Wyrób masła..

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Redukcja sekwentu Huzar, str Dany jest sekwent (1) 1 a+/b+/c, /b+/c, d, b, c+/a+/b, c+/d, /a+/d+/b |- Do sekwentu 1 stosujemy regułę: +|-. Stąd:
Advertisements

Czy kwasy reagują z solami?
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
Doświadczenie z wodą i atramentem
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
KRYSTALIZACJA.
SZKOŁA WYWOŁYWANIE ZDJĘĆ
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
UCZNIOWIE KLASY II SZKOŁY PODSTAWOWEJ W GORZKOWIE
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
Jan Paweł II.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Ryby i owoce morza.
Książeczka kucharska:
Zablokowana woda.
Grudziądz wypakowujemy zaporę z opakowania foliowego.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Niezwykłe zamarzanie wody
GRZYBKI.
Zdrowy styl życia.
Czy procenty pomagają nam w życiu ?
Nasze doświadczenia Jakie ph ma słodkie mleko?
ABC – zdrowego odżywiania
Otrzymywanie wodoru.
Zdrowa dieta Europejczyków
NABIAŁ.
Masło Ewelina Waliczek.
Masło masło masło Marzena Bryja.
Wprowadzenie cyfrowego wyświetlacza. Panel wyświetlacza Czas i Temp. Obszar wyświetlania 1) Wyświetlacz czasu 2) Zadana temperatury (po lewej stronie)
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Blok czekoladowy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Klasa III d wych. Irena Eichberger
Czekolada.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Barwa pelargonii w glebie o odczynie zasadowym i kwasowym. Do zakwaszenia gleby użyliśmy specjalnego środka zakupionego w sklepie ogrodniczym. Zakwasiliśmy.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Autor: Małgorzata Paszyńska
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
Legenda litwińskich potraw
ABC – zdrowego odżywiania
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Zapis prezentacji:

Wyrób masła.

Przepis; Do doświadczenia potrzebne są: litr surowego mleka. Świeże mleko po udoju.

Dwulitrowy słoik, łyżka i miska z zimną wodą.

Mleko pozostawiamy na 24 do 36 godzin aby się zsiadło. Zsiadłe mleko po 26 godzinach z widoczną śmietaną.

Następnie wlewamy je do słoika i wstrząsamy tak długo, aż tłuszcz zmieni się w grudki masła . W słoiku znajduje się maślanka Z grudkami masła.

Wybieramy masło ze słoika do miski z zimną wodą i płuczemy je zmieniając kilkakrotnie wodę.

Po wypłukaniu masła i przełożeniu go np. do maselniczki Po wypłukaniu masła i przełożeniu go np. do maselniczki. Masło jest gotowe do spożycia.

Dziękuję za uawgę  Wykonanie prezentacji i doświadczenia Klaudia R. 3D.