Witaminy
Witaminy poprawiają wygląd, wytrzymałość fizyczną, pozwalają lepiej i szybciej się uczyć. Są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Posiłki bogate w witaminy dostarczają organizmowi to, czego sam nie jest w stanie wytworzyć. Witaminy dzielą się na : rozpuszczalne w wodzie: B, C rozpuszczalne w tłuszczach: A, E, K
Witaminę A mają: owoce: kiwi, malina, pomarańcza, śliwka, brzoskwinia, morela, czereśnia, truskawka, warzywa: marchew, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypior, szczaw,
Witaminę B mają: owoce: czereśnia, banan, kokos, orzech, ananas, truskawka, czereśnia, poziomka, warzywa: groch, fasola, pomidor, rzodkiewka, bób, dynia,
Witaminę C mają: owoce: gruszka, truskawka, jabłko, wiśnia, kiwi, czereśnia, pomarańcza, banan, mandarynka, winogrono, porzeczka, agrest, brzoskwinia, malina, warzywa: kapusta, dynia, pomidor, rzodkiewka, brokuł, brukselka, kalafior, dynia, szczypior, pietruszka,
Witaminę E mają: owoce: malina, kiwi, pomarańcza, brzoskwinia, mango, czarna jagoda, awokado, śliwka, migdały, warzywa: papryka, szparagi, czerwona kapusta, pietruszka, brukselka, rzepa,
Witaminę K mają: owoce: malina, kiwi, brzoskwinia, warzywa: szpinak, kapusta, sałata, brokuł, pomidor, kalafior, brukselka, ogórek,
Pamiętajcie!! Owoce najlepiej spożywać na surowo, a warzywa na surowo w postaci sałatek, surówek lub gotowane na parze.
Uczniowie klasy drugiej