Śniadanie klasa II Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Żędowicach
Piramida zdrowego żywienia Prezentacja produktów zawartych w piramidzie żywienia przez pracownika sanepidu
Produkty, z których zostanie przygotowane wspólne śniadanie
Składniki odżywcze pełnią różną funkcję w organizmie: tłuszcze i węglowodany – służą jako źródło energii białko i składniki mineralne – spełniają rolę budulcową witaminy i składniki mineralne – ograniczają się do funkcji regulujących
Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony
Przygotowanie stołu do śniadania przez uczniów
Rodzice i uczniowie zaangażowani w przygotowanie posiłku
Mamy zadbały o różnorodność posiłku
Zawsze pamiętamy, aby przed jedzeniem myć ręce
Mleko, jogurty, płatki i sery to podpora dla zdrowych i mocnych kości !
Wychodząc z domu bez śniadania dziecko: - Odczuwa osłabienie, rozdrażnienie - Wykazuje gorsze wyniki w nauce i w sprawdzianach sprawności fizycznej - Gorzej wywiązuje się z obowiązków ucznia
Uczniowie wykonują najsmaczniejszą i najbardziej wartościową kanapkę
Dobowe zapotrzebowanie energetyczne organizmu= 100% Pierwsze śniadanie => % Drugie śniadanie => 15-20%
Radość ze wspólnego posiłku
Pamiętaj nie wychodź z domu do szkoły bez śniadania ! Śniadanie daje moc i siłę do zabawy i pracy!