1
2
Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3
Na patelnie wsypuję cukier, spryskuję go kilkoma kroplami wody, następnie dodaję masło. Całość na patelni ogrzewam i mieszam by się nie przypaliło. Gdy masło z cukrem się roztopią i masa zmieni kolor na żółtawy, wykładam ją łyżką na przygotowany papier. Po zastygnięciu, kroję masę na kawałki. 4
Uwaga. Doświadczenie wykonano z wykorzystaniem cukru pudru i cukru krystalicznego. 5
6
7
8
Cukier (zarówno krystaliczny, jak i cukier puder) pod wpływem temperatury topi się i zmienia barwę. Można ja formować. Wyłożona na papier masa po kilku minutach zastyga, można ją kroić. 9
Wskutek częściowego rozkładu cukru powstaje karmel. Można z niego otrzymać cukierki. Zachodzenie takiego samego procesu i powstanie takiego samego produktu z cukru pudru, jak i z cukru krystalicznego, wskazują, że jest to ta sama substancja – sacharoza. 10
Ciekawa chemia. Scenariusze lekcji powtórzeniowych. Zadania. Doświadczenia. Przepis na karmelkowe cukierki. Część 2 – H. Gulińska, J. Smolińska, R. Piosik, E. Kowalik, WSiP, Warszawa
Justyna K. 12