Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Norbert Konieczkowicz
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
SŁODKI NAŁÓG - GORZKA ZAPŁATA
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Zdrowe odżywianie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
POLACY a problemy z masą ciała
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść.”
Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) Podział i źródła w pożywieniu Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Gawęcki.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk

Błonnik(celuloza) – wielocukier, składnik ściany komórkowej w komórkach roślinnych. Rozkładany w komórkach roślin, grzybów i niektórych bakterii do glukozy. W organizmie człowieka błonnik nie jest trawiony.

 Usprawnia pracę układu pokarmowego (zapobiega zaparciom i biegunkom).  Wchłania wodę i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek pokarmu.

 Sprzyja redukcji masy ciała poprzez: - wydłużenie czasu rozdrabniania i żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości ; - daje uczucie sytości związane z wypełnieniem i możliwością pęcznienia w żołądku; - zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem;

 Wpływa korzystnie na normalizację zaburzeń gospodarki węglowodanowej poprzez: - stabilizację poziomu glukozy (cukru) we krwi, przez co między innymi obniża apetyt na słodycze; - obniżenie wchłaniania węglowodanów;

Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi poprzez: zmniejszenie zwrotnego wchłaniania kwasów tłuszczowych a tym samym zmniejszenie powstawania frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który wykazuje działanie miażdżyco twórcze ; - obniża ryzyko chorób serca u osób chorych na cukrzycę typu 2;

 Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.  Badania naukowe dowiodły również, że dieta bogata w błonnik zapobiega: ~ chorobom żył kończyn dolnych; ~ kamicy żółciowej; ~ zapaleniu wyrostka robaczkowego; ~ uchyłkowatości jelit; ~ nowotworom jelita grubego.

 Produkty zbożowe: ~ mąka niskiego przemiału i jej przetwory (pieczywo razowe, żytnie mieszane, pieczywo chrupkie); ~ grube kasze (jęczmienna, gryczana), niełuskany ryż; ~ płatki zbożowe (pszenne, owsiane, kukurydziane, musli); ~ otręby (pszenne, owsiane, pieczywo z otrębami, ziarnami i owocami).

 Warzywa: ~ wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką; ~ szczególnie bogate w błonnik są: nasiona roślin strączkowych(fasola, groch, groszek zielony, soczewica, fasolka szparagowa, soja); kapusty (biała, czerwona, włoska, brukselka); korzeniowe (buraki, marchew, brukiew); kalafior, rzepa, kalarepa.

 Owoce: ~ wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami; ~ szczególnie bogate w błonnik są: drobno pestkowe (jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agresty); śliwki, żurawiny, jabłka, gruszki, cytryny, morele; owoce suszone (śliwki, figi, morele); orzechy.

U dzieci i młodzieży szczególną uwagę przywiązuje się do prawidłowego wykorzystania składników odżywczych z diety, które są im niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, dlatego w tych grupach należy stosować umiarkowane ilości błonnika. Poleca się stosowanie owoców i warzyw nie tylko surowych, ale także gotowanych i w formie soków, oraz podawanie kasz i produktów zbożowych zamiast otrąb, a pieczywa razowego na przemian z pieczywem pszennym i mieszanym.

1.Wybierz prawidłowe dokończenie zdania : Błonnik to:  a)substancja pochodzenia roślinnego nie ulegająca trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego  b) nazwa węglowodanów, a również skrobi i celulozy  c) przyprawa do potraw. 2.Podkreśl nazwy produktów, w których jest błonnik.  mleko, ryby, czereśnie, buraki, masło, ser, suszone morele, ciemne pieczywo, truskawki. 3. Podkreśl odpowiedzi prawidłowe: Dlaczego należy jeść produkty bogate w błonnik?  a) daje nam uczucie sytości  b) obniża ilość cholesterolu  c) dodaje nam energii  d) wzmacnia nasze zęby i kości  e) zapobiega zaparciom  f) ułatwia wypróżnianie. 4. Podkreśl odpowiedzi prawidłowe. Jakie są skutki jedzenia produktów zawierających błonnik?  a) szczupła sylwetka i stała waga  b) zmęczenie i osłabienie  c) otyłość  d) podwyższony cholesterol  e)niski poziom cholesterolu

 5. Podkreśl poprawną odpowiedź.  Błonnik pokarmowy to błonnik:  a) zawarty w produktach roślinnych.  b) zawarty w produktach mięsnych.  c) obie odpowiedzi są błędne.   6. Podkreśl poprawną odpowiedź.  Jak często jesz ciemne pieczywo?  a) raz w tygodniu  b) 2 razy w tygodniu  c) rzadziej niż raz w tygodniu  d) nie jem ciemnego pieczywa   7.W jaki sposób zachęcisz kolegę/koleżankę do spożywania ciemnego pieczywa? Podaj przynajmniej jedną propozycję.   ………………………………………………… ………………………………………………… ………………………………………………… ………………………………………………… ………………………….  ………………………………………………… ………………………………………………… …………….

 Dziękujemy za uwagę. Cieszymy się, że mogliśmy pokazać wam nasz projekt. Mamy nadzieję że wam się to podobało  Korzystaliśmy ze źródeł: tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRD6- oonSy4PqsU2tiqpu94fjgkwgjXjCuuhIdDfR_sdWiM6wKn tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRD6- oonSy4PqsU2tiqpu94fjgkwgjXjCuuhIdDfR_sdWiM6wKn 6,Cala_prawda_o_blonniku_pokarmowym.html 6,Cala_prawda_o_blonniku_pokarmowym.html