„Śniadanie klasy 2 a” Autorzy: Uczniowie klasy 2 a Szkoły Podstawowej w Niechanowie z panią Ewą Kaczmarek
Zanim śniadanie szykować zaczęliśmy, najpierw ręce dobrze umyliśmy. Podzieliliśmy się na grupy małe, aby potrawy były doskonałe.
Chłopcy za jejecznicę się biorą, płacząc zdrową cebulę kroją. Ich zgodna praca zachwyca. I cóż wyszło z płaczu? Mniam, mniam jajecznica!
Jedna grupa myje owoce i robi kwaśne miny na widok żółciótkiej cytryny. Druga grupa kroi warzywa, bo od nich zdrowia przybywa.
Wiemy, że pomidorek i ogórek, najzdrowszy jest bez skórek. A szczypiorek i natka pietruszki wzbogacają nasze brzuszki.
Trzecia grupa robi „kanapeczki”, zawsze wkłada w nie szyneczki. O tym, że kanapki zdrowe są wszystkie dzieci dobrze wiedzą.
Naleśniki szykuje grupa czwarta, bo to potrawa grzechu warta. Ciasto na gofry też szykuje i palce oblizuje.
Popkorn na deser tani i zdrowy, a przy tym odlotowy. Do tego herbatka lub woda, która urody i zdrowia doda. A soki pyszne, owocowe są naprawdę bardzo zdrowe.
Wszystko już gotowe na stole, grzecznie siadamy i śniadanie zaczynamy. Życzymy smacznego wszystkim koleżankom i kolegom.
Potem wszyscy się staramy i przy sprzątaniu pomagamy. Koniec śniadania klasy 2 a