Klasa I a pyszne ś niadanie ma ka ż dego dnia. Szkoła Podstawowa im. Bolesława Chrobrego w Cybince.
Dzie ń ś niadania rok Przygotowania rozpoczęły się kilka dni wcześniej od poinformowania rodziców oraz uczniów. W trakcie lekcji omówiono podstawowe zagadnienia zdrowego odżywiania się.
12 zasad zdrowego od ż ywiania
Omawialiśmy przyniesione produkty, niezbędne do przygotowania zdrowego i smacznego posiłku. Oczywiście pamiętaliśmy o 3 zasadzie zdrowego odżywiania- zawsze myć ręce przed posiłkiem.
Jedzenie przygotuj tak by by ł o estetycznie i ł adnie podane –wtedy zjesz je z apetytem.
Piramida zdrowego od ż ywiania Piramida dziś ci powie Jak właściwie dbać o zdrowie Więc ją dobrze zapamiętaj Na powszednie dni i święta Nie zapominaj o ruchu Mały oraz duży zuchu.
Nasze sto ł y jak szczeble piramidy zdrowego ż ywienia Pierwszy stół najdłuższy to kasze, ryże i pieczywo.
Drugi stó ł - owoce i warzywa Dowiedzieliśmy się, że warzywa i owoce dają nam dużo witamin, a tym samym wzmacniają naszą odporność.
Co ś nietypowego – owoc granatu
Trzeci stolik- produkty mleczne Mleko i przetwory mleczne są podstawowym źródłem wapnia, który jest nieodzownym budulcem kości i zębów.
W ę dliny, jajka i orzechy Żywność z tej grupy to produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Są one doskonałym źródłem protein i żelaza, ważnych dla zdrowego rozwoju organizmów.
Cukry i t ł uszcze Jako mądrzy uczniowie wiemy, że słodyczy nie jemy na śniadanie. Dlatego na naszym klasowym śniadaniu ich nie było.
Fotoreporta ż z naszego ś niadania
Kolorowe i weso ł e kanapki
KONIEC DZI Ę KUJEMY ZA UWAG Ę Niech każdy wie, że: Dzieci z klasy I a i wychowawca Anna Halusiak.