyczajowe to spirytus drzewny . Metanol to najprostszy związek organiczny, należący do grupy alkoholi Wzór chemiczny to CH3OH. W przemyśle spełnia rolę rozpuszczalnika Jest surowcem w procesie syntezy aldehydu mrówkowego, barwników i chlorku metylu. Metanol to bardzo silna trucizna 8 - 14 gramów alkoholu metylowego przyczynia się do ślepoty, w większej dawce jest śmiertelny.

Otrzymywanie metanolu W trakcie procesu przebiega równocześnie reakcja wodoru z dwutlenkiem węgla: CO2 + 3H2 → CH3OH + H2O Alkohol metylowy można także otrzymać działając NaOH lub KOH na fluorowcopochodne metanu CH3Cl + KOH → CH3OH + KCl Otrzymywanie metanolu

Otrzymywanie metanolu c.d. Przy pełnym dostępie tlenu spala się do dwutlenku węgla i wody: 2 CH3OH + 3 O2 → 2 CO2 + 4H2O

Kwas cytrynowy Związek organiczny - hydroksykwas trikarboksylowy, Odgrywa znaczącą funkcję w metabolizmie Dużą zawartość kwasu cytrynowego mają niektóre owoce, m.in. cytryny W przemyśle spożywczym, kwas cytrynowy jest jednym z dodatków do żywności - reguluje kwasowość i spełnia rolę przeciwutleniacza. Cytryniany (sole kwasu cytrynowego) są dobrym lekiem w przypadku niedoboru w organizmie.

Otrzymywanie kwasu cytrynowego Otrzymywany głównie przez fermentację cytrynową zanurzoną, na pożywce oczyszczonego cukru lub hydrolizatu skrobi za pomocą kultur pleśni: kropidlaka czarnego.

Gliceryna Nazwa zwyczajowa to glicerol Jest najprostszym alkoholem, zawierającym trzy grupy hydroksylowe -OH Gliceryna jest dobrym rozpuszczalnikiem, rozpuszcza tłuszcze oraz inne lipidy Stosuje się ją do produkcji kremów, szminek oraz innych kosmetyków Jest jednym z głównych surowców w syntezie związków chemicznych, np. mydeł Ma właściwości nawilżające oraz natłuszczające naskórek W przemyśle, podstawowymi źródłami gliceryny stanowią tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Tłuszcze pod wpływem roztworów zasad hydrolizują, w wyniku czego powstaje gliceryna i mydło.

Gliceryna

Biografia Wikipedia Bryk Ściąga.pl http://portalwiedzy.onet.pl/80635,1,,,gliceryna_wz or_strukturalny,haslo.html Wykonała Ewelina Ziarkowska 2a