FOSFORAN (V)
WŁAŚCIWOŚCI FOSFORANU (V) WAPNIA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE Substancja stała o budowie krystalicznej Biały Nierozpuszczalny w wodzie sól
ZASTOSOWANIA FOSFORANÓW (V) Przemysł spożywczy m.in. do makaronów Otrzymywanie fosforu Produkcja nawozów fosforowych np. superfosfatu Produkcja środków zmiękczających wode (proszki do zmywania i prania) Oczyszczanie metali
Występowanie w przyrodzie Występujący naturalnie jako skała fosforyt wapnia nie jest substancją czystą, lecz zawiera w swej strukturze inne substancje takie jak piasek czy wapień. Występuje on w Maroko, Izraelu, Egipcie, na Filipinach i na półwyspie Kolskim (Rosja). Naturalnie występujące złoża fosforanu wapnia zawierają 30-40% masowych P2O5. Kości i zęby kręgowców zbudowane są z fosforanu wapnia, głównie z hydroksyapatytu.
OTRZYMYWANIE Jednym ze sposobów otrzymywania fosforanu wapnia jest działanie kwasu fosforowego na węglan wapnia w ilościach stechiometrycznych: 3CaCO3 + 2H3PO4 → 3H2O + 3CO2↑ + Ca3(PO4)2↓ Powstający fosforan wapnia jest praktycznie nierozpuszczalny w roztworze reakcyjnym i tworzy biały osad.
Autorzy Paulina Bakalarska Roksana Pielesz Małgorzata Soj Patrycja Sadlik