1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Projekt ,,Smacznie, ale czy na pewno zdrowo- czyli ile wiesz o tym co jesz?”
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Doświadczenie z wodą i atramentem
Sucha destylacja węgla i jego produkty
Wyrób masła..
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Album fotograficzny autor: michoń.
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Nauka przez obserwacje
POMIAR TEMPERATURY TOPNIENIA
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
Program „Mój własny chleb!”
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.
Woda i roztwory wodne.
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Program „Mój własny chleb!”
Zapraszam na prezentację
Repetytorium z chemii.
Metabolizm i produkty przemiany materii
428.Ile gramów lodu o temperaturze t p =-18 o C można stopić przy pomocy m=8,5kg wody o temperaturze t=55 o C?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
w Cukierni Belle Epoque”
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Eksperyment z jajecznicą
Rozkład Maxwella dla temperatur T 1
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM „ŚNIADANIE DAJE MOC”
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Na zajęciach z matematyki umiejętnie rozwijamy swoje zdolności logicznego myślenia, argumentacji, jak również ćwiczymy sprawność stosowania poznanych.
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Czekolada.
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Disacharydy.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Poznajemy tajemnice wody
Podróże po świecie Smaki Europy.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Chatka Puchatka.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Ogień !.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Barwa pelargonii w glebie o odczynie zasadowym i kwasowym. Do zakwaszenia gleby użyliśmy specjalnego środka zakupionego w sklepie ogrodniczym. Zakwasiliśmy.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Parfumé & Frais I LO im. Ziemi Kujawskiej we Włocławku
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Projektowanie Procesów Technologicznych 2012/2013 Synteza heksanitrostilbenu (HNS) w reakcji utleniania trotylu, w środowisku bezwodnym. Jan Chromiński,
Ciekawe doświadczenia chemiczne. Cel projektu Zainteresowanie chemią jako przedmiotem.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
TORTY.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Doświadczenie o cukrze
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

1

2

Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3

Na patelnie wsypuję cukier, spryskuję go kilkoma kroplami wody, następnie dodaję masło. Całość na patelni ogrzewam i mieszam by się nie przypaliło. Gdy masło z cukrem się roztopią i masa zmieni kolor na żółtawy, wykładam ją łyżką na przygotowany papier. Po zastygnięciu, kroję masę na kawałki. 4

Uwaga. Doświadczenie wykonano z wykorzystaniem cukru pudru i cukru krystalicznego. 5

6

7

8

Cukier (zarówno krystaliczny, jak i cukier puder) pod wpływem temperatury topi się i zmienia barwę. Można ja formować. Wyłożona na papier masa po kilku minutach zastyga, można ją kroić. 9

Wskutek częściowego rozkładu cukru powstaje karmel. Można z niego otrzymać cukierki. Zachodzenie takiego samego procesu i powstanie takiego samego produktu z cukru pudru, jak i z cukru krystalicznego, wskazują, że jest to ta sama substancja – sacharoza. 10

Ciekawa chemia. Scenariusze lekcji powtórzeniowych. Zadania. Doświadczenia. Przepis na karmelkowe cukierki. Część 2 – H. Gulińska, J. Smolińska, R. Piosik, E. Kowalik, WSiP, Warszawa

Justyna K. 12