ugotowane na twardo jaja (dla lepszego efektu - białe),

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Krok 1 Przygotowujemy miseczki z rozpuszczonymi w wodzie barwnikami (naturalnymi lub sztucznymi) . Jeśli jest to barwnik naturalny musimy poczekać, aż.
''Fizyczna strona wirowania prania''
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Album fotograficzny autor: michoń.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Kolorowanie czarno-białych zdjęć w przestrzeni barw CMYK
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Program „Mój własny chleb!”
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Propozycje zadań wytwórczych
Czyli jak krok po kroku zostać domowym papiernikiem
Jak pietruszka pije wodę?
Technika serwetkowa Kurs dla początkujących przeprowadzony przez uczniów ZSS w Kolbuszowej Dolnej.
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Bukiet róż Na Dzień Nauczyciela.
Przygotowanie doświadczenia:
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Sok z czerwonego buraka
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Techniki plastyczne mgr Joanna Klimaszewska
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Eksperyment z jajecznicą
Kuchnia francuska krowa.
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Kuchnia Wietnamska.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
TKANINY.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Kreatywny recycling Justyna Pilarska Mateusz Budzik Szkoła Podstawowa
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Zatrzymać lato w kuchni
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Wielkanocne pisanki i ich rodzaje
Kreatywne zabawy w domu i szkole
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Kreatywne zabawy w domu i szkole Trzy sposoby na ciekawe zabawy PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO.
Nasze pierwsze kroki w odkrywaniu fotografii. Instrukcja do ćwiczenia 1.Przygotowanie aparatu (włożenie filmu) 2.Ustawienie obiektu/osoby fotografowanego.
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Legenda litwińskich potraw
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Kalejdoskop – potrzebne rzeczy
Tęczowy Świat Kwiatów.
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Tradycje kulinarne mojej rodziny
KÓŁKO I KRZYŻYK INSTRUKTAŻ Autor: K. Zaborowska.
Zapis prezentacji:

Sposób na pisankę Opracowała: Marta Panufnik Biblioteka Pedagogiczna w Węgrowie

ugotowane na twardo jaja (dla lepszego efektu - białe), Składniki:  ugotowane na twardo jaja (dla lepszego efektu - białe), barwniki do jaj, ocet pończocha lub kawałek rajstopy, listki pietruszki, koperku lub kwiatów, olej do przetarcia jaj, gumki recepturki lub sznurek. Wykonanie: 1. Umyj dokładnie i ugotuj jaja. 2. W osobnych szklaneczkach zrób farbki do jaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Zwilż powierzchnię jaja i ułóż na niej listki żyłkami do góry. Jako „kleju" możesz użyć również surowe białko jajka. 4. Delikatnie owiń całość w kawałku materiału z pończochy. Naciągnij mocno i zwiąż sznurkiem lub gumką recepturką. Rób to jednak delikatnie, by jajo nie pękło. 5. Włóż jajo do barwnika na kilka minut. 6. Po wyjęciu jajka z barwnika połóż je na papierowy ręcznik i zdejmij osłonkę - pończochę wraz z listkami. 7. Gdy jajo dokładnie wyschnie - przetrzyj je delikatnie olejem - kolor skorupki dzięki temu nabierze głębi i połysku. Rada: zamiast listków pietruszki lub koperku możesz użyć również drobnych kwiatków. Magiczne rezultaty w malowaniu jaj możesz uzyskać wykorzystując młode liście do ozdobienia pisanek.

Składniki:  ugotowane na twardo jaja, barwniki do jaj, ocet pończocha lub kawałek rajstopy, nieugotowany ryż, olej do przetarcia jaj, gumki recepturki lub sznurek. Wykonanie: 1. Umyj dokładnie i ugotuj jaja. 2. W osobnych szklaneczkach zrób farbki do jaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Garść ryżu wsyp do małego talerzyka. Ugotowane jajo delikatnie zwilż i obtocz w ryżu. 4. Delikatnie owiń całość w kawałku materiału z pończochy. Naciągnij mocno i zwiąż sznurkiem lub gumką recepturką. Rób to jednak delikatnie, by jajo nie pękło. Jeśli chcesz - teraz możesz delikatnie przesuwając ryż palcami, rozprowadzić go na jajku według własnego upodobania. 5. Włóż jajo do barwnika na kilka minut. 6. Po wyjęciu jajka z barwnika połóż je na papierowy ręcznik i zdejmij osłonkę - pończochę wraz z ryżem. 7. Gdy jajo dokładnie wyschnie - przetrzyj je delikatnie olejem. Rada: zamiast ziarenek ryżu spróbuj użyć również innych sypkich, surowych kasz - gryczanej, kaszy jęczmiennej, owsianej. Dzięki temu kropeczki na jajach będą miały różne kształty i rozmiar. Kolorowe pisanki w kropeczki bardzo urozmaicą Twój świąteczny stół. Zrobisz je szybko, a efekt będzie murowany!

Składniki: ugotowane na twardo jaja (dla lepszego efektu - białe), barwniki do jaj, ocet, bawełniany sznurek (może być różnej grubości), olej do przetarcia jaj. Wykonanie: 1. Umyj dokładnie i ugotuj jaja. 2. W osobnych szklaneczkach zrób farbki do jaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Obwiąż każde z jaj sznurkiem. Rob to mocno przyciskając sznur do jego powierzchni. 4. Zanurz jajka w roztworze z barwnikiem na kilka minut. 5. Zabarwione jajka osusz, a następnie zdejmij z nich sznurki. Na koniec przetrzyj je odrobiną oleju. Do ozdobienia pisanki może przydać się niemal wszystko, co masz pod ręką. Spróbuj ozdobić pisankę za pomocą bawełnianego sznurka!

1. Umyj dokładnie i ugotuj jaja. Składniki:  ugotowane na twardo jaja (dla lepszego efektu - białe), barwniki do jaj, ocet, cienka świeczka (taka, jakiej się używa do tortów urodzinowych), olej do przetarcia jaj. Wykonanie: 1. Umyj dokładnie i ugotuj jaja. 2. W osobnych szklaneczkach zrób farbki do jaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Zapal świeczkę, przechyl ją tak, żeby roztopiony wosk mógł skapywać na powierzchnię jajka. W taki sposób porób kleksy na jajkach. Wosk błyskawicznie zastygnie na jajku tworząc równomierne kółka. 4. Zanurz jajka w roztworze z barwnikiem na kilka minut. 5. Zabarwione jajka osusz. Za pomocą małego nożyka delikatnie zeskrob wosk z powierzchni jaj. a następnie przetrzyj je odrobiną oleju. Do ozdobienia pisanki możesz użyć również płonącej świeczki. Nie pozwalaj jednak, by dziecko samodzielnie wykonywało ten projekt.

Składniki: ugotowane na twardo jaja (dla lepszego efektu - białe), barwniki do jaj, ocet, kredki świecowe, olej do przetarcia jaj, Wykonanie: 1. Umyj dokładnie i ugotuj jaja. 2. W osobnych szklaneczkach zrób farbki do jaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Zanim jaja do końca ostygną, poproś dziecko by świecówką narysowało na nich różne wzorki. Ważne, by jajko było przy tym ciepłe - świecówka odrobinę zmięknie i łatwiej będzie rysować na jego okrągłej powierzchni. 4. Gdy wzorki będą gotowe - zanurz jaja na kilka minut w barwnikach. 5. Po wyjęciu jaj daj im dokładnie wyschnąć, a następnie miękką ściereczką delikatnie zetrzyj pozostałości świecówek na jajkach. Na koniec przetrzyj je odrobiną oleju. Ten pomysł na pisanki na pewno spodoba się dzieciom. Warto to wykorzystać i zachęcić maluchów do twórczej pracy i pomocy.

Składniki: ugotowane na twardo jaja (dla lepszego efektu - białe), barwniki do jaj, ocet druciany czyścik do garnków, olej do przetarcia jaj, Wykonanie: 1. Umyj dokładnie i ugotuj jaja. 2. W osobnych szklaneczkach zrób farbki do jaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Ugotowane jaja włóż na kilka minut do barwników. 4. Po wyjęciu jaj z barwników, zanim one zdążą obeschnąć, drucianym czyścikiem poprzecieraj jaja według własnego pomysłu. 5. Odłóż jajka do wyschnięcia, a następnie przetrzyj je olejem. Rada: przecierać jaja można na różne sposoby - okrężnym ruchem ręki, tworząc „jodełkę", paski - podłużne bądź poprzeczne. Możliwości jest wiele! To bardzo prosty pomysł na wykonanie efektownych pisanek. Zachęć dziecko do pomocy, a zobaczysz, jakie niesamowite efekty uzyskacie na Waszych pisankach!

Składniki: ugotowane na twardo jaja (dla lepszego efektu - białe), barwniki do jaj, ocet maskująca taśma klejąca (taka, jakiej się używa podczas remontów), nożyczki, olej do przetarcia jaj. Wykonanie: 1. Umyj dokładnie i ugotuj jaja. 2. W osobnych szklaneczkach zrób farbki do jaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Z maskującej taśmy wycinaj paseczki i oklejaj nimi jaja według uznania. Zanim jednak to zaczniesz robić, sprawdź, czy jajo jest suche i nie posiada tłustych plamek. 4. Włóż oklejone jajka na kilka minut do barwników. 5. Po wyjęciu - pozwól jajkom dokładnie wyschnąć, następnie zdejmij paski z taśmy klejącej i przetrzyj je odrobiną oleju. Wielkanocne pisanki mogą mieć bardzo różnorodne wzory. Bardzo atrakcyjnie na świątecznym stole będą wyglądały pasiaste jajka.

Ten kolor uzyskasz gotując jajka w mocnym wywarze z kawy. Beż i brąz Te kolory uzyskasz za pomocą łusek zwyczajnej cebuli. Ten sposób na malowanie jaj wciąż pozostaje najpopularniejszym, i nic dziwnego - jest niezawodny. To najprostszy sposób barwienia jajek. Potrzebne do niego będą wysuszone łuski cebuli. Należy namoczyć je wcześniej w rondelku (na przykład na noc), a potem zagotować, aby uwolnił się barwnik. W takim roztworze należy ugotować wcześniej umyte jajka (10 min., jeśli na twardo). Do łusek zwykłej cebuli można dodać łuski z cebuli czerwonej - wzmocni to kolor i nada mu bordowo - brązowego odcienia. Czerwień Ten kolor uzyskuje się z łusek czerwonej cebuli. Należy postępować tak samo jak w przypadku zwykłej cebuli. W zależności od ilości dodanych łusek i czasu gotowania jajek uzyskamy kolor od delikatnie zaczerwienionego aż do ciemnego bordo. Czerwień również można uzyskać zaparzając (gotując) kwiaty hibiskusa (dodając do wywaru odrobinę soku z cytryny), a później gotując w nim jajka, jeśli trzeba, można je również przez określony czas trzymać w roztworze. Róż Aby zabarwić jaja na różowo, należy je zanurzyć w soku buraczanym. Intensywność koloru będzie zależała od czasu trzymania jaj w roztworze. Granat Ten kolor uzyskasz z czerwonej kapusty. Pokrój dwie nieduże główki kapusty, zalej je ½ litra wody i dodaj do roztworu 5 łyżek octu. Tak przygotowany roztwór odstaw pod przykryciem na noc, by uwolnił się barwnik. Następnie ugotuj lub zanurz w nim na jakiś czas jaja. Granat uzyskasz również dodając łyżeczkę sody do wywaru z hibiskusa i zanurzając w nim jajka. Ciemny brąz Ten kolor uzyskasz gotując jajka w mocnym wywarze z kawy. Żółty Zabarwisz jaja na żółto gotując je w wodzie z dodatkiem przypraw: kurkumy lub carry. Na żółty lub jasno brązowy kolor zabarwi jaja również esencja z herbaty. Szukasz naturalnych sposobów na malowanie jaj? Wiele produktów spożywczych zawiera naturalne barwniki. Sprawdź, których z nich użyć, by uzyskać odpowiedni kolor pisanki.