Witaminy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Owoce – projekt badawczy w grupie 4.
prezentacja multimedialna grupa C
Wydział Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej
Najlepsze owoce, warzywa
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Odżywiaj się zdrowo.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Przygotowała: W. Wójcicka
WITAMINY.
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
Jedz smacznie i zdrowo.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Witamina A!!! W owocach i warzywach
Warzywa wiosenne ^^.
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Odżywiamy się zdrowo! W klasie 1b.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Nasz ogród. Owoce i warzywa
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
WARZYWA I OWOCE MOŻNA SPOŻYWAĆ W RÓŻNEJ POSTACI:
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Zasady Zdrowego żywienia.
r. Dzień Zdrowego Śniadania w klasie III A w Szkole Podstawowej nr 11 w Łodzi.
Owoce.
Dobrze wiemy, że śniadanie to podstawa! Dlatego jak najszybciej rozpoczęliśmy naszą pracę nad wyśmienitymi kanapkami.
WARZYWA – ICH PODZIAŁ I CHARAKTERYSTYKA
Witaminy Jakub Dorobisz.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Podobnie bowiem jak inne organizmy, człowiek z pokarmu czerpie.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Owoce i warzywa.
Smoothie.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Pielęgnacja włosów.
Opracowano na podstawie:
Wpływ odkażania gleby na zdrowotność, wzrost i plonowanie truskawek Beata Meszka Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
Dane firmy: Eko-Plant Ul. Krasickiego Sieradz Tel:
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Uczymy się języka angielskiego Prezentacja dla uczniów młodszych klas
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
PIĘKNO I ZDROWIE SENIORA
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
PROMOCJA ZDROWIA CAMPUS 2018 (Żywienie sportowców)
Zapis prezentacji:

Witaminy

Witaminy poprawiają wygląd, wytrzymałość fizyczną, pozwalają lepiej i szybciej się uczyć. Są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Posiłki bogate w witaminy dostarczają organizmowi to, czego sam nie jest w stanie wytworzyć. Witaminy dzielą się na : rozpuszczalne w wodzie: B, C rozpuszczalne w tłuszczach: A, E, K

Witaminę A mają: owoce: kiwi, malina, pomarańcza, śliwka, brzoskwinia, morela, czereśnia, truskawka, warzywa: marchew, papryka, pomidor, rzodkiewka, szczypior, szczaw,

Witaminę B mają: owoce: czereśnia, banan, kokos, orzech, ananas, truskawka, czereśnia, poziomka, warzywa: groch, fasola, pomidor, rzodkiewka, bób, dynia,

Witaminę C mają: owoce: gruszka, truskawka, jabłko, wiśnia, kiwi, czereśnia, pomarańcza, banan, mandarynka, winogrono, porzeczka, agrest, brzoskwinia, malina, warzywa: kapusta, dynia, pomidor, rzodkiewka, brokuł, brukselka, kalafior, dynia, szczypior, pietruszka,

Witaminę E mają: owoce: malina, kiwi, pomarańcza, brzoskwinia, mango, czarna jagoda, awokado, śliwka, migdały, warzywa: papryka, szparagi, czerwona kapusta, pietruszka, brukselka, rzepa,

Witaminę K mają: owoce: malina, kiwi, brzoskwinia, warzywa: szpinak, kapusta, sałata, brokuł, pomidor, kalafior, brukselka, ogórek,

Pamiętajcie!! Owoce najlepiej spożywać na surowo, a warzywa na surowo w postaci sałatek, surówek lub gotowane na parze.

Uczniowie klasy drugiej